Muzetë lulëzojnë mes etjes në rritje për dije dhe kulturë
2023-08-14 11:21:45

Të dhënat zyrtare tregojnë se Kina kishte mbi 6500 muze që nga maji i këtij viti. Falë përparimit teknologjik, më shumë muze kanë përdorur mjete moderne si projeksioni 3D dhe syzet AR, si dhe mënyra tërheqëse për të shfaqur relikte kulturore dhe për të promovuar kulturën tradicionale kineze.

CFP

CFP

Muzetë lulëzojnë mes etjes në rritje për dije dhe kulturë

Midis turistëve në muzeun Beilin në Xi'an është Liu Qin, e cila ka ardhur me nipin e saj 11-vjeçar, me shpresën se ai mund të mësojë diçka nga ekspozitat shekullore.

Liu beson se muzetë tregojnë historinë e qytetërimit. “Fëmijët mund të zhvillojnë një interes për kulturën që në moshë të vogël, duke vizituar muzetë”, tha ajo.

I vendosur në qytetin historik të Xi'an, kryeqendra e provincës Shaanxi të Kinës veriperëndimore, Muzeu Beilin shfaq një numër stelash dhe gdhendje të tjera guri nga Kina e lashtë. Ajo tërheq shumë fëmijë dhe adoleshentë gjatë pushimeve verore.

CFP

CFP

"Aktualisht të gjitha grupet turistike që unë drejtoj janë të përbëra nga të mitur," tha udhërrëfyesi lokal turistik Zhang Lin, i cili drejtonte një grup nëpër Muzeun Beilin. Vizita e muzeve është një pjesë kryesore e udhëtimeve që Zhang drejton.

Dong Baohou, zëvendës kurator i Muzeut Provincial Liaoning në Kinën verilindore, kontrollon përbërjen e vizitorëve në muze çdo ditë dhe të dhënat tregojnë se më shumë se 30 për qind e vizitorëve këtë verë janë fëmijë. "Ne i kushtojmë vëmendje të madhe kultivimit të interesit të fëmijëve dhe adoleshentëve për kulturën dhe muzetë," tha Dong.

Megjithatë, muzetë janë bërë gjithashtu gjithnjë e më të popullarizuar me të rriturit vitet e fundit, me shumë njerëz që i shohin ato si një opsion argëtues dhe edukativ për kohën e lirë.

Muzeu Henan në Kinën qendrore pati mbi 12,000 vizita në ditë mesatarisht gjatë disa javëve të fundit, gati dyfishi i shifrës për të njëjtën periudhë në vitin 2019, sipas kuratorit Ma Xiaolin.

I vendosur në provincën Hebei të Kinës veriore, Muzeu Dingzhou pati rreth 40,000 vizita në korrik, një rritje prej 186 për qind nga e njëjta periudhë e vitit 2019.

"Popullariteti i muzeve është bërë një fenomen kulturor," tha Liu Yanchang, kurator i Muzeut Shandong në Kinën Lindore.

Dashamirësi i muzeut, Yu Shaojing, mendon se muzetë e kthejnë në jetë historinë. "Të vizitosh muzetë është si të futesh thellë në botën e historisë dhe mjedisin në të cilin kanë jetuar paraardhësit tanë," tha Yu.

CFP

Sipas Lin Liugen, kreu i Institutit të Arkeologjisë në Universitetin Zhejiang, në mes të zhvillimit ekonomik dhe social, vendi po përjeton popullaritetin në rritje të kulturës së shkëlqyer tradicionale kineze. Më shumë njerëz duan të mësojnë më shumë rreth qytetërimit kinez dhe historisë së kombit kinez përmes vizitës së muzeve, tha Lin.

Të dhënat zyrtare tregojnë se Kina kishte mbi 6500 muze që nga maji i këtij viti. Falë përparimit teknologjik, më shumë muze kanë përdorur mjete moderne si projeksioni 3D dhe syzet AR, si dhe mënyra tërheqëse për të shfaqur relikte kulturore dhe për të promovuar kulturën tradicionale kineze.

Muzeu Nanjing, i vendosur në provincën Jiangsu të Kinës lindore, lançoi mbi 1000 produkte kulturore krijuese këtë verë. "Nga të gjitha produktet, fletoret dhe faqerojtësit me dizajne të bazuara në ekspozitat e muzeut janë më të njohurit. Ne mund të shesim deri në 1000 artikuj në ditë," tha Tian Tian, i cili është përgjegjës i departamentit të produkteve kulturore krijuese të muzeut.

Muzeu Henan ka formuar një orkestër që luan muzikë klasike dhe moderne në instrumente kopje të bazuara në relikte kulturore.

Kuratori Ma Xiaolin tha se muzetë kanë identifikuar karakteristika të ndryshme të kuptueshme dhe të pranueshme të relikteve kulturore dhe duke i kombinuar ato me tendencat popullore.

"Kjo e bën kulturën tradicionale të duket më pak e mërzitshme dhe kështu plotëson nevojat kulturore në rritje të publikut," tha Ma.

Liu Yanchang, kuratori nga Shandong, sheh një të ardhme të ndritur për muzetë në Kinë, me interes në rritje në mesin e publikut të gjerë. “Në të ardhmen, gjithnjë e më shumë njerëz do të vizitojnë muzetë si një mënyrë jetese”, tha ai.

Ndërkohë, disa profesionistë paralajmërojnë për efektet e mundshme negative të muzeve të mbipopulluara. "Shumë vizitorë mund të çojnë në një mjedis të pakëndshëm për shikimin e ekspozitave dhe të shkaktojnë ndryshime në lagështinë dhe kushtet e tjera në sallat e ekspozitës, të cilat mund të rrisin vështirësinë e ruajtjes së relikteve kulturore," tha Sun Mingli, zëvendës kurator i Muzeut Suzhou.

CFP

Që nga 1 gushti, Muzeu Suzhou dhe tetë muze të tjerë në qytetin historik lindor të Suzhou kanë qëndruar të hapur deri në orën 21:00. çdo mbrëmje për të akomoduar vizitorët shtesë. Sun sugjeroi që muzetë e njohur mund të marrin gjithashtu masa të tilla si rezervimet e hyrjeve dhe ekspozitat në internet për të ofruar përvoja më të mira për vizitorët.

"Ka më shumë hapësirë për institutet kulturore dhe muzetë për të eksploruar në të ardhmen," tha Liu Weihua, kreu i departamentit të edukimit social të Muzeut Hebei.