BRICS do të luajë një rol më të madh në përmirësimin e qeverisjes globale
2023-08-30 10:15:35

BRICS ka shpallur anëtarët e rinj që i bashkohen grupimit, në një zgjerim që është paralajmëruar edhe më parë. Vendet e reja anëtare janë Argjentina, Egjipti, Etiopia, Irani, Arabia Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe.Vendet e BRICS përfaqësojnë rreth 40% të popullsisë së botës dhe një të katërtën e PBB-së globale, por grupi e ka shqyrtuar gjithmonë zgjerimin.

CFP

CFP

BRICS do të luajë një rol më të madh në përmirësimin e qeverisjes globale

Samiti i 15-të i BRICS i mbajtur në Johanesburg nga 22 deri më 24 gusht, takimi i parë personal i drejtuesve të BRICS që nga shpërthimi i pandemisë COVID-19, tërhoqi vëmendjen globale, veçanërisht sepse pesë anëtarët origjinalë të BRICS tani janë fuqi rajonale. Më 24 gusht, Presidenti i Afrikës së Jugut Cyril Ramaphosa njoftoi zyrtarisht përfshirjen e gjashtë vendeve në BRICS, duke shënuar zgjerimin e dytë të grupimit. Fillimisht, grupimi përbëhej nga "BRIC Four" - Brazili, Rusia, India dhe Kina. "BRICS" u krijua me përfshirjen e Afrikës së Jugut në dhjetor 2010. Në krahasim me zgjerimin e parë, i dyti ka tërhequr shumë më tepër vëmendjen globale. Në fakt, më shumë se 40 vende kanë shprehur dëshirën e tyre për t'u bashkuar me BRICS, me rreth 20 prej tyre që kanë paraqitur aplikime formale për ta bërë këtë. Kjo do të thotë se gjashtë anëtarët e rinj u përfshinë në grup pas shumë diskutimesh nga drejtuesit ekzistues të BRICS.

CFP

CFP

Vendimi i drejtuesve të BRICS për të përfshirë gjashtë vendet si anëtarë të rinj u bazua në konsideratë të rëndësishme strategjike dhe duke mbajtur parasysh drejtimin dhe objektivat e ardhshme të mekanizmit BRICS. Në përgjithësi, qëllimi themelor i BRICS është të shërbejë si një mjet kryesor institucional që promovon bashkëpunimin midis vendeve në zhvillim dhe një platformë kyçe bashkëpunuese për Jugun Global.

Por në kundërshtim me propagandën perëndimore, BRICS nuk është një klikë e vendeve egoiste. Në vend të kësaj, është një forum i hapur i bazuar në parimin e "kërkimit të bazës së përbashkët duke ruajtur dallimet".

Anëtarët e rinj të BRICS janë të gjitha vende në zhvillim, edhe pse Arabia Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe janë vende relativisht të pasura për shkak të ekonomive të tyre të naftës dhe Argjentina ka një indeks të lartë të zhvillimit njerëzor.

Megjithatë, ato ndryshojnë ndjeshëm për sa i përket sistemit të tyre politik, kulturës dhe nivelit të zhvillimit. Kjo do të thotë se BRICS do të fokusohet në zhvillimin gjithëpërfshirës.

Duke marrë parasysh këta faktorë, është e kuptueshme pse vetëm gjashtë vende janë përfshirë në BRICS si anëtarë të rinj. Sa i përket dallimeve thelbësore midis shteteve anëtare, sa më i madh të bëhet grupimi, aq më sfiduese do të jetë arritja e një konsensusi për çdo çështje. Nëpërmjet "zgjerimit" të kontrolluar, BRICS mund të rrisë ndikimin e tij pa kompromentuar efikasitetin e tij bashkëpunues.

CFP

CFP

Gjashtë anëtarët e rinj janë unikë në mënyrat e tyre – shtëpi e popullsive të mëdha, ekonomi të forta dhe/ose kulturë tradicionale. Egjipti, për shembull, ka qenë prej kohësh një fuqi e spikatur rajonale në Afrikën e Veriut dhe botën arabe, ndërsa Argjentina është një lojtar kryesor në Amerikën Latine, e dyta pas Brazilit. Irani dhe Arabia Saudite janë fuqitë kryesore të Lindjes së Mesme dhe Etiopia, një vend i rëndësishëm historik dhe kulturor, ka popullsinë e dytë më të madhe në Afrikë dhe kryeqyteti i tij, Addis Ababa, është shtëpia e selive të Bashkimit Afrikan dhe Komisionit Ekonomik të Kombeve të Bashkuara. të Afrikës.

Sa për Emiratet e Bashkuara Arabe, ajo është zhvilluar në një qendër globale të aviacionit dhe detit dhe ka rezervat e gjashtë më të mëdha të naftës në botë. Gjithashtu, ka qenë anëtare jo e përhershme e Këshillit të Sigurimit të OKB-së për mandatin 2022-2023. Secili prej shteteve të reja anëtare ka atribute të veçanta. Si i tillë, përfshirja e tyre në BRICS do të ndihmojë në rritjen e mëtejshme të fuqisë dhe ndikimit global të mekanizmit të grupimit.

Mekanizmi BRICS funksionon mbi parimin e vendimmarrjes të bazuar në konsensus dhe kohezionit fleksibël, i cili i lejon atij të mbledhë vendet në zhvillim për një kauzë të përbashkët dhe të ndihmojë në ndërtimin e një rendi të ri politik dhe ekonomik ndërkombëtar të drejtë dhe racional. Fakti që BRICS nuk ka ndërtuar ende një sekretariat të përhershëm nuk do të thotë se anëtarët e tij janë përfshirë në bashkëpunim sipërfaqësor, sepse mekanizmi BRICS është zhvilluar në një strukturë bashkëpunuese me shumë nivele, e cila përfshin samitet e liderëve, takimet e ministrave të jashtëm, zyrtarët e sigurisë dhe koordinatorë, komunikim të rregullt ndërmjet përfaqësuesve të institucioneve shumëpalëshe dhe bashkëpunim në fusha të ndryshme.

CFP

CFP

Vlen të përmendet edhe performanca e Bankës së Re për Zhvillim BRICS. NDB nuk u shërben vetëm vendeve anëtare të BRICS. Shërbimet e tij shtrihen në të gjitha vendet në zhvillim, megjithëse anëtarët e BRICS gëzojnë të drejta preferenciale të huamarrjes. Në lidhje me akuzat se NDB është një "klub kinez", Leslie Maasdorp, nënkryetar i NDB, tha së fundmi se Kina, si anëtarët e tjerë të BRICS, është aksionere në bankë dhe nuk është aksioneri më i madh dhe theksoi se ideja se NDB është një "klub kinez" është i pabazë. Duke bërë përpjekje për të vendosur një rend të drejtë dhe racional politik dhe ekonomik global, duke përforcuar zërin e vendeve në zhvillim dhe duke adresuar çështje të përbashkëta globale si ndryshimi i klimës, anëtarët e BRICS kanë qenë në gjendje të kapërcejnë dallimet e tyre. Me shpresë, ata do të luajnë një rol më domethënës në rendin ndërkombëtar për të përmirësuar qeverisjen globale.

Autori Song Wei është studiues në Akademinë Kombëtare të Zhvillimit dhe Strategjisë dhe profesor në Shkollën e Studimeve Ndërkombëtare, Universiteti Renmin i Kinës.