Ekspedita e fundit e Kinës në Arktik përfundon vrojtimin optik detar
2023-08-04 19:32:53

Akullthyesi i parë polar i Kinës i ndërtuar brenda vendit, Xuelong-2, niset nga Shangai për ekspeditën e 13-të shkencore të Oqeanit Arktik, 12 korrik 2023.

Akullthyesi i parë polar i Kinës i ndërtuar brenda vendit, Xuelong-2, niset nga Shangai për ekspeditën e 13-të shkencore të Oqeanit Arktik, 12 korrik 2023./CFP

Ekspedita e 13-të shkencore e Kinës në Oqeanin Arktik përfundoi vrojtimin optik detar të mërkurën, duke shënuar projektin e parë operacionial plotësisht të përfunduar gjatë udhëtimit.

Ekipi, në anijen akullthyese polare kineze "Xuelong-2", po kryen tani kërkime në detin Çukçi pas arritjes më 26 korrik.

Si pjesë e kërkimit shkencor oqeanik, vrojtimi optik detar bëhet për të matur procesin e përthithjes dhe dobësimit të energjisë së rrezatimit diellor në oqean, duke gjurmuar rrezatimin diellor në thellësi të ndryshme të oqeanit me pajisje profesionale.

Vrojtimi ndihmon për t'iu përgjigjur pyetjeve se si hyn energjia e diellit në oqean, si përthithet dhe ku konsumohet përfundimisht, tha Zhong Wenli, profesor i asociuar në Universitetin Oqeanik të Kinës.

"Studimet kanë treguar se temperatura e sipërfaqes së detit Çukçi ka treguar një prirje rritjeje të qartë në 20 deri 30 vjetët e fundit, e cila është e lidhur ngushtë me përthithjen nga oqeani të më shumë energjie rrezatimi diellor me valë të shkurtra," tha Zhong.

"Ngrohja e sipërfaqes së detit ka një rol të rëndësishëm në përshpejtimin e shkrirjes së akullit detar të Arktikut," shtoi ai.