Teknologjia bujqësore e Kinës frymëzon studentët pakistaneze për të kontribuar në prodhimin e drithit në vendin e origjinës
2023-09-11 10:09:17

Asfa Batool, një studente postdoktorale pakistaneze në Universitetin Lanzhou në provincën Gansu të Kinës veriperëndimore, po kryen kërkime bujqësore në tokë të thatë në Kinë. Qëllimi i saj është të shfrytëzojë njohuritë e saj dhe teknologjitë e ndryshme për të rritur prodhimin e grurit në Pakistan.

Asfa ka qenë pjesë e Universitetit të Lanzhou që nga viti 2012, kur mbërriti për herë të parë për të ndjekur studimet master. Gjatë 11 viteve, ajo mori me sukses gradën e doktoraturës në ekologji në vitin 2018, përpara se të fillonte kërkimin e saj postdoktoral në universitet.

foto/VCG

foto/VCG

Teksa fliste për përvojat e saj të studimeve në Kinë, ajo shprehu mirënjohje të pamasë për mentorin e saj, Xiong Youcai, profesor në kolegjin e ekologjisë në Universitetin Lanzhou. Xiong i  kishte dhënë më parë leksione gjatë studimeve të saj universitare në Universitetin e Bujqësisë Faisalabad, të Pakistanit, ku kishte  prezantuar bujqësinë kineze të tokës së thatë dhe teknologjinë e kursimit të ujit.

Asfa u frymëzua nga teknologjitë bujqësore kineze dhe shpresonte të mësonte prej tij për të përmirësuar gjendjen aktuale të bujqësisë në Pakistan.

E sponsorizuar nga bursa e qeverisë kineze, ajo aplikoi për të qenë studente e diplomuar në Universitetin Lanzhou dhe filloi studimet e saj nën drejtimin e profesorit Xiong  në 2012. Ajo ka qenë e përfshirë në mënyrë aktive në punën kërkimore, duke u fokusuar në bujqësi dhe bioteknologji për të përmirësuar rritjen dhe produktivitetin e bimëve.

Teknologjia bujqësore kineze e tokës së thatë ofron një qasje potenciale novatore për të përmirësuar produktivitetin e të korrave në rajonet e thata dhe gjysmë të thata. Është një zgjidhje kyçe për të nxitur sistemin e prodhimit bujqësor dhe Universiteti Lanzhou është një institut i njohur në Kinë për studime bujqësore. Kjo është arsyeja pse zgjodha të studioj këtu”, tha Asfa, duke shtuar se ajo shpreson që teknologjitë kineze të mund të përdoren në Pakistan, sepse zonat e thata në Pakistan kanë nevojë për më shumë vëmendje, pasi të korrat atje mbështeten vetëm në reshjet.

Sipas Xiong Youcai, teknologjia bujqësore kineze e tokës së thatë jo vetëm që mund të shmangë mbetjet e burimeve dhe të kursejë në mënyrë efektive ujin, por gjithashtu të përmirësojë pjellorinë e tokës dhe të zvogëlojë avullimin në sipërfaqen e tokës. Aspekti më i rëndësishëm i kësaj teknologjie është lehtësia e përdorimit dhe kostoja e ulët.

foto/VCG

foto/VCG

Me mbështetjen e Xiong, si ndihma e saj për të vendosur objektiva kërkimore, sigurimi i objekteve laboratorike dhe projektet e financimit të ofruara nga Universiteti Lanzhou, Asfa ka kryer shumë kërkime mbi grurin dhe misrin. Kjo përfshin kryerjen e eksperimenteve me rrënjë të ndara për të studiuar rolin e fitohormoneve në stresin e thatësirës. Ajo gjithashtu aplikoi teknologjinë e kursimit të ujit të Kinës për eksperimentet e mbjelljes së misrit dhe grurit në Pakistan.

"Mësova se si mbjellja e sheshtë dhe mbjellja me brazdë kurrizore mund të ndihmojë Pakistanin për të rritur rendimentin dhe produktivitetin e të korrave atje.

Krahasova teknologjinë kineze me teknologjinë lokale të mbjelljes, dhe gjithashtu u fokusova veçanërisht në mënyrën se si njerëzit e varfër si fermerët vendas mund të rrisin rendimentin e tyre dhe përfitoni nga teknologjia kineze”, tha Asfa.

foto/VCG

foto/VCG

Bazuar në eksperimentet dhe kërkimet, ajo tha se beson se teknologjia e kreshtave dhe brazdave të Kinës, një pjesë e bujqësisë së tokës së thatë, mund të prodhojë më shumë rendiment sesa mbjellja e sheshtë. Gjatë kryerjes së eksperimenteve në zonat e thata në Pakistan, ajo u ndje e sigurt se zbatimi i saj i teknologjisë do të çonte në rezultate të shkëlqyera.

Ajo ka vizituar gjithashtu shumë vende në provincën Gansu ku fermerët vendas aplikuan teknologjinë e kursimit të ujit për të marrë një korrje dhe për të ushqyer familjet e tyre.

Për të, Kina ka bërë vërtet përpjekje të pandërprera për të ndihmuar njerëzit e varfër që të kenë një jetë të mirë. "Kjo është ajo që i duhet Pakistanit," tha Asfa, duke shtuar se ajo me të vërtetë dëshiron të kthejë teknologjinë bujqësore kineze në Pakistan për të përfituar më shumë fermerë vendas dhe për të përmirësuar cilësinë e jetës së tyre.

Ajo gjithashtu ka komunikuar në mënyrë aktive me shkencëtarë në Kinë, Afrikë, Australi dhe Pakistan. Duke shërbyer si vullnetare, ajo ka ndihmuar pjesëmarrësit me akomodimin dhe pjesëmarrjen e tyre në shumë forume dhe takime ndërkombëtare të organizuara nga Universiteti Lanzhou.

"Këto ishin të gjitha përvoja mbresëlënëse sepse ato ofrojnë një platformë për mua për të ndarë dhe komunikuar ide të ndryshme mes njerëzve që vijnë nga pjesë të ndryshme të botës," tha Asfa.

Asfa tha se ajo është e etur për të zbatuar teknologjitë bujqësore kineze në tokën bujqësore në Pakistan pas diplomimit dhe shpreson për bashkëpunim të thelluar midis Kinës dhe Pakistanit në më shumë fusha.