Ekspertët mendojnë të përdorin burimet kulturore për të nxitur shkëmbimet ndërkombëtare
2023-09-11 10:11:02

Zyra Komunale e Trashëgimisë Kulturore të Pekinit është përpjekur të shfrytëzojë vlerën e burimeve të trashëgimisë kulturore të kryeqytetit vitet e fundit dhe të gjejë mënyra novatore për të përdorur vendet historike dhe kulturore për të thelluar shkëmbimet ndërkombëtare, tha kreu i saj Chen Mingjie.

Ajo ka eksploruar duke përdorur kopshtet klasike të qytetit, oborret dhe muzetë dallues dhe tradicionalë të hutongut si vende për ngjarje shkëmbimi kulturor dhe ka organizuar konkurse të trashëgimisë kulturore dhe inovacionit, që përfshijnë pjesëmarrës nga brenda dhe jashtë vendit.

Shkëmbimet kanë luajtur një rol të rëndësishëm në avancimin e qytetërimit, inovacionit teknologjik, prosperitetit ekonomik dhe zhvillimit social, tha Chen Rui, nënkryetar dhe sekretar i përgjithshëm i Shoqatës Kineze për Gazetarinë e Shkencës dhe Teknologjisë.

foto/VCG

foto/VCG

Përhapja e teknologjisë është një mënyrë efektive për të bashkuar burime të ndryshme prodhimi dhe teknike, tha Chen Rui. Ai u bëri thirrje palëve përkatëse të krijojnë një platformë ndërkombëtare të shpërndarjes së teknologjisë, që promovon integrimin dhe komunikimin ndërdisiplinor dhe thyen barrierat midis vendeve dhe disiplinave.

"Horizontet e reja për shkëmbimet civile shkencore dhe teknologjike ndërkombëtare duhet të zgjerohen në një mënyrë më gjithëpërfshirëse dhe miqësore," tha ai.

Ideja është të nxisë inovacionin me talentin e krijuar dhe të kontribuojë më shumë në ndërtimin e një komuniteti me një të ardhme të përbashkët për njerëzimin mbi bazën e çiltërsisë, besimit dhe bashkëpunimit, tha ai.

Li Li, një studiues nga Akademia e Trashëgimisë Kulturore të Kinës, tha se Kina është angazhuar në bashkëpunim dhe shkëmbime të gjera me vende si Italia, Franca, Gjermania, Mbretëria e Bashkuar, Shtetet e Bashkuara, Japonia dhe Koreja e Jugut në dekadat e fundit.

Këto bashkëpunime përfshijnë mbrojtjen dhe kërkimin e relikteve të ndryshme kulturore, shkëmbimin e talenteve, edukimin dhe trajnimin, sipas Li.

“Modeli i bashkëpunimit ka evoluar gradualisht nga dypalësh në shumëpalësh dhe mënyrat dhe përmbajtja e bashkëpunimit në fushën e trashëgimisë kulturore janë zhvilluar në një mënyrë shumështresore dhe shumëdrejtuese”, tha Li.

foto/VCG

foto/VCG

Gjatë dekadës së fundit, Akademia e Trashëgimisë Kulturore të Kinës ka përfunduar projekte në fusha të tilla si arkitektura, gjeologjia, strukturat, materialet dhe arkeologjia në vende duke përfshirë Kamboxhian, Nepalin, Uzbekistanin dhe Mongolinë.

Wang Fengrui nga Instituti i Ruajtjes së Trashëgimisë Kulturore të Akademisë së Shkencave të Hekurudhave të Kinës, ka dëshmuar se si përpjekjet e restaurimit të Kinës jashtë vendit kanë dhënë fryte. Duke u përpjekur përgjatë Rrugës së Mëndafshit, instituti u fut në zemër të Azisë Qendrore dhe mori pjesë në ruajtjen dhe restaurimin e disa prej vendeve të tij të Trashëgimisë Kulturore Botërore, tha Wang.

Këto projekte përfshinin punën në medrese (shkolla teologjike myslimane) dhe xhami në Itchan Kala, pjesë e Khiva në rajonin perëndimor të Khorezm të Uzbekistanit.

"Në punën tonë, ne studiuam historinë lokale, ndihmojmë artizanët vendas dhe filluam një bashkëpunim që lokalizoi restaurimin e arkitekturës fetare," tha Wang, duke shtuar se ai ka forcuar lidhjet kulturore.

Puna e restaurimit në Itchan Kala mori vlerësime të larta nga Kina dhe Uzbekistani, tha Wang.

Mohamad Taufiqurrohman, kryeredaktor i Jakarta Post, tha se mediat e trashëguara duhet të mbajnë shënime për çeshtjet e përditshme të politikës dhe mund të zgjerojnë rolin e tyre si roje të historisë në fushën e artit dhe kulturës.

foto/VCG

foto/VCG

“Tani e dimë se nevoja për informacion të shpejtë rezulton në qarkullimin e lajmeve të rreme, dezinformatave apo gjysmë të vërtetave, saqë shumë influencues, liderë kryesorë me opinione dhe demagogë u përhapën në një audiencë që nuk dyshon”, tha ai.

Taufiqurrohman beson se gazetaria është akti i shkrimit të drafteve të përafërta të historisë dhe redaktorët e mprehtë mund t'i përdorin ato si arsenal kundër dezinformimit.

"Të gjitha tendencat me siguri do të kalojnë dhe mediat e trashëguara duhet të kuptojnë se cilat produkte kulturore mund të pasurojnë ndjenjën tonë të humanizmit dhe cilat shprehje artistike mund të kontribuojnë në njerëzimin tonë kolektiv," tha Taufiqurrohman.