Kina kontrollon tregun e kapitalit për të lehtësuar mbështetjen te burimet e brendshme
2023-08-24 11:09:46

Kina ka krijuar një matricë të tregut të kapitalit me shumë nivele, duke përfshirë “STAR Market”, “ChiNext” dhe Bursën e Pekinit, duke lehtësuar zhvillimin e shkencës dhe teknologjisë me mbështetjen te burimet e brendshme, raportoi të martën “Economic Daily”. Si fusha eksperimentale e reformës së skemës së regjistrimit të emetimit të aksioneve të Kinës, “STAR Market”, bordi i inovacionit të teknologjisë shkencore të stilit Nasdaq, ka hapur kanalet e listimit për disa ndërmarrje përmes një sërë inovacionesh institucionale dhe forcoi mbështetjen e tregut të kapitalit për teknologjinë bazë.

foto/VCG

foto/VCG

Aktualisht, midis kompanive të listuara në “STAR Market”, në krye renditen kompanitë në industri të avancuara dhe të sofistikuara si elektronika, biologjia farmaceutike, pajisjet mekanike dhe industria ushtarake e mbrojtjes kombëtare. “STAR Market” ofron kanale financimi më fleksibël dhe të përshtatshëm për ndërmarrjet e inovacionit të shkencës dhe teknologjisë dhe promovon inovacionin dhe zhvillimin bashkëpunues”,- thonë ekspertët.

Zhao Xijun,  profesor finance në Universitetin Renmin të Kinës, beson se pesë grupet e standardeve të listimit për “STAR Market” korrespondojnë me kërkesat e ndërmarrjeve me faza të ndryshme zhvillimi dhe struktura të ndryshme kapitali dhe janë shumë të synuara, duke u mundësuar më shumë ndërmarrjeve të shkencës dhe   teknologjisë së inovacionit për të hyrë në kanalin e listimit përmes standardeve të ndryshme, si dhe gjithashtu duke ofruar më shumë objektiva investimi për investitorët.

foto/VCG

foto/VCG

Deri më tani, janë lëshuar 11 indekse të “STAR Market” dhe fillimisht është krijuar një sistem indeksi “STAR Market” që mbulon lloje të ndryshme të shkallës, temës dhe strategjisë, me shkallën e gjurmimit të produkteve të lidhura brenda dhe jashtë vendit që tejkalon 120 miliardë juanë (16.52 miliardë dollarë). Gjatë tre viteve të fundit, kompania “ChiNext” është bërë gjithashtu më e larmishme dhe gjithëpërfshirëse, duke tërhequr një numër të madh ndërmarrjesh novatore dhe sipërmarrëse, si dhe duke u bërë gradualisht një pikë e re për rritje inovative.

Chen Huaping, kryetar i Bursës së Shenzhenit, tha se vitet e fundit, Bursa e Shenzhenit ka përshpejtuar mbledhjen e burimeve të faktorëve për inovacionin shkencor dhe teknologjik. Në hapin tjetër, ata do të përpiqen të ndërtojnë një bursë të klasit botëror dhe të krijojnë një mjedis të mirë për investitorët globalë për të marrë pjesë në tregun e kapitalit të Kinës.

Deri tani, shumë departamente qeveritare kineze kanë lëshuar sinjale pozitive për të rritur mbështetjen financiare për inovacionin shkencor dhe teknologjik dhe funksioni i tregut të kapitalit për t'i shërbyer ndërmarrjeve shkencore dhe teknologjike do të rritet më tej.

foto/VCG

foto/VCG

Një mbledhje ekzekutive e Këshillit të Shtetit ka diskutuar dhe miratuar së fundi planin e veprimit për të intensifikuar përpjekjet për të mbështetur financimin e ndërmarrjeve të shkencës dhe teknologjisë, duke propozuar udhëzimin e institucioneve financiare për të optimizuar më tej produktet, tregjet dhe sistemet e tyre të shërbimeve sipas nevojave të ndryshme të shkencës.

Ndërmarrjet teknologjike në faza të ndryshme të zhvillimit ofrojnë shërbime të larmishme financiare për ndërmarrjet e shkencës dhe teknologjisë gjatë gjithë ciklit të tyre jetësor.