Ndryshimet në sjelljen e konsumatorëve kanë filluar në sektorin e FMCG
2023-08-01 09:55:45

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Rreziqet kryesore në 12 muajt e ardhshëm për ndërmarrjet lokale janë ndryshimet në sjelljen e konsumatorit (84.52 përqind), ndryshimet në kanalet e shpërndarjes (71.43 përqind) dhe ulja e fitimit (66.67 përqind), sipas një sondazhi të kryer nga NielsenIQ, raportoi sina.com.

Gjithsej 79 pyetësorë të vlefshëm që fokusohen në ndërmarrjet kineze në mallrat e konsumit me lëvizje të shpejtë u morën nga ndërmarrjet lokale kineze FMCG, ndër të cilat 17,86 për qind ishin kompani të vogla me një qarkullim mesatar vjetor nën 100 milionë juanë (13,94 milionë dollarë), 38,1 për qind ishin të mesme. ndërmarrjet me madhësi (qarkullimi mesatar vjetor nga 100 milionë juanë në 1,5 miliardë juanë), dhe 44,05 për qind ishin kompani të mëdha (xhiroja mesatare vjetore mbi 1,5 miliardë juanë). Ndërmarrjet e anketuara janë shpërndarë në ushqim (60,7 për qind), përkujdesje personale (22,62 për qind), përkujdesje në shtëpi (15,48 për qind), pije joalkoolike (14,29 për qind), ilaçe (8,33 për qind) dhe ushqim dhe përkujdesje për fëmijë (8,33 për qind).

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Midis tyre, ndërmarrjet e mëdha janë më të shqetësuara për ndryshimet në sjelljen e konsumatorëve, ndërsa ndërmarrjet e vogla dhe të mesme janë më të shqetësuara për ndryshimet në kanalet e shpërndarjes.

Kur u pyetën për sfidat aktuale me të cilat përballen kompanitë, tre sfidat kryesore të anketuara nga ndërmarrjet lokale ishin se si të zhvillohej një strategji omnichannel (51.19 përqind), të ndërtohej besnikëria e konsumatorit (46.43 përqind) dhe të tërhiqnin klientë të rinj (44.05 përqind). Midis tyre, ndërmarrjet e mëdha dhe të mesme janë më të shqetësuara për zhvillimin e produkteve të reja, ndërsa ato të vogla janë më të ndjeshme ndaj çmimeve dhe për këtë arsye më të shqetësuara për gjetjen e strategjisë së duhur të çmimeve.

Krahasuar me të anketuarit evropianë dhe amerikanë, të cilët përgjithësisht janë të shqetësuar për sfidat që sjell inflacioni dhe çmimet e lëndëve të para, ndërmarrjet kineze janë më të shqetësuara për rritjen e ndërmarrjeve të tyre dhe kanë besim në tregun e konsumit kinez.

Përballë sfidave të jashtme, ndërmarrjet e anketuara zgjedhin të adoptojnë strategji më aktive për t'u përballur me sfidat, si rritja e investimeve në kërkimin e tregut (47.62 përqind), optimizimi i linjave të produkteve (47.62 përqind) dhe ristrukturimi i kanaleve të shpërndarjes (44.05 përqind). Përballë presioneve të mëdha inflacioniste, kompanitë evropiane dhe amerikane janë më të kujdesshme në qasjen e tyre ndaj sfidës, duke preferuar të zëvendësojnë lëndët e para më të lira dhe të rrisin investimet e marketingut dhe strategjitë e tjera afatshkurtra të tregut.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Për sa i përket paraqitjes së kanaleve, kanalet e e-commerce (82.14 përqind), hipermarketet (72.62 përqind) dhe supermarketet zinxhir (72.62 përqind) janë tre kanalet më të përhapura për ndërmarrjet lokale. Ndërmjet tyre, ndërmarrjet e vogla i japin përparësi paraqitjes së kanaleve online. Kanalet e e-commerce, kanalet e tyre online janë dy kanalet më të përhapura. Kompanitë e mesme i kushtojnë vëmendje paraqitjes së kanaleve të vogla të fushës së afërt dhe shkalla e përdorimit të dyqaneve komode është më e lartë (e dyta vetëm pas supermarketeve tradicionale, hipermarketeve dhe tregtisë elektronike në internet).

Në nivel global, më shumë se 70 përqind e kompanive evropiane të anketuara shprehën shqetësimin se e ardhmja do të vazhdojë të fokusohet në kanalet tradicionale.

Në 12 muajt e ardhshëm, strategjia omnichannel, kanalet tradicionale offline dhe platformat e e-commerce të orientuara nga interesi janë kanalet për të cilat kompanitë lokale të anketuara janë më të shqetësuara. Midis tyre, ndërmarrjet e mëdha dhe të mesme i kushtojnë më shumë vëmendje strategjisë omnichannel dhe kanaleve tradicionale offline; bizneset e vogla janë më të shqetësuara për tregtinë elektronike.