Kina do të avancojë bashkëpunimin për ndryshimet klimatike
2023-08-07 12:08:43

Ministria e Jashtme e Kinës kritikoi të mërkurën e kaluar raportet që akuzonin vendin për pengimin e negociatave për klimën në një takim të Grupit 20, duke thënë se është për të ardhur keq që disa vende prezantuan çështje gjeopolitike, duke penguar kështu takimin të miratonte një komunikatë.Zëdhënësi i kësaj ministrie në deklaratë për mediat theksoi se “G20 duhet të respektojë fazat e ndryshme të zhvillimit dhe realitetet e vendeve dhe të sigurohet që nuk do të krijohet një hendek i ri Jug-Veri në përgjigjen ndaj ndryshimeve klimatike, në mënyrë që një tranzicion i drejtë, i gjelbër dhe me karbon të ulët të mund të realizohet në mbarë botën”.

CFP

Kina do të avancojë bashkëpunimin për ndryshimet klimatike

Ministria e Jashtme e Kinës kritikon raportet që akuzojnë vendin për pengim të negociatave në takimin e G20. Ministria e Jashtme kritikoi të mërkurën raportet që akuzonin Kinën për pengimin e negociatave për klimën në një takim të Grupit 20, duke thënë se është për të ardhur keq që disa vende prezantuan çështje gjeopolitike, duke penguar kështu takimin të miratonte një komunikatë. Pas tre ditësh diskutimesh javën e kaluar në Indi për çështje të tilla si ulja e emetimeve dhe përdorimi i karburanteve fosile, si dhe financimi i klimës për të mbështetur kombet më të varfra, grupi i kombeve të mëdha nuk arriti të lëshonte një komunikatë të përbashkët ose të jepte ndonjë premtim të ri.

Financial Times citoi njerëz të njohur me bisedimet të thoshin se Kina kishte refuzuar të debatonte çështje thelbësore si objektivat e emetimeve të gazit serrë dhe qëndrimi i Pekinit u mbështet nga Arabia Saudite, duke vënë në rrezik shpresat për përfundimin e një marrëveshjeje për përfundimin e përdorimit të karburanteve fosile dhe rritjen e energjia e rinovueshme.

China Daily

Raportet nuk janë në përputhje me faktet, tha një zëdhënës i Ministrisë së Jashtme në një deklaratë të lëshuar të mërkurën. Në fakt, gjatë konsultimit mbi dokumentin e rezultateve të Takimit të Ministrave të Mjedisit dhe Klimës G20, Kina punoi për të koordinuar interesat e të gjitha palëve në mënyrë që të promovojë përfundimin e një teksti të balancuar, thuhet në deklaratë. Pekini bëri thirrje për të shmangur diskriminimin e pajustifikuar ose kufizimin e tregtisë ndërkombëtare bazuar në politikat ekonomike të gjelbra, shtoi ai. G20 duhet të respektojë fazat e ndryshme të zhvillimit dhe realitetet e vendeve dhe të sigurohet që nuk do të krijohet një hendek i ri Jug-Veri në përgjigjen ndaj ndryshimeve klimatike, në mënyrë që një tranzicion i drejtë, i gjelbër dhe me karbon të ulët të mund të realizohet në mbarë botën, thuhet në deklaratë.

Zëdhënësi u kërkoi vendeve të zhvilluara që të marrin seriozisht aftësitë, përgjegjësinë dhe detyrimet e tyre në lidhje me reagimin ndaj klimës, të reduktojnë më tej emetimet dhe të përmbushin angazhimin e tyre për të ofruar financime për klimën dhe transferime teknologjike për vendet në zhvillim. Vendet e zhvilluara duhet të përmbahen nga aktet që minojnë reagimin global të klimës, si miratimi i masave të njëanshme, shkëputja, shkëputja e zinxhirëve industrialë ose ngritja e barrierave tregtare, shtoi zëdhënësi.

Kina është proaktive në avancimin e qeverisjes globale të klimës dhe kombi ka vendosur sistemin më të madh të prodhimit të energjisë së pastër në botë, vuri në dukje zëdhënësi. Vendi ka kontribuar gjithashtu një të katërtën e zonave të gjelbra të reja të shtuara në botë që nga viti 2000 dhe ka nxitur një rritje mesatare vjetore prej 6.2 përqind, me rritje mesatare të konsumit të energjisë nga viti në vit prej 3 përqind. Ndërkohë, Kina ka nënshkruar 43 dokumente bashkëpunimi për reagimin ndaj klimës me 38 vende në zhvillim dhe ka trajnuar rreth 2,000 zyrtarë dhe personel profesional të specializuar në reagimin ndaj klimës nga më shumë se 120 vende në zhvillim, tha zëdhënësi.

CFP

Pekini ka dhënë gjithashtu një kontribut pozitiv në ndërtimin e një sistemi të qeverisjes globale të klimës së drejtë, të arsyeshme dhe të favorshme, tha zëdhënësi. Për më tepër, Kina do të vazhdojë të forcojë shkëmbimet e politikave dhe bashkëpunimin praktik për çështjet mjedisore dhe klimatike me vendet e tjera nën G20 dhe korniza të tjera, në mënyrë që së bashku të promovojnë zhvillimin e gjelbër, me karbon të ulët dhe të qëndrueshëm në të gjithë botën, sipas zëdhënësit.

Në një zhvillim tjetër, Ministria e Jashtme të mërkurën dënoi lëvizjen e fundit të Uashingtonit për vendosjen e dy kompanive të tjera kineze – prodhuesit të baterive Camel Group dhe kompanisë së erëzave dhe ekstrakteve Chenguang Biotech Group – në listën e zezë për shkak të akuzave për të ashtuquajturën “punë të detyruar”. Pretendimi për "punë të detyruar" në rajonin autonom të Xinjiang Uygur nuk është gjë tjetër veçse një gënjeshtër e madhe e propaganduar nga forcat anti-kineze për të njollosur Kinën, tha ministria në një deklaratë.

Lëvizja e Shteteve të Bashkuara për të zgjeruar shtypjen e saj ndaj kompanive kineze në thelb synon të minojë prosperitetin dhe stabilitetin e Xinjiang dhe të frenojë Kinën, shtohet në deklaratë. Kina do të marrë masa efektive për të mbrojtur të drejtat dhe interesat e ligjshme të kompanive kineze, shtoi zëdhënësi.

Autor i artikullit Zhou Jin