Tregtia digjitale shihet si çelësi për të nxitur eksportet
2023-09-08 10:06:38

Foto nga VCG

Foto nga VCG

E nxitur nga përparimet teknologjike, mbështetja e politikave dhe tendencat në zhvillim, tregtia digjitale do të shërbejë si një forcë kyçe në forcimin e eksporteve të Kinës dhe reduktimin e kostove të transaksioneve të biznesit, thanë studiues dhe zyrtarë qeveritarë të martën.

Tregtia digjitale i referohet tregtisë së mallrave dhe shërbimeve që porositen dhe shpërndahen në mënyrë digjitale, të tilla si tregtia elektronike ndërkufitare dhe transaksionet e aktivizuara në mënyrë digjitale të tregtisë së shërbimeve, të cilat përbëjnë një pjesë në rritje të tregtisë ndërkombëtare, sipas informacionit të lëshuar nga Konferenca e Kombeve të Bashkuara për Tregtinë dhe Zhvillimin me bazë në Gjenevë. Tregtia digjitale ka sjellë ndryshime të rëndësishme në të gjithë zinxhirët globalë industrialë të furnizimit, të vlerës dhe të inovacionit, duke vepruar si një katalizator vendimtar për zgjerimin ekonomik të Kinës dhe duke shtuar një vrull të fuqishëm në një fazë të re të globalizimit ekonomik, tha Xin Yongfei, kreu i Institutit të Kërkimeve Politike dhe  Ekonomike në Akademinë Kineze të Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit ose CAICT.

 

Duke folur në një konferencë shtypi gjatë Panairit Ndërkombëtar të Kinës 2023 për Tregtinë e Shërbimeve, i cili përfundoi të mërkurën në Pekin, Xin theksoi se ekonomitë kryesore, si Shtetet e Bashkuara, Mbretëria e Bashkuar dhe Japonia, po shpërndajnë më shumë burime në industrinë digjitale dhe po angazhohen në marrëveshjet globale të tregtisë digjitale duke ruajtur pozicionin e tyre të favorshëm në tregtinë digjitale.

Prandaj, është thelbësore që Kina të ngrejë më tej rëndësinë strategjike të tregtisë digjitale dhe të promovojë në mënyrë aktive bashkëpunimin ndërkombëtar në këtë fushë për të rritur fuqinë e saj, shtoi ai.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

 

Vlera totale e tregtisë së jashtme të Kinës të shërbimeve digjitale arriti në 371.08 miliardë dollarë në vitin 2022, duke u rritur 3.2 për qind nga viti në vit dhe duke përbërë 41.7 për qind të tregtisë totale të saj në shërbime vitin e kaluar, sipas një raporti të publikuar bashkërisht nga Qendra Kërkimore e Zhvillimit të Këshillit të Shtetit dhe Akademia Kineze e Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit. Për të nxitur  potencialin e rritjes së Kinës në sektorin e tregtisë digjitale, Zhao Zhiguo, kryeinxhinier në Ministrinë e Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit, tha se qeveria do të përshpejtojë ritmin e industrializimit të sektorit digjital, si dhe do të ushqejë dhe forcojë industritë digjitale si kompjuteri “cloud”, të dhënat e mëdha, inteligjenca artificiale, realiteti virtual dhe softueri industrial.

Ndërsa sektori i tregtisë digjitale të Kinës po bëhet gjithnjë e më konkurrues në skenën globale, Yu Jianlong, nënkryetar i Këshillit të Kinës për Promovimin e Tregtisë Ndërkombëtare, theksoi nevojën që qeveria dhe kompanitë të njohin që mundësitë dhe sfidat mund të bashkëjetojnë në evolucionin e tregtisë së shërbimeve të Kinës.

 

Yu tha se rritja e shpejtë e industrisë së shërbimeve globale ka nxitur zgjerimin e shpejtë të tregtisë së shërbimeve. Zhvillimi i teknologjisë digjitale ka nxitur inovacionin digjital në të dy anët e ofertës dhe kërkesës, duke ofruar hapësirë të mjaftueshme për inovacion në modelet e tregtisë së shërbimeve.

 

Nga ana tjetër, zinxhirët globalë industrialë dhe të furnizimit po pësojnë ndryshime, me tendenca të dukshme drejt rajonalizimit dhe lokalizimit. Barrierat teknike tregtare janë shtrirë përtej tregtisë tradicionale të mallrave në fushën e tregtisë së shërbimeve, duke u bërë gradualisht pengesa të rëndësishme për tregtinë ndërkombëtare të shërbimeve, tha ai.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Në rrethana të tilla, qeveria do të mbështesë shoqatat dhe kompanitë e biznesit kinez në pjesëmarrjen në aktivitetet e standardizimit ndërkombëtar, tha Li Yubing, zëvendësdrejtor i përgjithshëm i departamentit të menaxhimit të inovacionit standard në Administratën Shtetërore për Rregullimin e Tregut.

"Ata do të inkurajohen të angazhohen në zhvillimin e standardeve ndërkombëtare në fusha të tilla si tregtia digjitale dhe formate të tjera të reja të tregtisë së jashtme",- tha Li.

Jacky Chung, drejtor për territorin kinez në Këshillin e Zhvillimit të Tregtisë në Hong Kong, tha se rritja e tregtisë në shërbime do të vazhdojë të nxitet nga inovacioni. Ky sektor jo vetëm që nxit rritjen ekonomike në Kinë, por gjithashtu krijon shumë mundësi për kompanitë e saj për të zgjeruar më tej praninë e tyre globale.

 

Përveç drejtimit të bizneseve të Hong Kongut që të vazhdojnë të investojnë në sektorin e shërbimeve në Kinën kontinentale, Chung tha se tregtia e shërbimeve të Hong Kongut jo vetëm që do të vazhdojë të shkëlqejë në sektorët tradicionalë, duke përfshirë financat dhe transportin detar, por gjithashtu do të ndërhyjë në shumë fusha të reja.

Për shembull, do të ketë një theks të fortë në nxitjen e inovacionit dhe nxitjen e zhvillimit të tregtisë së shërbimeve përmes iniciativave të udhëhequra nga inovacioni, siç është promovimi i sektorëve të shkencës dhe teknologjisë, shtoi ai.