Kina publikon planin për zonën e teknologjisë shkencore Shenzhen-Hong Kong
2023-08-31 10:43:20

Foto nga CFP

Foto nga CFP

Këshilli i Shtetit në Kinë publikoi një plan për të nxitur zhvillimin me cilësi të lartë në pjesën kontinentale të një zone bashkëpunimi për inovacionin shkencor dhe teknologjik të zhvilluar bashkërisht nga qendra e teknologjisë jugore Shenzhen dhe Rajoni i Posaçëm Administrativ i Hong Kongut (HKSAR), përcjell “Xinhua”.

Sipas planit, seksioni Shenzhen i zonës Hetao për bashkëpunimin e inovacionit të shkencës dhe teknologjisë do të kërkojë zhvillim të koordinuar me seksionin në HKSAR, të dy duke plotësuar njëri-tjetrin me pikat e tyre të forta përkatëse, duke e bërë zonën e bashkëpunimit një motor kyç për zhvillimin cilësor të Zonës së Madhe të Gjirit Guangdong-Hong Kong-Makao.

Deri në vitin 2025, do të krijohet një mekanizëm efikas për të mbështetur bashkëpunimin e inovacionit shkencor dhe teknologjik midis dy rajoneve, thuhet në plan, ndërkohë që do të përfundojë rindërtimi i pikës së kontrollit Huanggang dhe do të realizohen procedurat e zhdoganimit.

Deri në vitin 2035, seksioni Shenzhen pritet të bëhet një qendër kërkimore e klasit botëror me një ecuri të rregullt ndërkufitare të faktorëve të inovacionit, duke mbështetur fuqishëm zhvillimin e korridorit të inovacionit të teknologjisë shkencore Guangzhou-Shenzhen-Hong Kong-Makao.

Për këtë qëllim, do të bëhen përpjekje për të koordinuar me HKSAR për promovimin e inovacionit global të teknologjisë shkencore dhe për të ndërtuar një bazë industriale konkurruese ndërkombëtare për pilotimin dhe zbatimin e arritjeve shkencore.

Në plan gjithashtu zotohet të krijojë një mekanizëm inovativ i ndërkombëtarizuar shkencor dhe teknologjik, si dhe një platformë për të bashkuar urtësinë globale dhe për të nxitur shkëmbimin dhe bashkëpunimin ndërkombëtar. (Elona)