Kina dënon ashpër planin e ShBA-së për “tranzitin” e Lai Ching-te në Nju Jork
2023-08-13 16:05:20

foto: VCG

Kina ka dënuar ashpër planin e ShBA-së për një udhëtim "tranzit" të Lai Ching-te, një politikan i Partisë Demokratike Progresive të Tajvanit (DPP), në Shtetet e Bashkuara, tha të dielën një zëdhënës i Ministrisë së Jashtme, duke shtuar se Kina do të mbrojë me vendosmëri sovranitetin dhe integritetin e saj territorial.

U raportua se Lai Ching-te kishte mbërritur në Nju Jork për një "tranzit", për t’u nisur më pas (12 gusht) drejt Paraguajit për të marrë pjesë në përurimin e presidentit të ri të këtij vendi.

Zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme kineze tha se Kina kundërshton me vendosmëri çdo formë të shkëmbimit zyrtar midis ShBA-së dhe rajonit të Tajvanit dhe çdo vizitë të separatistëve të "pavarësisë së Tajvanit" në ShBA, nën çfarëdo emri ose preteksti.

Duke kujtuar se Lai "me kokëfortësi" i përmbahet pozicionit separatist të "pavarësisë së Tajvanit" dhe është një "problembërës" i jashtëzakonshëm, zëdhënësi kinez tha se përplasja midis palës amerikane dhe autoriteteve të DPP-së për të rregulluar që Lai të përfshihej në aktivitete politike në ShBA nën maskën e "tranzitit" është një shkelje serioze e parimit të "një Kine" dhe minon seriozisht sovranitetin dhe integritetin territorial të Kinës.

Fakti përsëri dëshmon se shkaku kryesor i tensioneve në ngushticën e Tajvanit është përpjekja e autoriteteve të DPP-së për të kërkuar mbështetjen e ShBA-së për "pavarësinë e Tajvanit" dhe se ShBA-ja këmbëngul në përdorimin e Tajvanit për të frenuar Kinën, tha zëdhënësi kinez.

Theksimi i çështjes së Tajvanit është në qendër të interesave thelbësore të Kinës, themeli politik i marrëdhënieve Kinë-ShBA dhe vija e kuqe numër një që nuk duhet të kalohet midis Kinës dhe ShBA-së. Zëdhënësi i kërkoi ShBA-së të respektojë parimi e "një Kine” dhe tre komunikatat e përbashkëta Kinë-ShBA, të përmbushë angazhimin e liderëve për të mos mbështetur "pavarësinë e Tajvanit" ose "dy Kina" ose "një Kinë, një Tajvan", të ndalojë të gjitha format e ndërveprimit zyrtar me Tajvanin, të ndalojë mbështetjen e separatistëve të "pavarësisë së Tajvanit" dhe aktivitetet e tyre separatiste, si dhe të ndalojë së zvogëluari parimin e "një Kine".

Në të njëjtën ditë, Konsullata e Përgjithshme e Kinës në Nju Jork gjithashtu lëshoi një deklaratë në përgjigje të "tranzitit" të Lait.

Qëllimi i "tranzitit" të tij në ShBA është të marrë vrull për zgjedhjet lokale në Tajvan dhe të kërkojë mbështetje për "pavarësinë e Tajvanit", sipas deklaratës. Vihet në dukje se pavarësisht se ishte plotësisht e vetëdijshme për qëllimet reale të tij, ShBA-ja qëllimisht i dha dritën e gjelbër "tranzitit" të tij.

“Fakti që ShBA-ja ka refuzuar në mënyrë të përsëritur angazhimet e saj për çështjen e Tajvanit do të thotë se njerëzit nuk mund të mos vënë në dyshim sinqeritetin e ShBA-së në mbajtjen e premtimeve të presidentit Joe Biden për të stabilizuar dhe përmirësuar marrëdhëniet Kinë-ShBA, thuhet në deklaratë.

Deklarata dënoi gjithashtu “separatistët e Tajvanit", të cilët bëjnë gjëra të paskrupullta për të tradhtuar interesat më të mëdha kombëtare dhe bashkatdhetarët e Tajvanit, vetëm e vetëm për të shkaktuar tension dhe paqëndrueshmëri në ngushticën e Tajvanit.