Të jetosh në epokën e tregimtarëve
2023-08-28 10:08:19

Në botën teknologjike dhe gjithnjë në ndryshim të ditëve të sotme, Di Di, një regjisor me qendër në Pekin, thotë se të gjithë kanë aftësinë të jenë tregimtarë, raporton Madeleine King.

Ne jetojmë në epokën dixhitale. Njerëzit sot kanë shumë platforma dhe burime për të krijuar përmbajtjen e tyre. Ndërkohë, ata janë gjithmonë të uritur për informacione dhe histori të reja. Kjo kërkon gjithnjë e më shumë tregimtarë si Di Di.

Di Di është një regjisor dhe producent kinez. Nëpërmjet kompanisë mediatike që  ka themeluar, 29-vjeçari bën video reklamuese dhe promovuese, duke përfshirë ato për Universitetin Tsinghua në Pekin, Alma Mater-in e tij dhe një nga universitetet më prestigjioze të Kinës.

foto/VCG

foto/VCG

Me gati dhjetë vjet përvojë regjisori, ju mund të mendoni se ai banon i lumtur në kullën e fildishtë të regjisë, por në fakt, ai ka një filozofi shumë me këmbë në tokë.

"Në botën e sotme të përqendruar te video-përmbajtja, të gjithë kanë aftësinë të jenë regjisorë dhe të ndajnë historitë e njerëzve," tha ai.

"Ky model nga poshtë-lart ka pasuruar shoqërinë tonë dhe shumë regjizorë janë shfaqur në këtë mënyrë, duke mos pasur asnjë trajnim paraprak."

Rruga disi aksidentale e Di për t'u bërë regjizor shërben si një shembull i përsosur.  Duke u diplomuar në gazetari në Universitetin Tsinghua, ai filloi të bënte filma për një shoqatë studentore dhe më pas për universitetin në tërësi.

Një vit, kur iu kërkua të krijonte një plan për videon promovuese të pranimeve në Tsinghua, ai nuk mundi të gjente një regjizor  që t'i përshtatej buxhetit të shkollës.

"Përfundova duke e drejtuar vetë videon. Më pëlqeu shumë procesi i të qenit kreativ dhe i punës me një ekip," tha ai.

Në vitin 2019, pasi u diplomua me një diplomë master nga Tsinghua, Di filloi një punë në botën e korporatave, por ende angazhohej në drejtimin e projekteve në kohën e tij të lirë.

Krijimi i një videoje me ndikim promovues universitar kërkon shumë më tepër sesa thjesht filmimi i monumenteve të famshme, vuri në dukje Di. "Ne duhet të demonstrojmë thelbin dhe shpirtin e tij të vërtetë."

Për videon promovuese të universitetit 2020, Di doli me një ide unike. Me ardhjen e pandemisë COVID-19 në vitin 2020, Ministria e Arsimit njoftoi se provimi pranues i atij viti do të shtyhej për një muaj. Di krijoi një histori të një grupi studentësh që synonin të lëshonin satelitin e tyre pasi u përballën me një pengesë të papritur përpara datës së lëshimit.

"Ne kemi shpenzuar më shumë se dy vjet për këtë. Tani me një muaj të mbetur, askush nuk e di se si do të dalë. Por para se stuhia të qetësohet, unë dua të dal gjithë këtë herë," tha udhëheqësi i ekipit studentor në videon 8-minutëshe të quajtur Ignite. Ajo shërbeu si një metaforë për studentët që përgatiteshin për provimin e pranimit në kolegj, duke i inkurajuar ata të vazhdonin të luftonin edhe për një muaj, dhe gjithashtu të kapnin frymën akademike dhe të paharrueshme të Universitetit Tsinghua në të njëjtën kohë.

foto/VCG

foto/VCG

Në këtë përpjekje, Di gjeti edhe frymëzim. "Kjo video më bëri të rimendoj karrierën time: Nëse do të vazhdoj të punoj shumë në botën e korporatave ose do të qëndroj besnik ndaj vetes dhe të krijoj më shumë histori për të rinjtë kinezë. Mendoj se mund ta merrni me mend se cilën rrugë zgjodha," tha ai.

Duke parë rezymenë e Di, do të mendoni se nuk ka njeri më të mirë për këtë punë se ai si tregimtar i Tsinghua-s. Duke studiuar dhe duke u rritur në Tsinghua, ai u zhyt në kulturën e kampusit, madje bëri tezën e masterit se si të prezantojë kulturën universitare në video promovuese në Institutin e Edukimit të Universitetit.

Por të dish për diçka nuk mjafton për të qenë në gjendje të transmetosh me sukses atë njohuri, tha Di. Ai shtoi se tregimi i mirë i historive të botës së arsimit kërkon përdorimin e aftësive narrative. Për shembull, krijimi i një skenari unik, organizimi i intervistave dhe shtesave të tjera speciale për ta sjellë atë në jetë.

"Mendoj se gjëja më e rëndësishme për një regjisor është aftësia për të treguar një histori," tha ai. Pjesa më e madhe e kësaj aftësie është e lindur dhe shumë regjisorë e përshkruajnë atë si një "dëshirë natyrale".

Por koha nuk mund të qëndrojë në vend. Pas diplomimit, Di nuk mund të frekuentonte më konviktet, klasat dhe mensat e kampusit çdo ditë, dhe kjo do të thotë se ai duhet të bënte një përpjekje shtesë për të qëndruar në kontakt me botën e kampusit që dëshiron të ndajë. “Regjisorët nuk mund të mbyllen nga shoqëria”, tha ai.

Di është mjaft i zënë tashmë. Duke i përshkruar regjizorët më shumë si ekspertë menaxherialë se çdo gjë tjetër, ai shpenzon shumicën e kohës duke punuar në logjistikën e projektit.

"Është një keqkuptim i zakonshëm që regjisorët janë më të mirët në art dhe inovacion," tha ai.

Për një video reklamuese ose promocionale, Di, si regjisor dhe shpesh producent, duhet të mbikëqyrë drejtimin e një ekipi pune prej më shumë se 100 personash, deri në detajet e vogla, si p.sh. ku të parkohen automjetet dhe ku të merret energjia elektrike në ditën e xhirimit. Sa për videot më të gjata, numri i stafit shkon në mijëra.

Por është e qartë se për Di, pasioni për punën e tij e bën atë të vazhdojë dhe në shumë mënyra, shumë nga historitë që ai tregon janë një reflektim i tij.

Për filmin promovues të pranimeve të universitetit 2019, me titull, Një, dy, tre... pafundësi, Di tregoi historinë e një grupi studentësh të gjeneratës së parë të kolegjit – të parët që shkuan në universitet në familjet e tyre.

foto/VCG

foto/VCG

Duke vënë në dukje se studentët e kolegjit të gjeneratës së parë, në përgjithësi, përballen me një udhëtim arsimor më sfidues se sa kolegët e tyre dhe duhet të punojnë më shumë për të hapur një rrugë në jetë, ai synoi të frymëzonte studentë të tillë që të shkundnin prangat e varfërisë ndër breza përmes arsimimit të tyre. .

Historia e tij bëri jehonë. Në vetëm një ditë, ajo u shikua nga më shumë se 15 milionë njerëz dhe u bë një temë në trend "Top 20" në Sina Weibo, platforma kineze e ngjashme me Twitter.

"Unë vetë jam student i gjeneratës së parë dhe filmi përmbledh mendimet e mia për të studiuar në Tsinghua për shtatë vjet," tha Di.

"Me të vërtetë realizon idealin tim që  të ndaj historitë e Kinës në fushën e arsimit me botën, histori autentike të të rinjve kinezë që luftojnë për ëndrrat e tyre."

Për t'i ndarë këto histori me botën, Di është bërë ekspert në bërjen e videove dygjuhëshe, me veprat e tij Tsinghua që postohen në llogaritë e mediave të universitetit jashtë shtetit, duke përfshirë Facebook dhe YouTube.

Si një tregimtar, Di është përgjithmonë në kërkim të më shumë historive në kontekstin kinez dhe inkurajon të tjerët të bëjnë të njëjtën gjë. "Kjo është mundësia që na është dhënë nga kjo epokë  të ndajmë historitë tona më të thella pa gjykim apo pengesa."