Firmat e huaja lulëzojnë në tregun kinez
2023-09-06 09:26:09

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Kërkesa e presidentit kinez Xi Jinping, ndërsa iu drejtua Samitit Global të Tregtisë së Shërbimeve, përmes lidhjes video, për të hapur më tej sektorin e shërbimeve, për të rritur bashkëpunimin global për të nxitur rimëkëmbjen ekonomike globale, si dhe për të zhvilluar teknologji të reja dhe forma dhe modele biznesi, ka rritur besimin e bizneseve të huaja, thanë drejtuesit dhe ekspertët. Gjithashtu, sipas tyre, këtyre ndërmarrjeve u është dhënë më shumë mundësi për të zgjeruar praninë e tyre në tregun kinez.

 

“Në zhvillimin e sektorit të shërbimeve dhe tregtisë së shërbimeve, Kina do të punojë me të gjitha vendet dhe palët për të çuar përpara zhvillimin gjithëpërfshirës përmes hapjes. Po ashtu do të promovohet lidhja dhe integrimi përmes bashkëpunimit, do të nxitet zhvillimi përmes inovacionit, për të krijuar një të ardhme më të mirë përmes shërbimeve të përbashkëta, në përpjekje për ta futur së bashku ekonominë botërore në rrugën e rimëkëmbjes së qëndrueshme”,- deklaroi presidenti kinez.

 

Ndërsa ekonomia e dytë më e madhe në botë po shkon drejt një rruge zhvillimi të nxitur nga hapja më e madhe, bashkëpunimi dhe inovacioni në sektorin e shërbimeve, drejtuesit e kompanive të huaja janë optimistë për mundësitë masive të ofruara nga tregu i madh i Kinës dhe klima e saj aftësuese e biznesit.

 

“Kina është shfaqur si një katalizator për përmirësimin e kërkesës globale të konsumatorëve, duke treguar elasticitetin e fortë të ekonomisë së saj dhe duke injektuar vitalitet në rritjen ekonomike në mbarë botën”,- deklaroi Jack Chan, drejtues i “EY China”.

Sipas tij, në gjysmën e parë të vitit 2023, tregtia e Kinës në shërbime arriti arritje të jashtëzakonshme, duke kryesuar në nivel global. Kjo arritje i atribuohet rregullimeve të thella në strukturën ekonomike, optimizimit dhe përmirësimit të përbërjes industriale.

 

Në shtatë muajt e parë të vitit, tregtia në shërbime në Kinë ruajti rritje të qëndrueshme, me vlerën e saj totale që arriti në 3.67 trilionë juanë (505.4 miliardë dollarë), 8.1 për qind më shumë në bazë vjetore, sipas të dhënave të Ministrisë së Tregtisë.

 

“Thellimi i vazhdueshëm i hapjes së Kinës në sektorin e shërbimeve përfaqëson një element thelbësor në sigurimin e zhvillimit të saj ekonomik të brendshëm. Rritja vibruese e tregtisë në shërbime, e nxitur nga forcat e dekarbonizimit dhe digjitalizimit, paraqiti një referencë për pjesën tjetër të botës”,- tha Chan.

 

Kina pritet të nxjerrë plane për të përshpejtuar kultivimin e nxitësve të rinj për digjitalizimin e tregtisë së shërbimeve, të zbatojë reforma pilot në sistemet bazë të të dhënave dhe të promovojë zhvillimin e tregtisë digjitale përmes reformave dhe inovacionit. Sipas ekspertëve, vendi do të rrisë rolin e sektorit të shërbimeve në zhvillimin e gjelbër.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Jiang Xiaojuan, president i Shoqatës Kineze të Ekonomisë Industriale, deklaroi se globalizimi digjital ka krijuar një lloj të ri të tregtisë së shërbimeve, me potencialin për të ulur kostot e transaksioneve ndërkufitare dhe për të rritur efikasitetin e tregtisë ndërkombëtare.

Ofruesit e shërbimeve digjitale të Kinës kanë konkurrencë të fortë për të kapërcyer valën e globalizimit digjital, tha Jiang. Sipas tij, vendi duhet të shfrytëzojë të gjitha mundësitë e paraqitura nga përmirësimi industrial global dhe të ndërtojë një platformë bashkëpunimi dhe shkëmbimi ndërkombëtar, që do të nxisë rritjen e tregtisë digjitale globale.

 

Norman Sze, zv.drejtor i “Deloitte China”, tha në panairin e tregtisë së shërbimeve se deklarata e presidentit Xi demonstroi besimin dhe vendosmërinë e palëkundur të Kinës në promovimin e reformave të thella përmes hapjes së nivelit të lartë dhe në përshpejtimin e mëtejshëm të një modeli të ri zhvillimi.

Sipas këtij modeli, tregu i brendshëm është shtylla kryesore dhe tregjet vendase dhe ato ndërkombëtare përforcojnë njëri-tjetrin.

Sipas Sze, kjo qasje është e favorshme për përpjekjet bashkëpunuese me vendet e tjera për të stimuluar rimëkëmbjen dhe rritjen ekonomike globale, si dhe luan një rol vendimtar në avancimin e hapjes së nivelit më të lartë ndaj botës.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Mohammed Al Ajlan, zv.drejtor i “Ajlan & Bros Group”, deklaroi se si kompania e parë private saudite që merr pjesë në CIFTIS për dy vjet radhazi, ajo mezi pret ta përdorë këtë platformë për të kryer shkëmbime të thella me më shumë kompani kineze.

“Shpresojmë të forcojmë bashkëpunimin në fusha në zhvillim si 5G, inteligjenca artificiale, të dhënat e mëdha, bioteknologjia, teknologjia financiare dhe automatizimi. Po ashtu shpresojmë të ndërveprojmë me më shumë kompani kineze për të shfrytëzuar potencialin e bashkëpunimit dypalësh ekonomik dhe tregtar, për të ndihmuar investitorët nga të dy vendet të arrijnë një nivel më të lartë bashkëpunimi”,- tha Al Ajlan.

 

Jin Zhongxia, kreu i Departamentit Ndërkombëtar të Bankës Popullore të Kinës, banka qendrore e vendit, deklaroi gjatë kësaj jave se për të promovuar më tej hapjen e sektorit financiar në një standard më të lartë, vendi do të përmirësojë modelin e menaxhimit të parave, do të optimizojë klimën e biznesit dhe do të forcojë kapacitetet rregullatore për të kontrolluar rreziqet në një nivel proporcional me hapjen.