Robotika në Kinë shënon vetëm rritje
2023-08-22 11:00:08

Kërkohet përpjekje më e madhe për të forcuar bashkëpunimin ndërkombëtar dhe për të ndërtuar një mjedis zhvillimi të hapur dhe gjithëpërfshirës në industrinë në zhvillim të robotikës, thanë zyrtarët dhe ekspertët, pasi robotët luajnë një rol gjithnjë e më jetik në forcimin e inovacionit teknologjik dhe prodhimit inteligjent. Kina është e gatshme të punojë me komunitetin ndërkombëtar për të përshpejtuar aplikimin e robotikës në një gamë më të gjerë fushash dhe për të inkurajuar kompanitë e huaja robotike për të investuar dhe rritur bizneset e tyre në vend, tha Xin Guobin, zëvendësministër i industrisë dhe teknologjisë së informacionit.

foto/VCG

foto/VCG

Ai i bëri komentet gjatë Konferencës Botërore të Robotëve 2023, e cila mbahet deri të martën në Pekin. Xin  gjithashtu bëri thirrje për më shumë përpjekje për të vendosur rregulla dhe standarde që do të rregullojnë më mirë zhvillimin dhe aplikimin e teknologjisë në zhvillim.

Industria e robotikës e Kinës mbajti rritje dyshifrore, me të ardhurat totale që kaluan 170 miliardë juanë (23.3 miliardë dollarë) vitin e kaluar, tha Xin. Shitjet e robotëve industrialë në vend përbënin më shumë se gjysmën e totalit të botës në vitin 2022, duke qenë në krye të botës për 10 vjet rresht, shtoi ai.

Të dhënat nga Ministria e Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit treguan se prodhimi i robotëve industrialë qëndroi në 222,000 njësi në vend në gjysmën e parë, 5.4 për qind më shumë nga viti në vit. Prodhimi i robotëve për sektorin e shërbimeve u rrit me 9.62 për qind nga viti në vit në 3.53 milionë njësi gjatë periudhës janar-qershor. Sipas ministrisë, instalimet e robotëve industrialë në Kinë zuri vendin e parë në nivel global në 2022, duke zënë një pjesë të tregut më shumë se 50 për qind. Financimi total i zbuluar në industrinë e robotikës së Kinës arriti në mbi 30 miliardë juanë vitin e kaluar.

foto/VCG

foto/VCG

Kina do të shtojë përpjekjet për të forcuar përparimet teknologjike dhe inovacionet në komponentët kryesorë të robotikës, për të kultivuar grupe industriale të robotëve të klasit botëror dhe për të mbrojtur stabilitetin e zinxhirit industrial dhe furnizimit të robotikës globale, tha Xin.

Ai tha se dendësia e robotëve në industrinë e prodhimit arriti në 392 robotë për 10,000 punonjës, dhe robotët industrialë janë adoptuar tashmë në 65 industri dhe 206 nën-industri, me aplikim në fusha si energjia e re, automobila, bateri litium, foto. voltaike dhe industri të tjera në zhvillim duke u zgjeruar me shpejtësi.

“Kina ka luajtur një rol të rëndësishëm në zhvillimin e inovacionit dhe inxhinierisë shkencore dhe teknologjike në shkallë globale dhe ka bërë arritje të jashtëzakonshme në zhvillimin e robotëve”, tha Jose Vieira, president i Federatës Botërore të Organizatave Inxhinierike.

Ai tha se aplikimi i teknologjisë robotike mund të rrisë efikasitetin në prodhim, të ulë kostot e prodhimit dhe të përmirësojë cilësinë e produktit. "Është e nevojshme të arrihet një ekuilibër midis inovacionit shkencor dhe teknologjik dhe zhvillimit industrial dhe të punohet së bashku për të promovuar zhvillimin e robotikës në një mënyrë më gjithëpërfshirëse dhe të qëndrueshme," tha Vieira.

foto/VCG

foto/VCG

Kina është deri tani tregu i robotëve me rritje më të shpejtë në botë, me numrin më të madh të instalimeve vjetore dhe që nga viti 2016, ka stokun më të madh operacional të robotëve çdo vit, sipas Federatës Ndërkombëtare të Robotikës, një organizatë profesionale dhe jofitimprurëse. me qendër në Gjermani.

Chen Ying, nëndrejtor dhe sekretar i përgjithshëm i Institutit Kinez të Elektronikës, kërkoi më shumë përpjekje për përshpejtimin e integrimit të thellë të robotikës me teknologjitë më të avancuara, duke përfshirë inteligjencën artificiale, bioteknologjinë, materialet e reja dhe ndërfaqen tru-kompjuter.

Zhang Jin president i Siasun Robot & Automation Co, tha se do të vazhdojë të rrisë investimet në kërkim dhe zhvillim, të përmirësojë aftësitë inovative indigjene dhe të zgjerojë praninë e tij në prodhimin e automobilave, gjysmëpërçuesit dhe sektorin e ri të energjisë.

Autor i artikullit Fan Feifei