Kina në krye të zhvillimit, duke nxjerrë në treg taksitë pa shoferë
2023-08-04 14:16:52

Vënia në treg e taksive pa shoferë në Kinë do të hapë rrugën për një planifikim urban më të zgjuar, do të reduktojë bllokimet e trafikut dhe do të ulë gjurmën e karbonit, deklaroi një ekspert nga Instituti Ndërkombëtar për Zhvillimin e Menaxhimit (IMD).

 

“Është një temë tepër aktuale dhe emocionuese, sepse robotaksitë (taksitë pa shoferë) do të përmirësojnë sigurinë rrugore, efikasitetin dhe do të zvogëlojnë gjurmën e karbonit. Është gjithashtu një mjet shumë i përshtatshëm transporti”,- deklaroi Howard Yu, drejtor i Qendrës për Gatishmërinë për të Ardhmen në Institutin Ndërkombëtar për Zhvillimin e Menaxhimit.

 

foto: VCG

foto: VCG

Në mars, licencat për robotaksitë iu dhanë gjigantit kinez të teknologjisë “Baidu” dhe startup-it të lëvizshmërisë autonome “Pony.ai”, për të operuar taksi plotësisht pa shofer.  Gjatë katër muajve të fundit, 116 taksi vetëdrejtuese kanë përfunduar mbi 1.5 milionë udhëtime testimi me më shumë se 95 për qind vlerësime pozitive të pasagjerëve.

Ky veprim shënoi herën e parë që një flote plotësisht autonome makinash iu dha leja për të operuar në qytete të mëdha. Yu përshkroi tre hapa vendimtarë për zhvillimin e mëtejshëm të taksive pa shoferë në Kinë dhe më gjerë: gatishmërinë teknologjike të një vendi, regjimin e tij rregullator dhe shkallën e adoptimit të konsumatorëve.

 

GATI PËR TË ARDHMEN

 

Muajin e kaluar, Zyra e Zonës së Demonstrimit të Drejtimit Autonom të Nivelit të Lartë të Pekinit njoftoi nisjen e funksionimit komercial të automjeteve autonome. Pritet që një flotë më e madhe taksish pa shoferë të bëhet së shpejti e disponueshme për qira në Pekin.

 

“Kina ka ecur shumë përpara falë shkallës së adoptimit të saj të automjeteve elektrike. Ka vende si Norvegjia, Singapori apo Japonia që synojnë të zëvendësojnë kostot e larta të punës dhe të përballen me sfidën e plakjes së popullsisë”,- tha Yu.

 

foto: VCG

foto: VCG

Sipas një raporti të konsulencës globale “IHS Markit”, tregu i taksive vetëdrejtuese në Kinë pritet të arrijë në 1.3 trilionë juanë (180 miliardë dollarë amerikanë) deri në vitin 2030, duke përbërë 60 për qind të tregut të udhëtimit në vend.  “Kina ka qenë në krye të optimizmit të trafikut dhe sigurisë rrugore. Pasi të miratohet, teknologjia pritet të shtrihet në qytete më të populluara, ku bllokimi i trafikut ka qenë një pikë e nxehtë problematike”,- tha Yu, duke shtuar se vende si Azia Juglindore ndoshta do të fillonin të eksploronin.

 

FORCA DREJTUESE

 

Në mars, Treguesi i Gatishmërisë së Ardhshme i Institutit Ndërkombëtar për Zhvillimin e Menaxhimit renditi lojtarët kryesorë në botë që gjenerojnë të ardhura në financa, makina dhe mallra të paketuara konsumatore, për sa i përket aftësisë së tyre për të parashikuar sfidat e ardhshme si dhe kufizimin e ekspozimit të tyre ndaj rrezikut.

 

Një gjetje kryesore ishte rritja e lojtarëve kinezë në industrinë e automobilave, tha Yu gjatë një interviste për “Xinhua”, kur u publikua raporti. Për herë të parë, kompanitë kineze “BYD”, “Li Auto” dhe “Xpeng” hynë në 10 renditjet e para të treguesit global.

 

foto: VCG

foto: VCG

Duke theksuar se makinat vetëdrejtuese pritet të përfaqësojnë të ardhmen e transportit, Yu tha se fillimisht ka të ngjarë të ketë një farë rezistence nga konsumatorët dhe një preferencë për udhëtime më të shkurtra. Megjithatë, ai tha se robotaksitë janë vetëm fillimi i i përdorimit të inteligjencës artificiale në jetën tonë të përditshme.

 

“Robotaksitë janë në terren, duke sjellë njerëzit nga pika A në pikën B. Por më pas potenciali i madh bëhet planifikimi i qytetit, kontrolli i trafikut, eliminimi i bllokimeve të trafikut dhe përdorimi i tarifave në zona të caktuara, rekomandimi i rrugëve alternative të trafikut”,- tha ai.