Chengdu një përrallë e qytetit ku kalohet koha e lirë
2023-08-01 15:15:20

Chengdu është tani një nga qytetet më të rëndësishme në Kinën perëndimore dhe renditet i katërti për nga popullsia (me afro 21.3 milionë banorë të përhershëm) midis të gjitha qyteteve kineze. Pavarësisht nga pandemia trevjeçare e COVID-19, e cila pati një efekt negativ në ekonominë lokale, PBB-ja e qytetit është rritur mesatarisht me 6.2 për qind në vit në pesë vitet e fundit. Qyteti mikpritës i Lojërave Botërore të Studentëve Universitarë gjallëron nga zhvillimi urban, por është dhe një vend i përshtatshëm për të shikuar gatimet karakteristike të provincës Sichuan, të shijosh çaj në çajtore apo të luash mahjong

CFP

CFP

Chengdu një përrallë e qytetit ku kalohet koha e lirë

Çdo qytet ka karakteristikat e tij unike dhe një veçori e Chengdu, kryeqendra e provincës Sichuan, besohet prej kohësh të jetë stili i tij i lirë i jetesës.

Një ditë e zakonshme për një banor të Chengdu-së fillon me bisedën (i quajtur lokalisht bai longmenzhen) mbi një enë me çaj në një çajtore me miqtë. Pas një dreke të nxehtë në port, grupi ka më shumë gjasa të shkojë në një dhomë mahjong (mah xhon) për pasdite përpara një darke të nxehtë dhe pikante, e cila mund të zgjasë deri natën vonë.

Një foto e tillë, besoj se njihet nga shumë në Kinë. Dhe kjo është ajo që ndoshta ka tërhequr mijëra të rinj të vendosen në Chengdu. Në fund të fundit, pakkush mund të refuzojë tundimin e një jete të qetë, kur shumica prej nesh po jetojnë nën presione të të gjitha llojeve, nga puna dhe udhëtimi, tek përmbushja e afateve, tek kujdesi për familjen dhe prindërit.

Por shumica e atyre që u zhvendosën në Chengdu në kërkim të një jete të qetë shpejt zbuluan se kishin gabuar. Vizita ime e fundit njëjavore në qytet më bindi se qyteti nuk është një vend për t'u çlodhur, por një motor në rrugën e shpejtë të zhvillimit.

CFP

CFP

Duke bërë një shëtitje pasi u akomodova në hotelin tim, shpejt zbulova se kisha humbur rrugën në një pyll me ndërtesa të larta zyrash, komplekse apartamentesh, parqe, qendra tregtare, restorante dhe madje edhe çajtore. Nuk mund të gjeja asnjë nga monumentet e Chengdu me të cilat njihesha.

Më vonë, më thanë se hoteli im ishte në një zonë të sapozhvilluar që nuk ekzistonte kur e vizitova për herë të fundit qytetin më shumë se një dekadë më parë.

Chengdu është tani një nga qytetet më të rëndësishme në Kinën perëndimore dhe renditet i katërti për nga popullsia (me afro 21.3 milionë banorë të përhershëm) midis të gjitha qyteteve kineze. Dhjetë vjet më parë, popullsia e qytetit ishte pak më shumë se 15 milionë.

Pa një themel të fortë dhe zhvillim të shpejtë ekonomik, do të ishte e pamundur që qyteti të mbështeste një popullsi që është rritur mesatarisht me 600,000 në vit në dekadën e fundit. Pavarësisht nga pandemia trevjeçare e COVID-19, e cila pati një efekt negativ në ekonominë lokale, PBB-ja e qytetit është rritur mesatarisht me 6.2 për qind në vit në pesë vitet e fundit.

CFP

CFP

Nga dritarja e dhomës sime të hotelit, pashë se ndërtimi i një stacioni metroje është në fazat e fundit me dhjetëra njerëz që punojnë gjatë gjithë kohës në turne të ndryshme. Sado e zhurmshme për mua, e tolerova sepse mësova se punëtorët po punonin shumë për të siguruar që linja e re e metrosë të fillonte funksionimin përpara Lojërave Botërore të Studentëve Universitetarë të planifikuar për në fund të korrikut.

Kur mora një taksi për në aeroport, shoferi më pyeti: "Në cilin vend po shkoni?" Megjithëse ai u ankua se Aeroporti i ri Ndërkombëtar Tianfu ishte shumë larg, me sa duket po përpiqej të tregonte se qyteti i tij tani ka dy aeroporte. Të vendosur për ta kthyer Chengdu-në në një qendër të rëndësishme të aviacionit civil, autoritetet vendore kanë investuar shuma të mëdha parash për të ndërtuar një aeroport të ri, ndërsa zgjerojnë të vjetrin. Kapaciteti i trajtimit të pasagjerëve të aeroporteve të Chengdu tani renditet i katërti në Kinë, pas vetëm Pekinit, Shangait dhe Guangzhou.

Qyteti gjithnjë në zgjerim, popullsia e tij në rritje me shpejtësi, punëtorët e palodhur të ndërtimit dhe qindra rrokaqiejt më kanë bindur se Chengdu nuk është një qytet i kohës së lirë. Në vend të kësaj, është një qytet, si shumica e qyteteve të tjera në Kinë, i cili nuk po humbet kohë për të nxitur zhvillimin.

CFP

CFP

Duke thënë këtë, unë ende besoj se një jetë e qetë është ende "marka e shitur" më e mirë për Chengdu, siç dëshmohet nga çajtore të shumta dhe dhoma mahjong, të cilat rrallë shihen në qytete të tjera. Edhe në zonën e re të zhvilluar ku ndodhej hoteli im, dritat e neonit po ndeznin reklama duke i ftuar vizitorët të vinin dhe të shijonin qëndrimin e tyre në Chengdu.

Duke hyrë në çajtore dhe dhoma mahjong, shpejt zbulohet se ata që frekuentojnë vendet janë kryesisht pensionistë flokëbardhë. Janë njerëz të tillë që po ndihmojnë në krijimin e biznesit të kohës së lirë të Chengdu-së, duke fituar Chengdu titullin e një qyteti të kohës së lirë.

Banorët e Chengdu-së pëlqejnë të vënë përballë dy personazhet e emrit të qytetit nga Cheng-Du në "Du-Cheng". Kjo e fundit do të thotë "gjithçka në rregull" ose "gjithçka është në rregull". Gjithçka është në rregull me mua nëse dikush e quan Chengdu një qytet të kohës së lirë, ose një qytet për të ndërtuar karrierën.

Autori Kang Bing është ish zv/kryeredaktori i China Daily.

CFP