Kina do të krijojë një grup të ri parqesh kombëtare
2023-08-22 14:38:11

Foto nga VCG

Kina do të krijojë një grup të ri parqesh kombëtare,tha të shtunën Guan Zhiou, kreu i Administratës Kombëtare të Pyjeve dhe Grassland (Administrata e Parkut Kombëtar), njofton China.org.cn.

Duke folur në Forumin e dytë të Parkut Kombëtar të mbajtur në Xining, kryeqyteti i provincës Qinghai të Kinës veriperëndimore, Guan tha se Kina ka miratuar masat më të rrepta për të forcuar mbrojtjen e autenticitetit dhe integritetit të ekosistemit dhe për të promovuar përmirësimin e vazhdueshëm të funksioneve ekologjike.

Parqet kombëtare të Kinës janë zona specifike tokësore ose detare, qëllimi kryesor i të cilave është ruajtja e ekosistemeve natyrore përfaqësuese kombëtare të vendit dhe realizimi i mbrojtjes shkencore dhe përdorimit racional të burimeve natyrore.

Në vitin 2021, Kina krijoi grupin e parë të parqeve kombëtare, me një sipërfaqe toke të mbrojtur prej 230,000 kilometra katrorë. Këto parqe, përkatësisht, Parku Kombëtar Sanjiangyuan, Parku Kombëtar i Pandave Gjigante, Parku Kombëtar i Tigrit dhe Leopardit të Kinës Verilindore, Parku Kombëtar i Pyjeve tropikale të Hainan dhe Parku Kombëtar Wuyishan, janë shtëpia e gati 30% të specieve kryesore të kafshëve të egra tokësore të gjetura. në vend.

Pas krijimit të grupit të parë të parqeve kombëtare, më shumë se 390 vende minerare janë mbyllur dhe gati 100 stacione hidroelektrike në shkallë të vogël janë hequr gjithashtu gradualisht, tha Guan.

"Parku Sanjiangyuan realizoi mbrojtjen e plotë të burimit të lumenjve Yangtze, Yellow dhe Lancang dhe popullsia e antilopave tibetiane është rikuperuar në mbi 70,000. Në Parkun Kombëtar Panda Gjigante, më shumë se 70% e pandave të egra janë nën mbrojtje të mirë." shtoi zyrtari.

"Do të bëhen përpjekje për të promovuar mbrojtjen e nivelit të lartë dhe për të lehtësuar shpalljen e Ligjit për Parkun Kombëtar," tha Guan, duke shtuar se Kina gjithashtu do të rrisë aplikimin e teknologjive të reja, do të ndërtojë një platformë monitorimi të kërkimit shkencor të klasit botëror dhe do të forcojë kombëtaren. aftësitë e menaxhimit të parkut.