Kinë: Robotët nxisin zhvillimin e industrive të shumta në Kinë
2023-08-21 15:33:57

Foto nga VCG

Në Konferencën Botërore të Robotëve (WRC) në vazhdim 2023 në Pekin, katër krahë të mëdhenj robotikë të kuq, me kyçe të dorës fleksibël dhe modele me rrotullim të lartë, demonstruan në mënyrë magjepsëse saktësinë e tyre industriale duke salduar një makinë të bardhë në sallë ekspozite, duke pasqyruar efikasitetin e ngjashëm me fabrikën, shkruan Xinhua.

"Ne filluam zhvillimin e këtij roboti në vitin 2012. Pas përmirësimit, saktësia e pozicionimit të tij të përsëritur arriti midis plus 0.2 mm dhe minus 0.2 mm. Rreth 100 robotë të tillë janë vendosur në industrinë e automobilave në të gjithë Kinën," tha Ma Cheng, një menaxher i industrisë Siasun Robot and Automation Co., Ltd., me seli në Shenyang në provincën Liaoning të Kinës verilindore.

Konferenca shtatë-ditore që filloi më 16 gusht ka tërhequr rreth 160 ndërmarrje robotësh nga e gjithë bota. Firmat pjesëmarrëse kanë shfaqur rreth 600 komplete robotësh, sipas organizatorit të WRC.

Robotët mbulojnë një sërë fushash, duke përfshirë bujqësinë, prodhimin, logjistikën dhe kujdesin shëndetësor. Në sektorin e shëndetësisë, gjatë konferencës u demonstrua aplikimi i robotëve në kirurgji, kampionim dhe telemjekësi.

Sistemi i trajnimit për rehabilitimin e gjymtyrëve të sipërme, i zhvilluar nga Estun Medical, tregoi se si robotët e pajisur me një krah dhe ekran inteligjent, mund të ofrojnë ndihmë për pacientët në shërimin nga kushtet neurologjike ose ortopedike.

"Sistemi mund të përmirësojë forcën e gjymtyrëve të sipërme dhe të ndihmojë rikuperimin e rrugëve nervore. Ai tashmë është përdorur në shumë qendra rehabilitimi dhe shtëpi pleqsh në Pekin dhe Nanjing," tha Xu Yuanyuan, një ekspozues që përfaqëson Estun Medical.

Konferenca prezantoi gjithashtu robotë bujqësorë, të përdorur për detyra të ndryshme si mbjellje, barërat e këqija, ujitje dhe korrje, si dhe robotë të projektuar për situata emergjente dhe kushte ekstreme të motit. Industria e robotëve në Kinë ka ruajtur një zgjerim të qëndrueshëm në gjysmën e parë të vitit. Prodhimi i robotëve industrialë arriti në 222,000 komplete, një rritje prej 5.4 për qind nga viti në vit, ndërsa prodhimi i robotëve të shërbimit arriti në 3.53 milionë komplete, 9.6 për qind më shumë se një vit më parë, sipas Ministrisë së Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit.

Wang Yaonan, një akademik me Akademinë Kineze të Inxhinierisë, tha se R&D, prodhimi dhe aplikimi i robotëve përfaqësojnë forcën e inovacionit të teknologjisë shkencore dhe prodhimit të nivelit të lartë të një vendi. Industria e lulëzuar e robotëve po ndryshon stilin e jetës së njerëzve dhe po injekton vitalitet të ri në zhvillimin ekonomik dhe social, shtoi Wang.

Raporti i vitit 2023 mbi teknologjinë e robotëve të Kinës dhe zhvillimin industrial u publikua gjatë konferencës. Sipas raportit, aplikimi i thellë i robotëve në fusha të tilla si automjetet me energji të reja, operacioni mjekësor dhe inspektimi i linjës së energjisë, mund të mbështesë transformimin dixhital dhe përmirësimin inteligjent.

Xin Guobin, zëvendësministër i industrisë dhe teknologjisë së informacionit, tha se e nxitur nga teknologjia dhe tregu, industria e robotëve në Kinë ka vazhduar të zgjerohet, me zhvillimin e koordinuar të ndërmarrjeve në fusha si prodhimi dhe teknologjia shkencore. Robotët industrialë mbulojnë 65 industri të mëdha në Kinë, duke luajtur një rol të rëndësishëm në projekte të mëdha si fluturimet hapësinore me njerëz dhe eksplorimi hënor, shtoi Xin.

Është e nevojshme të bashkohen burimet e industrisë dhe akademisë, të ndërmerren së bashku kërkime kryesore dhe të bëhen përpjekje të bashkërenduara në R&D për të nxitur zhvillimin industrial, tha Chen Ying, sekretari i përgjithshëm i Institutit Kinez të Elektronikës.(Fatosi)