Afganistan, qeveria e përkohshme kremton dyvjetorin e kthimit në pushtet
2023-08-16 15:23:18

foto nga CFP

Parada kremtuese me rastin e dyvjetorit të rikthimit në pushtet të qeverisë së përkohshme, më 15 gusht/ foto nga CFP

Në kryeqytetin e Afganistanit Kabul u zhvillua të martën një paradë kremtuese me rastin e dyvjetorit të rikthimit në pushtet të qeverisë së përkohshme. Më 15 gusht 2021, trupat e Misionit të Mbështetjes së Vendosur, të kryesuara nga ShBA-ja dhe NATO-ja, u tërhoqën në mënyrë të plotë nga Afganistani dhe talibanët afganë hynë në Kabul e filluan përsëri qeverisjen. Tani që kanë kaluar dy vjet, si është situata në këtë vend?

Me afrimin e përvjetorit, në shumë qytete afgane u varën flamuj dhe u ndezën llamba shumëngjyrëshe. Ndërsa më 15 gusht, në Kabul u zhvillua parada kremtuese. Në mëngjesin e së martës, qeveria e përkohshme afgane publikoi komunikatën për dyvjetorin e kthimit në Kabul, duke theksuar moslejimin e shkeljes së pavarësisë e të lirisë së vendit nga asnjë agresor.

Përgjatë rrugës për në Kabul, një afgan që mori pjesë në paradë i tha gazetarit të CGTN-it: "Këto dy vjetët e fundit, në Afganistan është garantuar siguria, e cila nuk ka ekzistuar gjatë 40-50 vjetëve të fundit."

foto nga CFP

Parada kremtuese me rastin e dyvjetorit të rikthimit në pushtet të qeverisë së përkohshme, më 15 gusht/ foto nga CFP

Aktualisht, Afganistani është në rindërtim e sipër, por sanksionet e njëanshme e ShBA-së ndaj Afganistanit i kanë shtuar vështirësitë e mëkëmbjes ekonomike të këtij vendi. Sipas parashikimit të OKB-së, në vitin 2023, afro 30 mijë afganë do të kenë nevojë për ndihmë, shifër kjo që do të shënojë rekord. Është bërë thirrje për dhurime humanitare me vlerë 4.6 miliardë dollarë amerikanë, por deri në prill të këtij viti, u arrit vetëm më pak se 5 për qind e kësaj shume. Në rrethanat e mungesës së madhe të fondeve të ndihmës, ShBA-ja përsëri nuk pranon t'i kthejë Bankës Qendrore të Afganistanit kapitalet e saj. Mësohet se Banka Qendrore e Afganistanit ka afro 9 miliardë dollarë amerikanë rezervë valutore dhe 70 për qind e tyre janë në bankat amerikane, ndërsa pas ndryshimit të regjimit në Afganistan, këto fonde u bllokuan. Shumë afganë protestojnë për këtë veprim të ShBA-së. 

Një prej tyre, i quajtur Hakhani, u shpreh: "ShBA-ja duhet të zhbllokojë pasuritë e Afganistanit. Këto para i përkasin gjithë popullit afgan."

Ndërsa një tjetër, me emrin Hekmat, theksoi: "ShBA-ja po u kundërvihet të gjithë afganëve. I bëj thirrje gjithë botës që të ndalojë shtypjen nga ShBA-ja ndaj popullit afgan dhe të çlirojë pasuritë tona të ngrira."

foto nga

Parada kremtuese me rastin e dyvjetorit të rikthimit në pushtet të qeverisë së përkohshme, më 15 gusht/ foto nga CFP

Analistët afganë janë të shqetësuar se problemet të sjella nga sanksionet do të ushtrojnë ndikim në të gjitha aspektet e jetës së popullit afgan. Krahas rënies së vazhdueshme ekonomike dhe mungesës së gjallërisë së tregut, edhe gjendja në fushën e mjekësisë e të shëndetësisë do të përkeqësohet dhe jetesa e banorëve të thjeshtë do të bëhet më e vështirë.

Zëdhënësi i Ministrisë së Punëve të Jashtme të Kinës Wang Wenbing kërkoi të martën në konferencën e rregullt për shtypin që të reflektohet thellësisht nga mësimet e nxjerra në Afganistan. Situata e tanishme në këtë vend shënon dështimin e gjithanshëm të ShBA-së nga ana ushtarake, politike dhe e luftës antiterroriste. Kjo vërteton përsëri se ndërhyrjet ushtarake e politike dhe imponimi i transformimit demokratik ndaj vendeve të tjera nuk mund të arrijnë sukses, por do të shkaktojnë vetëm tronditje e katastrofa. Ai u bëri thirrje vendeve përkatëse të konkretizojnë premtimet për ndihmë ndaj Afganistanit dhe të sigurojnë zhbllokimin e të gjitha pasurive të ngrira afgane për përdorim urgjent për jetën e banorëve vendës.