Studenti nga Mozambiku ndjek ëndrrën e arteve marciale në Kinë
2023-08-15 11:49:43

Arti marcial kinez Tai Chi është i njohur ndërkombëtarisht. Të rinjtë e apasionuar me filmat me temë artet marciale shpesh ndjekin rrugën e praktikimit të tyre, duke udhëtuar drejt atdheut të tyre, Kinës. Njeri prej tyre është dhe  i  riu nga Mozambiku, Maposse, i cili krahas studimeve në Kinë, ka praktikuar 7 vjet Tai Chi, duke marrë pjesë dhe në gara të ndryshme lokale dhe provinciale.

Studenti nga Mozambiku ndjek ëndrrën e arteve marciale në Kinë

Në një oborr të qetë në distriktin Taigu të qytetit Jinzhong në provincën Shanxi të Kinës veriore, Carlos Nehemias Maposse, një student nga Mozambiku, është ulur pa probleme në tapiceri.

Karlos Nehemias Maposse, një student mozambik, praktikon arte luftarake kineze në qytetin Linfen City, të provincës Shanxi të Kinës së veriut, 10 gusht 2023/Xinhua

Prania e tij është një pamje e njohur, pasi ai praktikon me zell artet marciale kineze këtu nën drejtimin e mjeshtrit vendas Song Baogui.

"Artet marciale kineze janë motivimi për mua për të ardhur në Kinë," tha ai.

I lindur në Maputo, kryeqyteti i Mozambikut, Maposse ka qenë entuziast i madh i filmave kinezë kung fu që nga fëmijëria e tij.

Sa më shumë të thellohet në thelbin e arteve marciale kineze, aq më shumë entuziazëm ndjen për këtë aspekt integral të kulturës së kombit.

Para se të udhëtonte për në Kinë, Maposse mori mësime të gjuhës kineze në një shkollë lokale aty pranë. Në vitin 2016, ai u regjistrua në Universitetin e Teknologjisë Taiyuan në Shanxi, me diplomë në Mësimin e Kinezishtes për folësit e gjuhëve të tjera.

I udhëhequr nga shoqata e arteve marciale të universitetit, ai nisi të praktikojë Tai Chi, duke iu përkushtuar stërvitjes intensive profesionale në këtë formë magjepsëse të artit marcial.

Gjatë viteve të universitetit, Maposse kalonte deri në katër orë çdo ditë duke përmirësuar aftësitë e tij pas mësimit, ndërsa fundjavat e tij ishin tërësisht të zëna me stërvitje.

Ai gjithashtu mori pjesë në një sërë garash për të testuar frytet e përpjekjeve të tij, duke përmirësuar teknikat e tij gjatë rrugës. Këto përpjekje të përkushtuara vazhduan për shtatë vjet.

Instruktori i Tai Chi i Maposse, Cui Yanhua, vuri në dukje dashurinë e thellë të studentit për artet marciale kineze, duke thënë se ai stërvitej më shumë se të tjerët në klasën e tij.

Maposse gjithashtu e kalon kohën e lirë duke vizituar disa mjeshtër të njohur të arteve marciale. Në këtë proces, ai ka arritur të vlerësojë tiparet e dallueshme kulturore të disiplinave të ndryshme luftarake kineze.

Vitet e këmbënguljes i kanë sjellë Maposse shumë arritje. Që nga viti 2016, studenti afrikan ka fituar çmime në garat kombëtare dhe provinciale.

Karlos Nehemias Maposse, një student mozambik, praktikon arte luftarake kineze në qytetin Linfen City, të provincës Shanxi të Kinës së veriut, 10 gusht 2023/Xinhua

“Mendova se artet marciale ishin vetëm për të luftuar, por kur gërmoj më thellë në të, e kuptoj se ka konotacione të thella dhe një sfond kulturor”, tha Maposse. “Artet marciale janë një mënyrë jetese”.

Pasi ka kaluar shtatë vjet duke jetuar dhe studiuar në Kinë, Maposse ka zgjedhur të kthehet në atdheun e tij pas diplomimit vitin e ardhshëm.

"Artet marciale sjellin efekte pozitive si në trup ashtu edhe në mendje. Unë synoj të vazhdoj të praktikoj artet marciale kineze dhe të ndaj atë që kam mësuar në Kinë me ata që janë të interesuar në shtëpi," tha ai.