Rruga e re lehtëson lidhjet e biznesit për vendet e BRICS-it
2023-09-08 09:52:12

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Një anije mallrash u nis nga një terminal kontejnerësh i portit Nansha në Guangzhou, provincën Guangdong, për në Brazil të hënën, duke shënuar rrugën e parë të rregullt të transportit direkt nga porti i Kinës Jugore në pjesën lindore të Amerikës Jugore.

Ishte gjithashtu rruga e pestë detare ndërkombëtare për këtë vit nga porti Guangzhou në vendet BRICS-it - Brazili, Rusia, India, Kina dhe Afrika e Jugut - duke ndihmuar në zgjerimin e mëtejshëm të kanaleve tregtare midis ndërmarrjeve në Zonën e Madhe të Gjirit Guangdong-Hong Kong-Makao dhe Amerikën e Jugut, thanë autoritetet portuale.

 

Anija, e operuar nga “COSCO Shipping Specialized Carriers Co Ltd”, ishte e ngarkuar me mallra me vlerë të lartë të shtuar nga Kina, duke përfshirë automobila, makineri inxhinierike dhe pajisje shtëpiake.

Anija është planifikuar të ankorohet në portet braziliane të Victorias dhe Santos, përpara se të niset për në portin e Lazaro Cardenas në Meksikë, thanë ata, duke shtuar se të paktën tetë anije me shumë qëllime do të vihen në funksion në itinerar, duke siguruar një linjë direkte importi dhe eksporti ndërmjet Kinës dhe Amerikës së Jugut.

Anija siguron logjistikë të zinxhirit të ftohtë me cilësi të lartë për fruta dhe mish nga Amerika e Jugut në Guangzhou, tha operatori i saj “COSCO Shipping Specialized Carriers Co”, një njësi e gjigantit të transportit “China COSCO Shipping Corp Ltd”.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Rruga e re, e parë si një kanal i rëndësishëm për të lehtësuar tregtinë, do të operohet në një ndërrim të rregullt çdo dy javë në të ardhmen, tha operatori i anijes.

Aktualisht, rreth 40 rrugë detare janë hapur nga porti Guangzhou në vendet e BRICS-it. Porti Nansha deri më tani ka hapur më shumë se 150 rrugë të tregtisë së jashtme në më shumë se 300 porte në mbi 100 vende dhe rajone, thanë autoritetet lokale.

Në shtatë muajt e parë, importet dhe eksportet e Guangzhou në vendet e tjera të BRICS-it arritën në 46.85 miliardë juanë (6.42 miliardë dollarë), një rritje nga viti në vit prej 46.5 për qind, sipas të dhënave të doganës.

 

Tregtia e Kinës me vendet e tjera të BRICS-it gjithashtu u rrit ndjeshëm, duke arritur në 2.38 trilionë juanë, 19.1 për qind më shumë nga viti në vit, në të njëjtën periudhë, tha Zyra Kombëtare e Statistikave.

Vlera e tregtisë së Kinës me vendet e tjera të BRICS-it përbënte 10.1 për qind të totalit të tregtisë së jashtme të vendit nga janari në korrik, në rritje me 1.6 pikë përqindjeje nga viti në vit.

 

Hapja e rrugës së re shënoi një fazë tjetër për paraqitjen e rrjetit global të rrugëve të portit Guangzhou, tha Shen Jiayu, zëvendësdrejtor i departamentit të promovimit të biznesit të “Nansha Faza I” dhe “Faza II” të portit Guangzhou.

"Duke shfrytëzuar avantazhet e tij gjithëpërfshirëse dhe funksionet e plota mbështetëse, porti është bërë një bazë importi për transportuesit vendas dhe të huaj për të promovuar shërbimet e tyre të transportit", tha Shen.

 

Hapja e rrugës direkte për në Amerikën e Jugut ka ndihmuar në shkurtimin e kohës së transportit me të paktën pesë ditë, krahasuar me rrugën e mëparshme të transportit, duke ulur më tej kostot e logjistikës dhe kohën për ndërmarrjet e importit dhe eksportit, tha Shen.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

“Produkte më tipike nga Amerika e Jugut, veçanërisht produkte të freskëta bujqësore, pritet të dërgohen së shpejti në tregun vendas, pas hapjes së rrugës së re”, tha Shen.

 

Për të lehtësuar tregtinë nëpërmjet portit Nansha, departamente të ndryshme të lidhura kanë optimizuar vazhdimisht zhdoganimin dhe mjedisin e biznesit në zonën e portit.

Për shembull, autoritetet doganore në rrethin Nansha kanë komunikuar në mënyrë aktive me departamentet e portit, kompanitë e transportit detar dhe ndërmarrjet e shërbimeve tregtare për t'i ndihmuar të standardizojnë procesin e deklarimit të operacioneve të transportit në rrugë të reja, të qartësojnë kërkesat dhe afatet kohore dhe të plotësojnë të dhënat e deklaratave.