“SpaceX” dërgon katër astronautë në hapësirë
2023-08-28 16:08:44

Sapce X (Foto Panorama)

Sapce X (Foto Panorama)

Katër astronautë që përfaqësojnë katër kombe dhe agjenci hapësinore në të gjithë globin janë dërguar me një raketë “SpaceX” drejt Stacionit Ndërkombëtar të Hapësirës, duke nisur një mision që pritet të zgjasë më shumë se gjashtë muaj.

Ekuipazhi ka hipur në kapsulën “SpaceX Crew Dragon Endurance” për misionin e quajtur “Crew-7”. Anija kozmike u nis nga Qendra Hapësinore “Kennedy” e NASA-s në Florida, citon “CNN”, shkruan “Panorama”

Astronautët do të kalojnë rreth pesë ditë duke marrë përsipër operacionet nga astronautët e “SpaceX Crew-6”, të cilët kanë qenë në stacionin hapësinor që nga marsi.

Ky mision shënon fluturimin e tetë të operuar nga NASA dhe “SpaceX” si pjesë e programit të ekuipazhit komercial të agjencisë, i cili ka transportuar astronautët në stacionin hapësinor që nga misioni i parë me ekuipazh të “SpaceX” në vitin 2020.

CFP

CFP

Gjatë qëndrimit të tyre në stacionin hapësinor, astronautët do të kalojnë nëpër një sërë eksperimentesh. Hulumtimi do të përfshijë hetimin e rrezikut të mundshëm të shpërndarjes së baktereve nga misionet hapësinore të udhëhequra nga njerëzit. Ekipi do të analizojë nëse mikroorganizmat mund të dëbohen nga hapjet e stacionit hapësinor dhe të derdhen në vakuumin e hapësirës.

Një tjetër projekt, nga ESA, do të hetojë se si gjumi në mjedisin e mikrogravitetit ndryshon nga Toka duke analizuar valët e trurit të astronautëve ndërsa ata dremisin.

Një eksperiment tjetër do të shikojë formimin e biofilmave në ujërat e zeza në stacionin hapësinor, i cili mund të jetë çelësi për gjetjen e mënyrave më të mira për të ricikluar ujin për pije dhe higjienë gjatë qëndrimit në hapësirë. (Fatosi)