Më shumë hungarezë zgjedhin mjekësinë tradicionale kineze TCM
2023-08-21 14:25:30

Sipas statistikave nga Administrata Kombëtare e Mjekësisë Tradicionale Kineze, TCM është përhapur në 196 vende dhe rajone, duke fituar njohje në mbarë botën.

Kina po vazhdon përpjekjet e saj për të prezantuar më plotësisht TCM në botë, veçanërisht në vendet dhe rajonet që marrin pjesë në Iniciativën “Një Brez, një Rrugë”. Ndërsa bashkëpunimi dhe shkëmbimet janë intensifikuar, TCM ka kontribuar në përmirësimin e mirëqenies së njerëzve në mbarë botën, duke promovuar kulturën, mjekësinë dhe miqësinë.

Më shumë hungarezë zgjedhin mjekësinë tradicionale kineze TCM

Jozsef Frenyo, një mësues hungarez i biologjisë, u shërua nga humbja e dëgjimit pas disa vizitave në një qendër mjekësore tradicionale kineze pranë Sheshit të Heronjve në kryeqytetin hungarez të Budapestit.

"Mjekët këtu shëruan sëmundjen time të vjetër dhe dëgjimi im tani po përmirësohet," thotë 78-vjeçari Frenyo.

Xinhua

Një student nga Turkmenistani i diplomuar në akupunkturë dhe praktika masazhi mjekësor nën drejtimin e një mjeku kinez në Universitetin e Mjekësisë Kineze Gansu në Lanzhou, provincën Gansu, më 3 gusht/Xinhua

Praktikuesit e mjekësisë tradicionale kineze (TCM) përdorin qasje të ndryshme, të tilla si akupunkturë, kupa dhe mjekësi bimore, për të adresuar problemet shëndetësore. Këto praktika u përhapën në botë nëpërmjet rrugës së lashtë të Mëndafshit më shumë se 2000 vjet më parë.

Qendra, e quajtur Qendra e Mjekësisë Tradicionale Kineze e Hungarisë Qihuang, u krijua nga komisioni shëndetësor provincial Gansu të Kinës Veriperëndimore në vitin 2016. Ajo ka funksionuar me ndihmën e ekipeve të mjekëve kinezë të dërguar në Hungari për të ofruar ndihmë mjekësore.

Provinca Gansu është një qendër kryesore e TCM në Kinë dhe ka një histori të gjatë të rritjes së bimëve TCM. Që kur Iniciativa “Një Brez, një Rrugë” u propozua në 2013, Gansu ka nënshkruar kontrata bashkëpunimi me 12 vende, duke përfshirë Bjellorusinë, Kirgistanin dhe Hungarinë, dhe ka ndërtuar 16 objekte arsimore, kërkimore dhe trajtimi TCM jashtë shtetit.

Frenyo ka vuajtur prej kohësh nga dëmtimi i dëgjimit dhe ka vizituar shumë spitale në Hungari gjatë viteve të fundit, por me pak sukses.

“Mjekët më thanë se problemi i dëgjimit nuk mund të kurohej për shkak të moshës së vjetër”, kujton ai. Para se të kërkonte ndihmë nga TCM, ai pothuajse kishte hequr dorë nga shpresa.

Megjithatë, pas marrjes së disa trajtimeve të akupunkturës nga eksperti i TCM Zhang Haifang, Frenyo tani është në gjendje të komunikojë me të tjerët pa ndihmën e aparateve të jashtme të dëgjimit.

"Qendra është e njohur në Hungari," thotë Zhang, e cila ka trajtuar disa qindra pacientë hungarezë që kur erdhi në qendër në janar.

Chen Zhen, president i qendrës, thotë se TCM fitoi pranim në rritje midis hungarezëve pasi luajti një rol të rëndësishëm në zbutjen e simptomave të pandemisë COVID-19 në Kinë dhe jashtë saj.

Ndërsa më shumë mjekë kinezë të TCM si Zhang shkojnë jashtë vendit për të praktikuar, ata ndihmojnë në sjelljen e përfitimeve të sistemit të lashtë mjekësor kinez për më shumë njerëz në mbarë botën.

Gjatë periudhës së Planit Pesëvjeçar të 14-të (2021-25), Kina synon të krijojë 30 qendra TCM me cilësi të lartë me vendet e përfshira në nismën "Një brez, një rrugë", sipas një plani të lëshuar nga agjencitë e qeverisë qendrore në vitin 2022. Në Qendrën e Mjekësisë Tradicionale Kineze Qihuang të Tajlandës, rreth 90 për qind e pacientëve janë tajlandezë.

Rungrawan Wiwatpiyawong, president i qendrës, thekson se shumë tajlandezë i shohin trajtimet TCM si zgjedhjen e tyre të parë për ruajtjen e shëndetit të mirë.

"TCM nuk zuri rrënjë në Tajlandë brenda një dite," thotë Rungrawan. "Ajo u përhap me gjurmët e emigrantëve kinezë gjatë shekujve të fundit dhe ka dëshmuar vlerën e saj."

Për të promovuar më tej TCM në Tajlandë, Rungrawan krijoi një kompani të quajtur Tang Ming Green Health Co, e cila lehtësoi miratimin e 90 llojeve të barnave kineze dhe 350 llojeve të granulave TCM nga qeveria tajlandeze.

“Me lejen zyrtare, besoj se industria TCM dhe produktet shëndetësore do të kenë potencial më të madh në të ardhmen”, thotë ajo.

Wang Xuejun, profesor në Universitetin e Mjekësisë Kineze në Gansu, thekson perspektivën unike të TCM mbi jetën dhe fitnesin, si dhe parandalimin dhe trajtimin e sëmundjeve, gjatë historisë së saj të gjatë të zhvillimit dhe inovacionit.

"Ai përfaqëson thelbin shpirtëror të kulturës së shkëlqyer tradicionale kineze dhe ka gjeneruar një rezonancë të gjerë dhe të fortë ndërkombëtare," thotë ai.

Të bindur për përfitimet e TCM, një numër në rritje studentësh dhe praktikuesish jashtë shtetit, veçanërisht ata të brezit të ri, kanë ardhur në Kinë për të provuar dhe mësuar terapitë TCM.

Bakhtiyor nga Taxhikistani është aktualisht një student i ri në Universitetin e Mjekësisë Kineze Gansu, i cili deri më tani ka trajnuar studentë nga 11 vende, duke përfshirë Republikën e Koresë, Kazakistanin dhe Laosin. Gjatë semestrit të kaluar, Bakhtiyor ia kushtoi shumicën e kohës së lirë praktikimit të teknikave të akupunkturës.

"Ishte e vështirë," thotë ai. "Ka kaq shumë pika akupunkture në trupin e njeriut dhe pika të ndryshme kërkojnë lloje të ndryshme gjilpërash."

Duke u krenuar me aftësitë e tij në rritje në akupunkturë, Bakhtiyor shpreson të marrë një diplomë pasuniversitare dhe të punojë në një klinikë TCM në Kinë pas diplomimit.

Sipas statistikave nga Administrata Kombëtare e Mjekësisë Tradicionale Kineze, TCM është përhapur në 196 vende dhe rajone, duke fituar njohje në mbarë botën.

Kina po vazhdon përpjekjet e saj për të prezantuar më plotësisht TCM në botë, veçanërisht në vendet dhe rajonet që marrin pjesë në Iniciativën “Një Brez, një Rrugë”. Ndërsa bashkëpunimi dhe shkëmbimet janë intensifikuar, TCM ka kontribuar në përmirësimin e mirëqenies së njerëzve në mbarë botën, duke promovuar kulturën, mjekësinë dhe miqësinë, shton Chen.