Kina bën thirrje për ndërprerjen e armiqësive në Ukrainë
2023-08-26 19:41:48

Përfaqësuesi i përhershëm i Kinës në Kombet e Bashkuara, Zhang Jun, theksoi nevojën për të nxitur ndërprerjen e armiqësive në Ukrainë dhe për të frenuar efektet e përhapura të krizës.

Në një mbledhje të Këshillit të Sigurimit të OKB-së, ai tha se për të arritur paqen, komuniteti ndërkombëtar duhet të inkurajojë palët që të ushtrojnë qetësi dhe përmbajtje, të zhvillojnë takime, të kërkojnë konsensus, të forcojnë zërin e arsyes për paqe, të ketë negociata dhe të eksplorohen mënyra për të zbatuar iniciativa për të krijuar kushte të favorshme për bisedimet e paqes, citon “Xinhua”.

“Siguria e të gjitha shteteve është e pandashme. Duhet bërë çdo përpjekje për të frenuar efektet e përhapura të krizës në Ukrainë. Vendet e mëdha të zhvilluara duhet të marrin masa të përgjegjshme ekonomike dhe tregtare për të siguruar funksionimin e sigurt dhe të qetë të zinxhirëve globalë të furnizimit dhe industrisë, të braktisin sanksionet e njëanshme dhe juridiksionin afatgjatë dhe të shmangin politizimin dhe armatizimin e ekonomisë. Iniciativa për drithërat e Detit të Zi nuk duhet të braktiset lehtësisht”,- tha Zhang.

Ai theksoi se Kina pret që të gjitha palët të përpiqen për rifillimin e hershëm të eksporteve të grurit dhe plehrave nga Rusia dhe Ukraina.

Zhang bëri thirrje për përpjekje për të siguruar dhënien e ndihmës humanitare që palët në konflikt duhet të respektojnë rreptësisht ligjin ndërkombëtar humanitar, të përmbahen nga sulmet e civilëve dhe infrastrukturës civile dhe të garantojnë sigurimin e nevojave themelore të njerëzve, si dhe sigurinë dhe sigurinë e jetës dhe pronës. (Irma)