Praktikuesi spanjoll i arteve marciale kineze Wushu
2023-08-15 11:58:44

Mes sportistëve të shumtë në disiplina të ndryshme sportive në Universiadën e Chengdu, praktikuesi spanjoll i Wushu Aldan Pose Martinez u dallua për pasionin e tij të madh për këtë art marcial kinez. Synimi i tij pas shumë vitesh të praktikimit të këtij sporti është të arrijë  në pesëshen më të mirë në Kampionatin Evropian të Wushu vitin e ardhshëm, dhe pas dy vitesh,  të rikthehet  në Kinë.

Praktikuesi spanjoll i arteve marciale kineze  Wushu

Edhe pse u rendit i teti në mesin e 10 pjesëmarrësve në turneun Nanquan për meshkuj të artit marcial Wushu në Universiadën e Chengdu, praktikuesi spanjoll i Wushu Aldan Pose Martinez e vlerësoi përvojën dhe vendosi një synim për t'u rikthyer pas dy vitesh.

CFP

CFP

"Shpresoj të përfundoj në pesëshen më të mirë në Kampionatin Evropian të Wushu vitin e ardhshëm, dhe pas dy vitesh, dua të aplikoj për programin e shkëmbimit për t'u rikthyer në Kinë," tha Pose, student i vitit të dytë në Universitetin Politeknik të Madridit dhe garuesi i  vetëm europian në këtë veprimtari.

Për Pose, Lojërat Universitare Botërore të përfunduara së fundmi në Chengdu nuk ishin thjesht një garë, por një mundësi unike për të vëzhguar lojtarët elitë. Pasi mbaroi rutinën e tij Nangun, ai nxitoi në seksionin e audiencës për të shqyrtuar me kujdes performancat e atletëve të tjerë pa hequr as veshjet e garës.

“Kur po ngrohesha, duhej të fokusohesha te vetja, por nuk mund të mos shikoja garuesit kinezë”. I mbushur me admirim dhe ankth, Pose e njohu këtë si një tjetër aspekt të sfidës së Wushu-së.

"Mjeshtrat e Wushu nuk janë vetëm të fortë në fizik, por edhe në mendje. Ne duhet të mësojmë të kontrollojmë emocionet tona, të largojmë shpërqendrimet dhe të fokusohemi vetëm në lëvizjet aktuale," komentoi ai.

CFP

CFP

Ngjashëm me Jason Tripitikas në filmin "Mbretëria e Ndaluar", i cili u përplas me shkopin e artë të Mbretit Majmun dhe fitoi aftësi kung fu, pasioni i Pose për artet marciale gjithashtu filloi papritur.

Ndryshe nga  formimi i tij aktual atletik, Pose ishte një fëmijë topolak. Në moshën shtatë vjeçare kur nuk kishte asnjë njohuri  për artet marciale, nëna e tij e regjistroi atë në një klasë Wushu për të humbur peshë. As nuk pritej që kjo do ta vendoste atë në një rrugë të re.

Për vite me radhë, Wushu ishte thjesht një argëtim për Pose, pa një trajner profesionist. Ai imitonte lëvizjet nga videot në internet. Perspektiva e tij ndryshoi gjatë një seance trajnimi ndërkombëtar.

"Ajo ishte hera e parë që pashë mjeshtrin e vërtetë kinez të Wushu-së dhe u trondita shumë," kujtoi ai, duke kuptuar pasionin e tij të ri.

Në vitin 2017, Pose vizitoi qendrën e arteve marciale, Kinë. Ai iu bashkua një stërvitje dyjavore në qytetin Shijiazhuang me shokët e tjerë të apasionuar pas Wushu-së.

Pavarësisht se ishte 9000 kilometra larg atdheut, 14-vjeçarit nuk i mungonte shtëpia. Në vend të kësaj, ai ishte i etur për të mësuar.

“Kisha menduar se lëvizjet e mia ishin mjaft të mira, por në Shijiazhuang, kuptova se shumë nga detajet ishin të gabuara”, reflektoi Pose, duke rafinuar teknikat e tij nën drejtimin e ekspertëve.

Ky udhëtim forcoi vendosmërinë e Pose për të ndjekur profesionalisht artet marciale.

CFP

CFP

Pasi mbushi 18 vjeç, Pose u transferua në Madrid për universitet, duke intensifikuar stërvitjen e tij të arteve marciale. Ai praktikonte gjashtë herë në javë, katër orë çdo seancë, madje edhe më shumë kur përgatitej për turne. “Jeta ime sillet rreth ëndrrës sime të Wushu-së”, deklaroi Pose.

Përkushtimi i tij dha frytet në vitin 2021, kur fitoi dy medalje të arta në kampionatin spanjoll Wushu. Në vend që të mbështetej në fitoren e tij, ai e shihte atë si një trampolinë për garat ndërkombëtare.

"Wushu është një sport i veçantë në Spanjë. Megjithëse ka shumë amatorë të arteve marciale, pak njerëz mund të arrijnë nivelin më të lartë," vuri në dukje Pose. Ai përmendi se ekipi kombëtar spanjoll Wushu ka nën dhjetë anëtarë dhe kampionati kombëtar ka rreth 100 garues.

Të jesh në ekipin kombëtar mbulon disa shpenzime stërvitore, por shpenzimet e tjera, si pajisjet, veshjet dhe kurset, shtohen.

Për të financuar ëndrrën e tij për t’u trajnuar përsëri në Kinë, Pose kombinon  punën me kohë të pjesshme me shkollën dhe praktikën.

“Është dashuria e pastër për Wushu-në që më mbështet të stërvitem kaq gjatë”, ka thënë Pose.

Edhe pse i mungojnë burimet e bollshme dhe koha e madhe e stërvitjes që kanë atletët kinezë dhe të tjerë aziatikë, ai mbetet i përkushtuar. “Unë thjesht jap gjithçka që kam dhe bëj më të mirën për të shijuar këtë përvojë”.

CFP

CFP

"Herën tjetër dua të qëndroj në Kinë sa më gjatë. Do ta marr Wushu-në si hobi të përjetshëm derisa të mos mund ta bëj më", përfundoi spanjolli entuziast i Wushu-së.