Mjekësia tradicionale kineze (TCM) aktive në fshatin e Lojërave Universitare Botërore FISU
2023-08-07 14:40:31

Në Chengdu, kryeqendra e  provincës Sichuan  të Kinës jugperëndimore po zhvillohen Lojërat e 31-ta Universitare Botërore FISU. Delegacionet nga vende të ndryshme të botës pjesëmarrëse në Universiadë kanë mirëpritur zonën e Mjekësisë Tradicionale Kineze (TMC), ku specialistë të ndryshëm ofrojnë shërbime shëndetësore.

Mjekësia tradicionale kineze (TCM)  aktive në fshatin e Lojërave Universitare Botërore FISU

Nga matja e pulsit deri te shërbimet e rehabilitimit, specialistët e mjekësisë tradicionale kineze (TCM) marrin çdo masë për të siguruar që atletët të jenë në formë të mirë në Fshatin e Lojërave FISU, ku strehohen sportistët që marrin pjesë në Lojërat e 31-ta Universitare Botërore FISU në Chengdu, kryeqendra e  provincës Sichuan   të Kinës jugperëndimore.

Xinhua

Xinhua

Zona e kulturës TCM e fshatit ka mirëpritur ngrohtësisht delegacione të miqve të huaj nga kombe të ndryshme.

Duke eksploruar librat e lashtë mjekësorë kinezë dhe duke iu nënshtruar shërbimeve të diagnostikimit dhe rehabilitimit të pulsit, atletët janë në gjendje të njohin mençurinë e praktikave të lashta të shërimit të Kinës.

Atletja hungareze Anna Poltz provoi diagnozën e pulsit në zonën TCM, duke kërkuar këshilla nga një mjek i TCM në lidhje me problemet e saj me diarrenë dhe dhimbjet e shpatullave dhe belit.

Mjeku e këshilloi Poltz-in që të largohej nga ushqimet e ftohta dhe të vendoste kompresa të nxehta në stomak gjatë menstruacioneve, duke vënë në dukje se dieta e saj mund t'i ketë shkaktuar shqetësime.

"Është vërtet interesante," tha Poltz, duke shtuar se ajo nuk e kuptonte pse doktori po bënte disa gjëra gjatë diagnostikimit të pulsit. "A do të më ndihmojë?”, mendoi ajo.

"Është ndryshe nga kultura dhe mjekësia evropiane. Por unë besoj te mjekësia aziatike. E di që është vërtet e mirë," tha ajo.

Atletët gjithashtu mund të ekzaminojnë artikujt e mjekësisë tradicionale kineze, të zgjedhin ilaçe të ndryshme bimore kineze dhe madje të krijojnë qeset e tyre bimore.

Për të promovuar kulturën e TCM, Komisioni Shëndetësor i Chengdu ka ngarkuar animatorin vendas Liu Hu të kryesojë krijimin e një animacioni vizatimor të fokusuar në TCM dhe me Rongbao, maskota e Lojërave Botërore të Universitetit FISU të këtij viti.

Animacioni përmban personazhe të gjallë vizatimorë dhe përfshin në mënyrë të përsosur mençurinë e lashtë të TCM. Përmes pamjeve tërheqëse, ai u ofron studentëve të rinj nga kolegje dhe universitete nga e gjithë bota një mundësi për të mësuar në fushën e mjekësisë bimore, akupunkturës, masazhit, kupave dhe aspekteve të tjera të TCM.

Për të ndihmuar rimëkëmbjen e sportistëve dhe mirëqenien e përgjithshme, qendra mjekësore e fshatit ka ftuar në lojëra edhe rreth 20 mjekë profesionistë të specializuar në mjekësinë sportive ortopedike. Atletët mund të përfitojnë nga shërbimet e rehabilitimit të TCM si masazh, akupunkturë dhe kupa.

Xinhua

Xinhua

Atleti nga Bangladeshi Rayhan Mohammad Jahir po përjeton për herë të parë Kinën dhe është bërë një përfitues i rregullt i këtyre shërbimeve.

"Ndjej pak dhimbje në muskulin tim të  pulpës, kështu që vij në qendrën mjekësore," tha ai, duke vënë në dukje se u ndje më mirë pasi mjekët i kishin bërë disa masazhe dhe ushtrime rehabilitimi.

"Ne ofrojmë një sërë shërbimesh masazhesh tradicionale kineze, me një theks të veçantë në teknikat e traumatologjisë të njohura me kohë, të transmetuara ndër breza," tha Liu Xihui, mjeke TCM në departamentin e mjekësisë sportive të Spitalit Ortopedik të Provincës Sichuan.

"Përveç kësaj, ne përdorim pikat klasike të akumulimit për të përmirësuar përvojën terapeutike. Për atletët, ne ofrojmë trajtime të specializuara me kupa, së bashku me akupunkturën konvencionale dhe disa teknika tradicionale në osteopati dhe fusha të tjera," tha ajo.