Shkëmbimet rajonale bëhen një forcë e re në bashkëpunimin kino-afrikan
2023-08-23 10:15:21

Vitet e fundit, bashkëpunimi midis Kinës dhe kombeve afrikane ka lulëzuar, i nxitur nga iniciativa si “Një brez, një rrugë” dhe korniza të tilla si Forumi për Bashkëpunimin Kinë-Afrikë. Ky bashkëpunim ka përfshirë shumë sektorë,  tregtinë, infrastrukturën dhe rritjen e standardeve të jetesës.

Brenda këtij konteksti pragmatik bashkëpunimi, provincat kineze si Jiangsu, Hunan, Hubei, Zhejiang dhe Fujian kanë nxitur bashkëpunimin, kanë krijuar platforma lokale dhe kanë shfrytëzuar fuqitë e tyre industriale dhe atributet rajonale, duke arritur rezultate të jashtëzakonshme.

foto/VCG

foto/VCG

"Bashkëpunimi rajonal midis Kinës dhe Afrikës mund të nxisë plotësisht forcat rajonale dhe të promovojë komplementaritetin dypalësh",- tha Zhou Ping, zëvendësdrejtor i përgjithshëm i Departamentit të Çështjeve Afrikane të Ministrisë së Jashtme, gjatë Konferencës së Bashkëpunimit 2023 midis Jiangsu dhe vendeve afrikane, e cila u mblodh së fundmi në qytetin Zhenjiang, provinca Jiangsu e Kinës lindore.

Elia George Kaiyamo, ambasadori i Namibisë në Kinë, shprehu vlerësimin për projektet e bashkëpunimit bujqësor midis Jiangsu dhe Afrikës, duke vënë në dukje se teknologjitë e avancuara kineze do të ndihmonin vendet afrikane në zhvillimin e bujqësisë së tyre.

Ndërsa vizitonte një seminar në ambientet e “Jiangsu World Agriculture Machinery Co., Ltd.” në Zhenjiang, Phuti Joyce Tsipa, konsulli i përgjithshëm i Republikës së Afrikës së Jugut në Shangai, vlerësoi teknologjinë e përparuar që vëzhgoi.

"Këto makineri janë fantastike. Shpresojmë që më shumë nga këto kompani të shkëlqyera të makinerive bujqësore do të vijnë për të ndihmuar Afrikën në rrugën drejt modernizimit bujqësor",- tha Tsipa.

Në tetor të vitit të kaluar, ceremonia inauguruese e fshatit të parë demonstrues të Kenias për zhvillimin bujqësor Kinë-Afrikë dhe reduktimin e varfërisë u mbajt në Matangi Tisa, në qarkun Nakuru. I udhëhequr nga Universiteti Bujqësor Nanjing, ky projekt qëndron si një testament i bashkëpunimit bujqësor midis dy kombeve.

Duke prezantuar varietetin inovativ të fasules "Chelalang" dhe duke zbatuar një sistem efikas të ujitjes, ky projekt është gati të sjellë përfitime të konsiderueshme për rreth 200 fermerë.

Hu Feng, nëndrejtor i Universitetit Bujqësor Nanjing nënvizoi misionin e projektit, duke thënë: "Objektivi ynë është të rrisim rendimentin e fasules nga 1500 në 2700 kg/ha, duke ndihmuar fermerët vendas të shpëtojnë nga varfëria".

foto/VCG

foto/VCG

Në Tregun e Madh Gaoqiao, i vendosur në kryeqendrën e provincës Hunan, Changsha mund të gjeni një shumëllojshmëri të gjerë produktesh nga vende të ndryshme afrikane, si vajra esencialë nga Madagaskari, kokrra kafeje nga Etiopia, dru të gdhendur nga Zimbabve dhe verë nga Afrika e Jugut.

Hunan është kthyer në një "hotspot" ekonomik pasi priti Ekspozitën Ekonomike dhe Tregtare Kinë-Afrikë. Tregu i madh i Gaoqiao në Changsha është një qendër e zhurmshme, shtëpia e 9100 tregtarëve dhe shërben si shembulli kryesor i marrëdhënieve tregtare të lulëzuara të Hunanit me Afrikën.

Në vitin 2022, vëllimi i tregtisë së saj me Afrikën arriti në 3.1 miliardë juanë (rreth 425.1 milionë dollarë amerikanë), duke shënuar një përshkallëzim mbresëlënës prej 302 për qind krahasuar me një vit më parë.

Vitet e fundit, provinca Hubei në Kinën qendrore ka shfrytëzuar avantazhet e veta të kërkimit shkencor për të nxitur dhe avancuar bashkëpunimin teknologjik inovativ me Afrikën.

Forumi i Bashkëpunimit dhe Zhvillimit të Inovacionit 2023 Kinë-Afrikë dhe Konferenca Ndërkombëtare e Shkëmbimit të Teknologjisë në Hubei në fillim të korrikut, e mbajtur në kryeqendrën e provincës Wuhan dëshmuan nënshkrimin e 20 projekteve të bashkëpunimit shkencor dhe teknologjik.

foto/VCG

foto/VCG

Dy javë më vonë, Konkursi i dytë i Inovacionit dhe Sipërmarrjes Rinore Kinë-Afrikë u mblodh në Wuhan. Ai u fokusua në ekonominë digjitale, prodhimin industrial dhe bujqësinë moderne, ndër të tjera, duke stimuluar energjinë inovative dhe sipërmarrëse të të rinjve kinezë dhe afrikanë dhe duke promovuar në këtë mënyrë tregtinë dhe shkëmbimet njerëzore midis dy palëve.

“Ndër të gjithë partnerët e Guinesë, Kina është më e mira”, - tha Aminata Koita, ambasadore e Republikës së Guinesë në Kinë, gjatë vizitës së saj në qershor në Nanjing, Shangai dhe Shenzhen.

Ajo tha se Guinea posedon burime të bollshme njerëzore dhe minerale dhe të dy vendet kanë potencial të madh për bashkëpunim. "Shpresoj se Kina mund të sjellë teknologji të avancuara në Guine", - përfundoi  ajo.