Punëtoret femra përdorin ekspertizën bujqësore në kërkim të fatit
2023-08-07 10:57:40

foto: Xinhua

foto: Xinhua

Ndërsa zbardh agimi, Li Tengchu hip në një biçikletë elektrike dhe niset për në një plantacion bananesh, duke filluar rutinën e saj të përditshme të punës në zonat përreth qytetit të saj. Li nuk e kishte imagjinuar kurrë që përpjekjet e saj në tokat bujqësore do t'i hapnin rrugën punëtorëve të aftë në qytetin e saj të lindjes për të ndjekur një jetë të begatë.

"Kam punuar këtu për pronarët e tokave bujqësore për më shumë se një dekadë. Tani, mundësitë e punës vazhdojnë të vërshojnë dhe punëdhënësit më telefonojnë çdo ditë për të planifikuar punën për tokat e tyre," tha Li, një paraardhëse e përkushtuar që drejton mbi 100 gra të afta në aktivitetet bujqësore, në qytezën Wulie të Qarkut Autonom Changjiang Li, në provincën Hainan të Kinës jugore.

Si e vetmja provincë ishullore tropikale në Kinë, Hainan ka shfrytëzuar kushtet e saj të favorshme natyrore dhe burimet e bollshme në vitet e fundit për të zhvilluar bujqësi tropikale me efikasitet të lartë në tokën e saj pjellore, veçanërisht në Changjiang, duke nxitur mundësi punësimi për gratë e aftë në bujqësi.

Li tha se ishte një mundësi e rastësishme pune që e bëri atë të zbulonte kërkesën e lartë për punëtorë në aktivitetet bujqësore midis kompanive të shumta dhe pronarëve të tokave bujqësore, dhe se aftësitë e saj të jashtëzakonshme bujqësore dhe ndjenja e fortë e përgjegjësisë i impresionuan punëdhënësit, duke i shtyrë ata t'i besojnë asaj dhe të kërkojnë ndihmën e saj në rekrutimin e punëtoreve gra.

"Në fillim u bashkua kryesisht me miqtë, por ndërsa puna filloi të ofronte paga dhe shpërblime më të larta, fjalët u përhapën shpejt në fshatin tim. Gratë filluan t'i ndajnë këto mundësi dhe më shumë individë me të njëjtin mendim u përgjigjën duke iu bashkuar grupit," tha Li.

Ajo shtoi se punëtorë të tillë tani fitojnë deri në 500 juanë (rreth 70 dollarë amerikanë) në ditë, një rritje e konsiderueshme në krahasim me të ardhurat e tyre të mëparshme, të cilat nxirreshin nga kultivimi i parcelave të vogla toke në shtëpi.

Pavarësisht nga dielli përvëlues i verës, Li dhe ekipi i saj këmbëngulin në heqjen e përpiktë të barërave të këqija dhe mbjelljen e farave të bananes. Punën e tyre nuk e pengojnë temperaturat e larta, pasi vazhdojnë me duar dhe këmbë të shkathëta.

"Është e rëndësishme të punohet me përkushtim nga fillimi deri në fund. Përpjekjet e përpikta nuk janë të pranueshme apo të dëshirueshme", tha Li duke shprehur moton e saj.

Jo vetëm Li, por të gjitha punonjëset femra ndajnë të njëjtën ide të thjeshtë: është thelbësore të punohet me zell për të ndihmuar bizneset të fitojnë më shumë fitime sepse do të ketë më shumë mundësi punësimi për to kur kompanitë të lulëzojnë.

Përkushtimi i Li dhe ekipit të saj shpjegon rritjen e jashtëzakonshme të këtij grupi të punëtorëve femra. Statistikat zyrtare raportojnë 17 gra para dhe mbi 800 gra të tjera të specializuara në bujqësi në  qytezën Wulie.

Li tha se gratë punëtore të Wulie kanë bashkuar ekspertizën e gjithanshme bujqësore që përfshin kultivimin, menaxhimin, korrjen dhe paketimin e të korrave, dhe se mjeshtëria e tyre plotëson kërkesat e praktikave të sakta bujqësore, duke fituar njohjen nga pronarët e tokave bujqësore dhe ndërmarrjet.

Në një arritje të dukshme, një kompani bujqësore vitin e kaluar ftoi punonjëset femra të Wulie për të marrë pjesë në një program njëmujor të kultivimit të edamame në Provincën Guangdong të Kinës jugore, duke ofruar të gjitha nevojat, duke përfshirë ushqimet, akomodimin dhe biletat vajtje-ardhje, si dhe shpërblim të drejtë.

Sidoqoftë, pagat më të larta zakonisht paguhen në dimër, që është periudha më e ngarkuar e vitit kur ata punësohen për transplantim nëpër pjesë të ndryshme të Hainan për programe të rëndësishme kërkimore të mbarështimit tropikal. Për të lehtësuar udhëtimin e tyre në vendet e largëta të punës, qeveria vendore organizon posaçërisht një shërbim autobusi.

"Edhe pse është sezoni i ulët tani, ne kemi ende punë bujqësore për të bërë për 10 deri në 20 ditë çdo muaj. Ne mbetemi të angazhuara vazhdimisht në aktivitetet bujqësore gjatë gjithë vitit," tha Li me krenari.

Sun Changliu, një nga punëtoret femra nën drejtimin e Li, gjen ngushëllim edhe në punën e qëndrueshme bujqësore. "Në të kaluarën, nuk kisha zgjidhje tjetër veçse të mbillja oriz paddy dhe patate të ëmbla në shtëpi, duke bërë një jetë të kursyer. Por tani, angazhimi në punë bujqësore aty pranë më ofron të ardhura të rregullta," tha Sun.

Ajo përmendi gjithashtu se asaj i jepen udhëzime profesionale nga Li dhe teknikë të tjerë sa herë që përballet me detyra të panjohura, gjë që e ndihmon të arrijë vetë-përmirësimin, duke e bërë atë më mirënjohëse për inkurajimin e Li për t'iu bashkuar këtij grupi.

Sipas Ma Yujie, kreu i qytezës Wulie, gratë punëtore tani kanë krijuar një grup shumë të organizuar dhe të bashkuar, ndërsa qeveria po bën përpjekje të përbashkëta për ta ngritur këtë grup grash në një markë të njohur të qytetit.

“Ne synojmë jo vetëm të fuqizojmë gratë punëtore për të punuar në rajonet përreth, por edhe të krijojmë më shumë mundësi punësimi pranë shtëpive të tyre me të ardhura të respektueshme”, tha zyrtari.

Li zbuloi se, gjatë viteve të fundit, qeveria ka qenë e përkushtuar për të krijuar perspektiva të favorshme punësimi që kërkojnë ekspertizë bujqësore, duke ngjallur besim në aftësinë e punëtorëve për të rritur kursimet e tyre.

"Për momentin, shpresoj të kursej mjaftueshëm para për të blerë një automjet. Në këtë mënyrë, është shumë më e përshtatshme për mua të bëj punë bujqësore në fshatrat dhe qytetet e afërta së bashku me koleget e mia punëtore," tha Li.