Zbukurimi i qytetit mahnit banorët, por edhe vizitorët
2023-08-01 15:46:20

Lojërat Universitare Botërore Chengdu FISU filluan të premten në provincën Sichuan. Me këtë rast zbukurimi i qytetit ka impresionuar 21 milionë banorët e tij, si dhe zyrtarët e Federatës Ndërkombëtare të Sporteve Universitare dhe atletët pjesëmarrës në lojëra, të cilat ishin shtyrë  dy herë për shkak të pandemisë COVID-19.

CFP

CFP

Zbukurimi i qytetit mahnit banorët, por edhe vizitorët

Wang Kehao, një korrier 31-vjeçar në Chengdu, provincën Sichuan, është i impresionuar me zbukurimin që iu bë qytetit të tij përmes përgatitjeve për Lojërat Universitare Botërore Chengdu FISU, të cilat filluan të premten.

"Çdo ditë, unë shkoj nga rruga në rrugë për të ofruar ushqim dhe shoh ndryshime në mjedisin urban dhe përmirësime në transportin publik. Njerëzit kanë shijuar përfitimet e këtyre ndryshimeve," tha ai.

Përmirësimi i Chengdu-së ka impresionuar 21 milionë banorët e tij, si dhe zyrtarët e Federatës Ndërkombëtare të Sporteve Universitare dhe atletët pjesëmarrës në lojëra, të cilat ishin shtyrë  dy herë për shkak të pandemisë COVID-19.

Qyteti ndërtoi 13 vende dhe rinovoi 36 ekzistuese për lojërat. Të gjitha objektet, përfshirë Parkun Sportiv të Liqenit Dong'an ku u mbajt ceremonia e hapjes të premten në mbrëmje, u vunë në përdorim në fillim të vitit 2021.

Kur Fshati Botëror i Lojërave Universitare të Chengdu FISU u hap më 22 korrik, Eric Saintrond, sekretari i përgjithshëm dhe CEO i FISU, tha se është "një nga më të mirat që kemi pasur ndonjëherë" dhe vlerësoi  ceremoninë e hapjes.

CFP

CFP

I vendosur në kampusin e Universitetit Chengdu, fshati prej 800,000 metrash katrorë është i pajisur me ambiente jetese, argëtimi, fitnesi dhe shkencë e teknologji.

Një mori aktivitetesh janë organizuar për atletët për t'i ndihmuar ata të mësojnë rreth kulturave tradicionale kineze dhe lokale.

Sipas Xian Rongsheng, kreut të fshatit, atletët mund të shijojnë lloje të ndryshme ushqimesh nga e gjithë bota. Fshati është gjithashtu i pajisur me autobusë vetëdrejtues, një sistem të ri inteligjent përkthimi dhe pajisje të tjera teknologjike.

Saintrond tha se ishte i impresionuar nga shumë aspekte të lojërave, të tilla si afërsia e të gjitha zonave të shërbimit, rrjetet e transportit që funksionojnë mirë dhe objektet e pajisura mirë.

"Pas dy vitesh shtyrje, atletë nga e gjithë bota do të mblidhen në Chengdu për të garuar dhe eksploruar së bashku të ardhmen. Hapja e fshatit është një moment simbolik," tha Saintrond.

Xinhua

Xinhua


"Ne i dimë përpjekjet e mëdha që komiteti organizativ, autoritetet kineze dhe mijëra vullnetarë kanë bërë për ta bërë të mundur këtë. Ky fshat do të jetë një nga trashëgimitë më të mëdha të Lojërave Chengdu FISU," tha ai.

Chengdu, i cili u caktua si një nga grupet e para të Kinës me 24 qytete të rëndësishme historike dhe kulturore në 1982, ka shumë për t'u ofruar atletëve vizitorë, të cilët janë inkurajuar të marrin kohë për t'u njohur me njëri-tjetrin.

"Chengdu ka ofruar mbështetje të shkëlqyer për atletët që të konkurrojnë. Aktivitetet e pasura kanë promovuar shkëmbimet kulturore midis atletëve nga vende të ndryshme. Do të jetë një ngjarje e mrekullueshme sportive dhe kulturore," tha Hannah Schafer, koordinatore e ngjarjeve të Federatës gjermane të sporteve universitare.

Në pritje të lojërave, Chengdu ka organizuar ngjarje shumëngjyrëshe për vizitorët.

CFP

Muzeu Chengdu Du Fu/CFP

Muzeu Chengdu Du Fu - ku Du Fu (712-770), një nga poetët më të nderuar të Kinës, jetoi për gati katër vjet dhe shkroi 240 nga 1,455 poezitë e tij ekzistuese. Më shumë se 1000 vazo me orkide do të ekspozohen, sipas Chen Tao, një oficer informacioni në muze.

CFP

Tempulli i markezit Wu/CFP

Tempulli i markezit Wu, i cili i kushtohet Zhuge Liang (181-234), një kryeministër dhe strateg legjendar i Mbretërisë Shu (221-263) gjatë periudhës së Tre Mbretërive (220-280) i cili tani shërben si një simbol i besnikërisë dhe mençuria në Kinë, po mban një ekspozitë tre-mujore të artit të operës që filloi të mërkurën, duke bashkuar më shumë se 100 pjesë dhe grupe të relikeve të operës nga muzetë dhe sallat përkujtimore në të gjithë vendin, duke përfshirë Muzeun e Pallatit në Pekin.

Ekspozita përfshin kostume të veshura nga aktorë të famshëm që kanë portretizuar personazhe nga Tre Mbretëritë, sipas Xie Jiaqian, një oficer informacioni në tempull.

Muzeu Jinsha po mban ekspozitën më të madhe të enëve prej bronzi të Kinës Jugperëndimore. Shfaqja, e cila filloi më 27 maj dhe do të zgjasë deri më 27 gusht, ka mbledhur 294 relike kulturore nga epoka neolitike deri në dinastinë Han (206 para erës sonë -220të erës sonë). Ata vijnë nga 32 institucione kulturore në provincat Yunnan, Guizhou dhe Sichuan, rajoni autonom Guangxi Zhuang dhe komuna Chongqing.