Turbina me erë më e madhe në botë në det të hapur vendos rekord të ri global
2023-09-05 16:09:57

Foto nga CFP

Foto nga CFP

Turbina e erës në det të hapur 16 megavat e vetëzhvilluar e Kinës në brigjet e provincës Fujian të Kinës lindore vendosi një rekord të ri botëror për prodhimin e energjisë elektrike brenda një dite për njësi, njoftoi operatori i “China Three Gorges Corporation” (CTGC), citon “CGTN”.

Turbina ka punuar me kapacitetin e saj maksimal të fuqisë për një periudhë të vazhdueshme 24-orëshe dhe ka arritur një prodhim ditor të energjisë elektrike prej 384.100 kWh, që është e barabartë me konsumin ditor të energjisë elektrike të afro 170.000 njerëzve, tha CTGC.

Pas instalimit në fund të qershorit, ajo u lidh me rrjetin dhe filloi të prodhojë energji elektrike më 19 korrik.

Sipas kompanisë, turbina, e njohur për kapacitetin më të lartë, madhësinë më të madhe të rotorit dhe peshën më të lehtë për megavat në mbarë botën, pritet të gjenerojë mbi 66 milionë kilovat-orë (kWh) energji elektrike të pastër në vit, e cila është e mjaftueshme për 36.000 familje me tre anëtarë për të konsumuar për çdo vit.

Deri në fund të vitit 2022, kapaciteti kumulativ i instaluar i fuqisë globale të erës në det të hapur kishte arritur në 57.6 gigavat (GW) dhe Kina përbënte 53 për qind të pjesës së tregut global.

Eksportet e pajisjeve të energjisë së erës të vendit po rriten gjithashtu me shpejtësi, me pajisje që shiten në 49 vende dhe rajone dhe kapaciteti total i instaluar i eksportit arrin në 11.93 milionë kilovat. (Fatosi)