Gdhendje të lashta në shkëmb zbulohen në Kinën lindore
2023-08-13 15:22:00

foto: VCG

foto: VCG

Gdhendje të shumta guri buzë shkëmbinjve me një kronologji të qartë historike janë zbuluar brenda një shpelle në fshatin Huzhou në provincën Zhejiang të Kinës lindore.

Ekspertët nga Instituti i Relikteve Kulturore dhe Arkeologjisë në Zhejiang vunë në dukje se vazhdimësia dhe qartësia e hapësirës kronologjike të këtyre gdhendjeve i bën ato padyshim gjetje të vërteta dhe domethënëse, shkruan “CGTN”.

Sipas tyre, gdhendje të tilla janë një zbulim i rrallë si në Zhejiang ashtu edhe në të gjithë vendin.

Gdhendjet e konfirmuara përmbajnë gjithsej 10 shenja të ndryshme të epokës historike, që mbulojnë dinastitë Tang, Song dhe Ming. Shpella ka pamje nga juglindja, ku hyrja ndodhet nën një dalje shkëmbore, me përmasa 1.6 metra lartësi dhe 1.4 metra gjerësi.

foto: VCG

foto: VCG

Duke nisur nga hyrja dhe duke u shtrirë në pjesën e pasme të shpellës, muret e shkëmbinjve në të dy anët janë të mbuluara me plot gdhendje të lashta dhe moderne në gurë të vendosura 1.5 metra mbi nivelin e tokës. Numri i karaktereve dhe thellësia e gdhendjeve ndryshojnë, ku disa janë të dallueshme, ndërsa të tjerat duken kaotike dhe të paqarta.

Disa gdhendje përshkruajnë ngjarje, emra, poema dhe simbole, duke krijuar një koleksion të larmishëm. Koleksioni ka një vlerë të konsiderueshme referimi për kërkimin akademik në historinë dhe kulturën ekologjike të këtij rajoni malor jugperëndimor të qarkut Anji.

Përmbajtja dhe rëndësia kulturore e këtyre gdhendjeve do të hulumtohen më tej nga ekspertët e trashëgimisë kulturore.