Fitnesi, një gur themeli i jetës së përditshme në Kinën moderne
2023-08-14 15:39:04

Rreth orës 19:00, rruga në pjesën e pasme të një stadiumi në qendër të Pekinit është e mbushur me makina, skuter dhe biçikleta. Kjo është koha e zakonshme që prindërit marrin fëmijët e tyre, pasi kanë përfunduar lojërat me top ose stërvitjet atletike gjatë pushimit veror.

Ndërsa fëmijët e djersitur dhe të lodhur largohen me prindërit e tyre, më shumë fëmijë, si dhe të rritur hyjnë në stadiumin që mbyllet në orën 22:00.

Vetëm 15 minuta në këmbë nga stadiumi është një pjesë e hendekut historik dhe njerëzit mund të shihen duke vrapuar dhe duke ecur përgjatë shtegut pranë lumit.

Kjo tregon se si fitnesi dhe sportet po fitojnë popullaritet në rritje në Kinën moderne. E marta shënon Ditën e 15-të Kombëtare të Fitnesit në vend.

 

foto: VCG

foto: VCG

Pasioni për fitnes dhe sport

 

Një turne futbolli amator në provincën malore Guizhou në Kinën jugperëndimore është bërë një sensacion mbarëkombëtar gjatë muajve të verës së këtij viti.

Ekipet përbëhen nga fshatarë lokalë, duke përfshirë fermerë, shitës peshku, punëtorë ndërtimi dhe kuzhinierë.

Nuk kishte asnjë tapet të kuq apo lojtarë yje që shkonin në fushë. Megjithatë, ndeshjet tërhoqën dhjetëra mijëra spektatorë që brohoritnin në vend dhe miliona të tjerë pas ngjarjes në mediat sociale. Pak njerëz ishin të shqetësuar për rezultatin. Ishte pasioni dhe mjeshtëria sportive e demonstruar nga këta lojtarë amatorë dhe atmosfera gazmore, e ngrohtë dhe relaksuese në fushë, që frymëzoi audiencën.

Pasioni për sportin po merr hov nëpër zonat rurale të Kinës. Ekziston gjithashtu një turne basketbolli në fshat në provincën Zhejiang të Kinës lindore, një turne volejbolli fshati në provincën jugore të ishullit Hainan dhe gara me varka me dragua në Hunan dhe Guangdong.

Me zhvillimin social dhe ekonomik dhe mbështetjen e qeverisë, njerëzit po shfaqin një ndërgjegjësim më të fortë për sportet dhe ushtrimet, gjë që ka rritur fitnesin publik midis banorëve urbanë dhe ruralë, tha Luo Weixiang, profesor i asociuar në Universitetin Fudan me bazë në Shangai.

 

foto: VCG

foto: VCG

Një sistem shërbimi social për fitnesin publik

 

Kina beson se shëndeti i njerëzve është një nga treguesit më të rëndësishëm të modernizimit. Vendi ka ngritur fitnesin mbarëkombëtar, duke e bërë atë një strategji kombëtare.

Për të kënaqur nevojat e njerëzve për fitnes dhe stërvitje, parqe me temë sportive janë ndërtuar kudo që lejohet, qoftë nën ura të ngritura ose mbi fabrika të vjetruara.

Në fund të vitit 2022, në mbarë vendin kishte 4.23 milionë objekte sportive, me një sipërfaqe prej 3.7 miliardë metrash katrorë. Më shumë se 500 milionë njerëz, ose rreth 35 për qind e popullsisë, merreshin rregullisht me ushtrime fizike.

Në shtator, qyteti lindor i Hangzhou do të presë Lojërat e 19-ta Aziatike, të cilat do të mbledhin më shumë se 12,000 atletë nga mbi 40 vende.

Gjithsej 87 vende, qoftë për gara apo stërvitje gjatë ngjarjes, tani janë të hapura për publikun dhe mbi 10 milionë vizita janë bërë nga banorët që marrin pjesë në ushtrimet e fitnesit këtu.

Kina po lëviz për të parë që deri në vitin 2025, në thelb do të krijohet një sistem shërbimi social i nivelit më të lartë për fitnesin publik, me një sipërfaqe objekti sportiv për frymë prej 2.6 metrash katrorë. Rreth 38.5 për qind e popullsisë së vendit do të marrin pjesë rregullisht në ushtrime fizike.

 

foto: VCG

foto: VCG

Integrimi i fitnesit dhe shëndetit

 

Duke njohur rolin jetik të sportit në përmirësimin e shëndetit të njerëzve dhe në parandalimin e sëmundjeve, autoritetet kineze kanë punuar për të nxitur bashkimin e fitnesit dhe shëndetit.

Një përmbledhje për "Kina e shëndoshë 2030" e lëshuar në vitin 2016 thekson integrimin e sportit dhe mjekësisë, duke bërë thirrje për përdorimin e plotë të ushtrimeve fizike shkencore në promovimin e shëndetit, parandalimin e sëmundjeve kronike dhe rehabilitimin. Ai gjithashtu mbron promovimin e shërbimeve sportive dhe shëndetësore që mbulojnë të gjithë ciklin jetësor.

Në korrik, një shoqatë e integrimit të sportit dhe shëndetit u krijua në provincën Fujian nga autoritetet lokale sportive dhe shëndetësore me synimin për të nxitur sportin në parandalimin, trajtimin dhe promovimin e sëmundjeve.

Ndërsa Provinca Jiangsu krenohet me 12 qendra pilot provinciale për promovimin e shëndetit përmes aktiviteteve fizike dhe 100 qendra të ndërhyrjes së sëmundjeve kronike të nivelit parësor që paraqesin qasje të lidhura me sportin.

Në  përpjekje për të ngritur mirëqenien fizike të njerëzve, Kina mbetet e përkushtuar për të rafinuar shërbimet e avancuara të fitnesit dhe shëndetit për të nxitur një popullsi më të shëndetshme dhe për të përmirësuar cilësinë e jetës për të gjithë.