Delta e lumit Yangtze regjistron mbi 1 milion shpendë uji dimërues
2023-08-02 14:35:08

Foto nga VCG

U publikuan të martën rezultatet e studimit të parë të njëkohshëm mbi shpendët ujorë dimërues në rajonin e deltës së lumit Yangtze.

Sipas sondazhit të fundit, 109 lloje shpendësh ujorë me një popullsi totale mbi 1.15 milionë, janë vërejtur në rajon, duke u ndalur atje për sezonin e dimrit, shkruan “Xinhua”.

Ndër ato të regjistruara, 16 specie janë të kërcënuara globalisht, me dy të rrezikuara në mënyrë kritike. Përveç kësaj, 29 nga speciet janë nën mbrojtjen kryesore në Kinë.

Sondazhi, i udhëhequr nga Zyra e Pyjeve të Shangait, u krye nga mbi 150 studiues në 19 ekipe anketimi në janar, duke mbuluar 118 ligatinat bregdetare dhe të brendshme në rajon.

Rajoni i deltës së lumit Yangtze është një vend i rëndësishëm përgjatë rrugëve të shpendëve shtegtarë në mbarë globin. Informacioni përkatës i regjistruar nga sondazhi pritet të sigurojë një bazë shkencore për mbrojtjen e mëtejshme të shpendëve ujorë dhe habitateve të tyre dhe të shërbejë si shembull dhe mbështetje të dhënash për koordinimin rajonal për ruajtjen e biodiversitetit, tha ekipi i anketimit. (Elona)