Ekipi stërvit kafshët shtëpiake për terapine me ndihmën e kafshëve
2023-07-31 14:24:02

Njerëzit gjithnjë e më shumë shprehin nevojën e tyre për kafshë shtëpiake. Qentë nuk janë thjesht kafshë shtëpiake dhe besnike ndaj të zotit, por ato mund të shërbejnë si terapi për të moshuarit, fëmijët autikë, fëmijët me probleme të zhvillimit. Pasi trajnohen qentë janë të aftë të ofrojnë ndihmë në rikuperimin e muskujve dhe për të përmirësuar aftësitë e komunikimit dhe të vetë-shprehjes tek të moshuarit. Terapia me qentë është mjaft e zhvilluar në vende të tjera të botës, por tashmë edhe në Kinë, kryesisht në qytetet e mëdha ata ofrojnë ndihmën e tyre ndaj njezëve që kanë nevojë për ta.

Ekipi stërvit kafshët shtëpiake për terapine me ndihmën e kafshëve

Ndërsa kënaqeni me shoqërinë e kafshëve tuaja shtëpiake, a keni menduar ndonjëherë për gjërat më domethënëse që mund të bëjnë?

China Daily

China Daily

Wu Qi, një trajner kafshësh në të 30-at e tij, ka demonstruar potencialin e tyre të jashtëzakonshëm, pasi ekipi i tij ka trajnuar mbi 300 qen, shumica prej tyre kafshë shtëpiake, për të ndihmuar njerëzit në nevojë.

Në një qendër mbështetëse për të moshuarit me çrregullime njohëse në distriktin Fengxian të Shangait, të moshuarit i përshëndetën ngrohtësisht qentë e adhurueshëm të terapisë pas mbërritjes së tyre.

Të ndihmuar nga vullnetarë të përkushtuar, qentë morën pjesë në një sërë trajnimesh rehabilitimi të bazuara në ndërveprim dhe aktivitet.

Këto seanca përfshinin ushtrime të përshtatura për të ndihmuar në rikuperimin e muskujve dhe për të përmirësuar aftësitë e komunikimit dhe të vetë-shprehjes tek të moshuarit.

Pjesëmarrësit përjetuan dashurinë e butë të qenve, duke përqafuar disa, ndërsa të tjerët mbështetën kokat e tyre të vogla në pëllëmbët e të moshuarve.

"Frika ime nga qentë është zhdukur e gjitha. Ata janë shumë të lezetshëm. Sapo kam përkëdhelur një qenush të bardhë dhe madje më lejon ta përqafoj atë," tha Qi Yinfang, një pacient 67-vjeçar që vuante nga një gjendje e lehtë e dëmtimit të njohjes.

Futja e shërbimeve të terapisë me ndihmën e kafshëve nga ekipi i Wu ka pasur një ndikim të thellë tek të moshuarit, duke ngritur shpirtin e njerëzve si Qi, sipas qendrës mbështetëse.

CFP

CFP

Fëmijët autikë, të moshuarit me çrregullime njohëse, personat me aftësi të kufizuara dhe ata me çrregullime të shëndetit mendor janë të gjithë klientët e synuar të ekipit të qenve të terapisë.

Që kur Wu filloi programin "Paws For Heal" në 2012, shërbime të ngjashme kanë përfituar rreth 100,000 njerëz në qytetet kryesore si Shangai, Pekini dhe Nanjing, provinca Jiangsu.

Terapia me ndihmën e kafshëve nuk është e re jashtë shtetit.

Sipas një sondazhi tregu të kryer nga ekipi i Wu në vitin 2018, tashmë kishte mbi 50,000 qen terapie vetëm në Shtetet e Bashkuara. Kjo lloj terapie ishte ende në fillimet e saj në Kinë në atë kohë, dhe Wu kishte vetëm 20 qen terapie të trajnuar profesionalisht në bazën e tij.

Prandaj, ai vendosi të trajnojë kafshë shtëpiake për të ndihmuar më shumë njerëz në nevojë në vend, që të mbështetet në qentë ekzistues të terapisë profesionale.

Sipas një raporti mbi industrinë e lulëzuar të kafshëve shtëpiake të Kinës, të lëshuar nga Shoqata e Industrisë së Kafshëve në Kinë dhe Teknologjia Pethadoop e Pekinit në shkurt, vetëm vitin e kaluar, banorët e qyteteve kishin më shumë se 50 milionë qen për të përkëdhelur.

"Shpresoj të kontaktoj popullatën e madhe të pronarëve të kafshëve shtëpiake dhe t'i inkurajoj ata të marrin pjesë në iniciativën tonë. Qentë e tyre të përkëdhelur kanë potencial të jashtëzakonshëm për të bërë ndryshimin dhe për të ndihmuar të tjerët," tha Wu.

CFP

CFP

Ekipi i tij tani ka përgatitur një sërë kursesh trajnimi gjithëpërfshirëse të dizajnuara për të rritur shoqërueshmërinë, bindjen dhe aftësitë ndërvepruese të kafshëve shtëpiake, duke zbutur gjithashtu reagimet e tepërta të mundshme.

Shumë pronarë kafshësh janë të gatshëm të zgjasin dorën e ndihmës, ose më saktë putrat e kafshëve të tyre, për të ndihmuar ata që kanë nevojë.

Jin Pei, një gjyshe 75-vjeçare nga Shangai, është ndër adhurueset bujare të kafshëve shtëpiake. Qeni i saj Biubiu është tani një vizitor i shpeshtë në institucionet lokale të infermierisë për të moshuarit, organizatat e rehabilitimit për fëmijët me aftësi të kufizuara zhvillimore dhe spitalet.

“Natën e Krishtlindjes prita në shtëpinë time Biubiu, një qen endacak, dhe që nga ajo kohë ajo është bërë pjesë e pandashme e familjes sime. Qeni më shëroi me shoqërimin dhe mbështetjen e tij dhe kështu do të doja që ajo të bëhej një qen terapie dhe të kurojë më shumë njerëz”, tha Jin

CFP

CFP