Rritet interesi ndër të rinjtë e Laosit për të mësuar kinezisht
2023-09-02 15:49:41

foto/VCG

foto/VCG

Interesi për studimet e gjuhës kineze është rritur në mënyrë të qëndrueshme në Laos, me numrin e të rinjve që ndjekin kurse të gjuhës kineze në vendin e Azisë Juglindore. 

Shumë studentë në Laos janë të interesuar të mësojnë kinezisht dhe të aplikojnë për një bursë kineze, e cila do të jetë një ndihmë e madhe për të forcuar aftësinë e tyre të gjuhës kineze dhe për të kultivuar aftësi më të mira në karrierë, shkruan “Xinhua”. 

Rritja e popullaritetit të studimeve të gjuhës kineze është rezultat i një numri në rritje të turistëve dhe investitorëve kinezë në Laos, duke krijuar më shumë mundësi punësimi në industritë përkatëse.

foto/VCG

foto/VCG

Qeveria kineze ka dhënë 350 bursa për studentët në Laos në vitin akademik 2023-2024 për doktoraturë, master dhe bachelor në Kinë. 

Ndërkohë, numri i kandidatëve që aplikojnë për programin bachelor në gjuhën kineze në Institutin Konfuci në Universitetin Kombëtar të Laosit (NUOL) është pothuajse trefishuar në dy vitet e fundit, në 562 në vitin 2023 nga 193 në vitin 2021. 

foto/VCG

foto/VCG

Drejtori i Institutit Konfuci, Khamhoung Chanthavong, deklaroi se numri i kandidatëve për provimin pranues është rritur vazhdimisht që nga fillimi i programit në vitin 2021. Khamhoung tha se investimi në rritje i Kinës në Laos kërkon një fuqi punëtore dygjuhëshe që kupton kulturat e të dy vendeve. (Irma)