Masat e reja ndihmojnë në rritjen e konsumit
2023-08-03 10:35:41

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Autoritetet kineze publikuan një sërë masash të reja për të rritur konsumin, si pjesë e një pakete masash për të forcuar kërkesën e brendshme dhe për të mbështetur ekonominë e dytë më të madhe në botë, thanë zyrtarët dhe ekspertët.  Megjithatë, ata paralajmëruan se ekonomia po përballet ende me erëra të kundërta dhe presione nga kërkesa e dobët dhe një mjedis i jashtëm i komplikuar, duke nënvizuar domosdoshmërinë për një rregullim të përshpejtuar të politikës kundërciklike.

 

Lidhur me gjysmën e dytë të vitit, sipas tyre, fokusi do të jetë te rritja e kërkesës së brendshme dhe rritja e besimit të tregut. Ata thanë se ekonomia gradualisht do të stabilizohet dhe përmirësohet me një paketë politikash stimuluese për të ringjallur momentin e rimëkëmbjes.

 

Zyra e Përgjithshme e Këshillit të Shtetit publikoi një dokument që detajon gjithsej 20 masa për të përmirësuar dhe rritur konsumin. Masat përfshijnë lehtësimin e kufizimeve për blerjet e makinave, mbështetjen e kërkesës së njerëzve për blerjen e shtëpive të para dhe kërkesën për përmirësim të strehimit, si dhe nxitjen e konsumit në turizmin kulturor gjatë festave.

 

Li Chunlin, nënkryetari i Komisionit Kombëtar të Zhvillimit dhe Reformës, tha se promovimi i konsumit është çelësi për rivendosjen dhe rritjen e kërkesës së brendshme. Sipas tij, ajo është e lidhur ngushtë me plotësimin më të mirë të kërkesës së njerëzve për një jetë më të mirë dhe vendimtare për konsolidimin e themeleve të rimëkëmbjes ekonomike.

 

Ai theksoi se dokumenti i ri synon të përmbushë më tej nevojat e konsumit të banorëve dhe të çlirojë potencialin e konsumit përmes politikave dhe optimizimit institucional. Sipas Li, rimëkëmbja në disa sektorë të konsumit nuk është ende solide dhe besimi i konsumatorit nuk është i fortë, duke nënvizuar nevojën për një mbështetje të shtuar të politikave.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Shitjet me pakicë, një matje kyçe e shpenzimeve konsumatore, u rritën me 3.1 për qind në bazë vjetore në qershor, nga rritja prej 12.7 për qind në maj. Li tha se vendi do të studiojë dhe përmirësojë më shumë politika mbështetëse për të përmbushur më mirë kërkesat e ndryshme të njerëzve për konsumin e makinave. Do të bëhen gjithashtu më shumë përpjekje për të nxitur konsumin rural dhe për të forcuar mbështetjen për të papunët.

 

Për të rritur më tej konsumin e produkteve elektronike, He Yaqiong, kreu i mallrave të konsumit dhe industrisë në Ministrinë e Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit, tha se ministria do të përshpejtojë procesin e formulimit të dokumentit për promovimin e zhvillimit me cilësi të lartë të industrisë elektronike audiovizive.

 

Miao Muyang, drejtor i përgjithshëm i Departamentit të Zhvillimit Industrial në Ministrinë e Kulturës dhe Turizmit, tha se ministria do të studiojë dhe formulojë një sërë masash për të çliruar më tej potencialin e konsumit të turizmit.

Të dhënat nga Zyra Kombëtare e Statistikave, të publikuara në fillim të javës, treguan pamjen më të fundit zyrtare të presioneve me të cilat përballet ekonomia, me indeksin zyrtar të menaxherëve të blerjeve (PMI) për sektorin e prodhimit në Kinë që mbeti në zonën e tkurrjes për të katërtin muaj radhazi, megjithëse arriti në 49.3 në korrik nga 49 në qershor. Ndërkohë, PMI-ja joprodhuese në Kinë arriti në 51.5 në korrik, nga 53.2 një muaj më parë, treguan të dhënat e Statistikave.

 

Zhou Maohua, analist në “China Everbright Bank”, tha se shifrat e fundit tregojnë për tendosje në sektorin e prodhimit mes kërkesës ende të dobët, duke bërë thirrje për më shumë përpjekje për të zgjeruar kërkesën efektive, për të rritur besimin e konsumatorëve, si dhe për të rritur mbështetjen për hallkat e dobëta në ekonominë reale dhe fushat kryesore në zhvillim.

 

Wen Bin, kryeekonomist në “China Minsheng Bank”, tha se ekonomia ende përballet me presione në rritje, duke bërë thirrje për rregullime të politikave kundërciklike për të mbështetur ekonominë. Ai priste që rritja e PBB-së tremujore të përshpejtohej në tremujorin e tretë.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Komisioni Kombëtar i Zhvillimit dhe Reformës njoftoi se do të përmirësojë rregullimet kundërciklike, do të përgatisë rezervat e politikave dhe do të prezantojë menjëherë masa të synuara dhe më të forta në përgjigje të situatave në ndryshim.

 

Lidhur me gjysmën e dytë të vitit, Komisioni bëri ditur se synon të zgjerojë më tej kërkesën e brendshme dhe të nxisë konsumin, me fokus kryesor rritjen e të ardhurave të banorëve nëpërmjet promovimit të punësimit, mbështetjes për blerjet në shuma të mëdha, rritjes së shpenzimeve për pushime dhe studimit, si dhe futjen e masave për zhvillimin e ekonomisë për moshat e mëdha.

 

Komisioni gjithashtu bëri të ditur se synon të përshpejtojë rregullimet e politikave makroekonomike, të nxisë rritjen e konsumit të shërbimeve dhe të stimulojë vitalitetin e investimeve private.