Industria e robotëve në Kinë nxit rimëkëmbjen ekonomike botërore
2023-08-24 15:11:02

Robotët humanoidë me pamjen e poetëve të dinastisë kineze Tang (618-907), Li Bai dhe Du Fu, kanë qenë një hit në Konferencën Botërore të Robotëve.

 

foto: VCG

foto: VCG

“Format dhe shprehjet e trupit të tyre duken të natyrshme. Ata simulojnë zërat dhe veprimet e njerëzve të vërtetë dhe ndërveprojnë me audiencën. Ata tashmë janë përdorur në shumë fusha, duke përfshirë kulturën, turizmin dhe arsimin”,- tha Zheng Yaxin, zyrtar i “EX Robots”.

 

Eventi 7-ditor filloi të mërkurën e kaluar në Pekin, me pjesëmarrjen e rreth 160 ndërmarrjeve robotike nga e gjithë bota. Këto kompani shfaqën rreth 600 grupe robotësh, ku 60 prej tyre bënë debutimin botëror.

 

Xin Guobin, zëvendësministër i Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit, deklaroi se industria e robotëve përfaqëson një prodhim të avancuar dhe po e çon shoqërinë njerëzore drejt një epoke inteligjente, duke nxitur zhvillimin ekonomik botëror dhe duke përmirësuar mirëqenien e njerëzimit.

 

Sipas Federatës Ndërkombëtare të Robotikës, kapaciteti i instaluar global i robotëve industrialë në vitin 2022 regjistroi një nivel historik prej 531.000 njësi. Ekonomitë në Amerikën e Veriut, Azi dhe Evropë kanë integruar robotët në jetën shoqërore, duke demonstruar vitalitetin e tyre të jashtëzakonshëm.

 

Në zonat e ekspozitës së “Realman Intelligent Technology (Pekin) Co Ltd” në Konferencën Botërore të Robotëve, shumë vizitorë përjetuan një masazh robotik, i cili relakson muskujt e shpinës dhe të shpatullave.

 

“Sensori vizual i robotit mund të identifikojë karakteristikat fizike të njerëzve. Më pas përdor këtë informacion për të gjeneruar trajektoren e masazhit. Me kontrollin e duhur të presionit dhe temperaturës, krahu i robotit kryen operacionin e masazhit”,- deklaroi Chao Jiaqi, drejtor marketingu në “Realman Intelligent Technology”, në Pekin

 

foto: VCG

foto: VCG

Sipas tij, kompania ka furnizues dhe shpërndarës në shumë vende, duke përfshirë Gjermaninë, Japoninë dhe Shtetet e Bashkuara. “Ne gjithashtu kemi marrëdhënie të ngushta bashkëpunimi me “Sony’” dhe “Siemens””,- tha Chao.

 

Chee Fai Tan, president i Konfederatës së Industrisë së Zgjuar ASEAN, tha se roboti mund të kryejë punë me precizion të lartë duke përmirësuar njëkohësisht produktivitetin. Ai është aplikuar gjerësisht në prodhim dhe bujqësi për të ndihmuar jetën e shumë njerëzve.

 

Roboti që mbledh fruta me shumë krahë ishte gjithashtu tërheqës në Konferencën Botërore të Robotëve. Ai i mundësoi audiencës të kuptonte drejtpërdrejt zhvillimin modern dhe inteligjent të bujqësisë.

 

“Krahu i robotit dhe pajisjet për mbledhjen e frutave janë në gjendje të mbledhin dhe ruajnë automatikisht 400 deri në 500 fruta në orë. Për të rritur efikasitetin, ai funksionon gjatë gjithë orës dhe ka aftësinë për të minimizuar dëmtimin e frutave në mënyrë të konsiderueshme”,-, tha Li Tao. një punonjës në projektin kërkimor të robotit me shumë krahë që mbledh fruta.

 

foto: VCG

foto: VCG

Roboti është aplikuar në Pekin dhe në provincën Shandong të Kinës Lindore, e cila planifikon të zgjerohet më tej në tregjet jashtë shtetit si Shtetet e Bashkuara dhe Australia, vuri në dukje Li.

 

Firma zvicerane e teknologjisë dhe inxhinierisë “ABB Group” shfaqi krahun e saj të robotit bashkëpunues në konferencë. Du Haiquan, konsulent shitjesh me “ABB”, tha se Kina ka një potencial të madh tregu. Sipas tij, fabrika “ABB” në Shangai synon të ofrojë produkte cilësore me teknika të avancuara për tregun kinez dhe rajonin Azi-Paqësor.

 

Jose Vieira, president i Federatës Botërore të Organizatave Inxhinierike, theksoi rëndësinë e zhvillimit të koordinuar të vendeve në mbarë botën: “Ne jemi të kënaqur që shohim industrinë e robotëve të kontribuojë në një të ardhme të qëndrueshme”.

 

“Industria e robotëve do të vazhdojë të bëjë përparime në më shumë skenarë dhe të sjellë përfitime për njerëzit tanë”,- tha Chen Ying, sekretari i përgjithshëm i Institutit Kinez të Elektronikës.

 

Në vitin 2022, të ardhurat operative të industrisë së robotëve në Kinë kaluan 170 miliardë juanë (23 miliardë dollarë). Xin vuri në dukje se robotët duhet të luajnë një rol jetik në zgjidhjen e sfidave të përbashkëta në këtë botë, të tilla si ndryshimi i klimës, kujdesi shëndetësor dhe siguria ushqimore, për të bërë që më shumë njerëz në mbarë botën të jetojnë një jetë më të mirë në të ardhmen.