Teknologjia shkencore drejton bujqësinë e zgjuar në Heilongjiang të Kinës
2023-08-14 11:32:23

Heilongjiang ka mbetur prodhuesi kryesor i grurit në Kinë për 13 vjet rresht. Në vitin 2022, provinca prodhoi rreth 77.63 miliardë kilogramë drithë, që përbën 11.3 për qind të totalit të vendit. Në këtë province zhvillimi i bujqësisë po nxitet duke aplikuar përparimet shkencore dhe teknologjike.

Teknologjia shkencore drejton bujqësinë e zgjuar në Heilongjiang të Kinës

Toka pjellore shtrihet deri në horizont dhe rritja e të korrave, e larë nga rrezet e diellit, një erë e ngrohtë dhe vesa janë  inkurajuese.

CFP

CFP

Beidahuang Group, një nga prodhuesit kryesorë të drithit në Kinë, është i zënë me mbjelljen dhe menaxhimin e fermave në provincën verilindore të Heilongjiang, provinca më e madhe prodhuese e drithërave në vend. Ndërkohë, po bëhet edhe nxitja e bujqësisë, duke aplikuar përparimet shkencore dhe teknologjike.

Dronët që ndihmojnë në punët e njerëzve

Mbi parcelat në zonën e menaxhimit të Shuangfengshan  të degës së grupit Baoquanling, një dron për mbrojtjen e bimëve spërkati pleh të lëngshëm në një pishinë me rëre. Një kultivues orizi i quajtur Yan Peng mbajti telefonin celular në pëllëmbën e tij për të kontrolluar rrugën e fluturimit të dronit, duke buzëqeshur ndërsa konfirmoi se droni e kishte spërkatur plehun në mënyrë të barabartë, duke përmirësuar kështu thithjen dhe reduktuar mbetjet e plehrave.

CFP

CFP

Yan  planifikoi rrugën e fluturimit të dronit në një kompjuter, pas së cilës droni ishte në gjendje të funksiononte vetë.

"Një orë operim nga një dron është e barabartë me pesë ose gjashtë orë operim nga një fermer," tha Yan. Droni mund të zvogëlojë koston e punës me 40 përqind kur spërkat pleh të lëngshëm në një ngastër të kësaj madhësie.

Në një fushë me 21,000 mu (rreth 1,400 hektarë) të zonës së menaxhimit të Shuangfengshan, spërkatja e plehut të lëngshëm duke përdorur drone mund të kursejë rreth 40,000 juanë (rreth 5,546 dollarë amerikanë), tha Zhang Lei, një zyrtar me zonën e menaxhimit.

CFP

CFP

"Spërkatja artificiale e plehrave është normë këtu," tha Zhang.

Dronët jo vetëm që përmirësojnë efikasitetin dhe zvogëlojnë kostot e punës, por gjithashtu mundësojnë përdorimin e më pak pesticideve, të cilat frenojnë ndotjen e tokës.

Një lloj i ri droni, me një sistem navigimi të përditësuar dhe me softuer algoritmi, u prezantua nga Beidahuang Group këtë verë. Ardhja e tij ka reduktuar përdorimin e pesticideve me 10 për qind, ndërsa efikasiteti operacional është përmirësuar me 20 për qind.

Digjitializimi promovon bujqësinë e zgjuar

Një sërë teknologjish moderne të ujitjes, të tilla si ujitja inteligjente dhe ujitja me pika të cekëta, janë aplikuar gjerësisht në një parcelë orizi të Beidahuang Group.

Në vitet e mëparshme, ujitja dhe kullimi kishin nevojë për njerëz për të monitoruar kanalin në stacionin e pompimit, duke konsumuar kohë dhe punë, ndërsa saktësia e kontrollit të ujit ishte e kufizuar.

Që nga krijimi i sistemit të ujitjes inteligjente, pompat e ujit dhe kanalet e kanaleve bujqësore kanë funksionuar nëpërmjet telefonave inteligjentë, duke realizuar kështu kontrollin në distancë dhe shpërndarjen e burimeve ujore.

Përfundimi i projektit mbështetës për sistemin inteligjent të ujitjes dhe kullimit ka rezultuar në një skenar ku mund të kursehen më shumë se 50 ton ujë për mu gjatë periudhës së menaxhimit të verës, tha një kultivues orizi i quajtur Fu Peng.

CFP

CFP

Bujqësia e zgjuar është aplikuar në shumë parcela të Grupit Beidahuang. Dega e saj në Puyang përdori një pajisje monitorimi bujqësore për të mbledhur informacione në lidhje me motin e fatkeqësive, lagështinë e tokës, dëmtuesit dhe rritjen e fidanëve.

Të dhëna të tilla të mbledhura mund të ofrojnë udhëzime për ujitjen, aplikimin e pesticideve dhe plehërimin.

Zheng Guocheng, një kultivues orizi në degën Puyang, pranoi se promovimi dhe popullarizimi i bujqësisë së zgjuar e kishte bërë të lehtë punën e tij të menaxhimit të verës.

Kultivimi stabilizues

Një makinë inteligjente plehëruese funksionon në një parcelë misri të degës Baoquanling dhe rregullon dozën e saj plehëruese sipas kushteve që gjenden në çdo njësi parcele.

Dega Baoquanling bashkëpunoi me Institutin Verilindor të Gjeografisë dhe Agroekologjisë, në kuadër të Akademisë Kineze të Shkencave, për të instaluar një grup sensorësh në fusha, të cilët mund të marrin shpejt dhe me efikasitet parametra të tillë si sipërfaqja e gjetheve dhe përmbajtja e azotit të shtresës së gjetheve, ndërsa gjithashtu njohja e saktë e kushteve të rritjes së bimëve.

"Ne përcaktojmë receta specifike plehërimi për çdo njësi të kulturës," tha Li Chuang, një mbikëqyrës biznesi në degë. Kjo mundësoi uljen e përdorimit të plehrave deri në 15 për qind, ndërsa prodhimi i drithit u rrit me më shumë se pesë për qind.

Li tha se teknologjia e informacionit i ndihmoi ata të kryenin menaxhim të saktë dhe të ndryshueshëm në terren dhe të siguronin rendimentin e grurit.

Vitet e fundit, Grupi Beidahuang ka vazhduar të prezantojë teknologji të avancuar të modernizimit bujqësor në të gjitha aspektet e prodhimit, duke rezultuar në përmirësimin e efikasitetit të bujqësisë dhe duke hedhur një themel të fortë për ruajtjen e sigurisë kombëtare të ushqimit.

CFP

CFP

Heilongjiang ka mbetur prodhuesi kryesor i grurit në Kinë për 13 vjet rresht. Në vitin 2022, provinca prodhoi rreth 77.63 miliardë kilogramë drithë, që përbën 11.3 për qind të totalit të vendit.