Shkencëtarët kinezë rritin veshka të humanizuara te embrionet e derrit
2023-09-08 21:09:34

Një ekip kinez ka rritur, për herë të parë në botë, veshka të hershme nga qelizat burimore njerëzore brenda embrioneve të derrit.

Foto:VCG

Foto:VCG

Ky përparim, që i sjell organet njerëzore të rritura te derrat më afër realitetit, do të krijojë një mundësi të mirë për transplantet e veshkave dhe një dritare të re për studimin e zhvillimit të veshkave njerëzore, sipas një studimi të botuar të enjten në revistën “Cell Stem Cell”.

Shkencëtarët nga Instituti i Biomjekësisë dhe Shëndetit i Guangzhou-t pranë Akademisë së Shkencave të Kinës përdorën një mjet modifikimi të gjeneve për krijimin e gjeneve të caktuara në qelizat burimore pluripotente të njeriut (IPSC), për të forcuar aftësinë e tyre për të hedhur një bazë dhe për të formuar veshka në embrionet e derrit të modifikuara gjenetikisht për të mos pasur aftësinë për të rritur veshkë.

IPSC-të janë një lloj qelizash burimore që rrjedhin nga lëkura e të rriturve ose qelizat e gjakut dhe janë riprogramuar në një gjendje të ngjashme si embrioni, gjë që mundëson zhvillimin e çdo lloj qelize njerëzore të nevojshme për qëllime terapeutike.

Studiuesit më në fund krijuan pesë embrione me struktura të organizuara veshkash të fazës së mesme kimerike njeriu-derri brenda 28 ditëve dhe qelizat dhuruese njerëzore mund të zhvilloheshin në qeliza funksionale.

Norma e qelizave njerëzore në veshkat kimerike arriti deri në 70 për qind dhe shkalla e kontributit të qelizave njerëzore në formimin e tubulave mezonefrike arriti një maksimum prej 58 për qind, sipas revistës.

Shtatzënia u ndërpre brenda tre deri në katër javësh në përputhje me rregullat etike aktuale.

Ky studim demonstron parimisht në fazë të hershme mundësinë e krijimit të një organi primordial të humanizuar te derrat, duke ofruar një alternativë potenciale për të ndihmuar në tejkalimin e mungesës së organeve njerëzore për transplantim.

Rezultatet përshkruajnë "hapa pionierë në një qasje të re ndaj bioinxhinierisë së organeve duke përdorur derrat si inkubatorë për rritjen dhe kultivimin e organeve njerëzore," tha Dusko Ilic, një recensues nga King's College në Londër.

"Në të ardhmen, një version i optimizuar i kësaj teknologjie mund të trajtojë mungesën aktuale të donatorëve të përputhshëm për transplantin e veshkave," tha Darius Widera, profesor në Universitetin Reading.(Zhang Yan/Artan)