Eventet sportive ushqejnë rritjen
2023-07-31 14:28:44

Pritja e ngjarjeve të mëdha sportive ndihmon jo vetëm në zhvillimin e qyteteve dhe promovimin e sportit, por edhe në rritjen e ekonomisë sportive. Kina ka pritur me sukses Lojërat Olimpike Verore të Pekinit 2008 dhe Lojërat Olimpike Dimërore 2022, dy Kupat Botërore të FIFA-s për femra (1991 dhe 2007), Kampionatin Botëror të Atletikës në 2015, dy Lojërat Aziatike (1990 dhe 2010) dhe do të presë të tretën (e cila u vonua për shkak të pandemisë COVID-19) më vonë këtë vit, ndërsa është mikpritëse e Lojërave të 31-ta Verore Universitare Botërore FISU nga 28 korriku deri më 8 gusht.

Ashtu si mega-ngjarjet sportive në të kaluarën, Lojërat Universitare Botërore në Chengdu, provinca Sichuan dhe Lojërat Aziatike në Hangzhou, provinca Zhejiang, gjithashtu do të çlirojnë potencialin ekonomik të vendit.

foto: VCG

foto: VCG

Ngjarjet e mëdha sportive, në përgjithësi, forcojnë ekonominë sportive duke lehtësuar zhvillimin e qytetit pritës, duke promovuar rregullimet industriale, duke ndërtuar një bazë konsumatore për konsumin e mallrave dhe shërbimeve sportive dhe duke ndihmuar në përmirësimin e sistemit të qeverisjes sociale.

Për shembull, PBB-ja vjetore e Pekinit u rrit mbi 12 për qind nga viti 2002 në 2007 pasi qyteti, në vitin 2001, fitoi ofertën për të pritur Lojërat Olimpike Verore 2008. Lojërat Olimpike promovuan zhvillimin ekonomik të qytetit, duke rritur rritjen e PBB-së dhe duke rritur të ardhurat e njerëzve.

Në mënyrë të ngjashme, Lojërat Olimpike Dimërore 2022 i dhanë një goditje ekonomisë së qytetit, sepse imazhi i Pekinit si një "qytet sportiv" tërhoqi investime masive të huaja, duke kontribuar në rritjen e PBB-së së tij.

Një qytet ka nevojë për investime të mëdha për të ndërtuar infrastrukturë të re për të siguruar suksesin e një ngjarjeje të madhe sportive, dhe ky përmirësim i infrastrukturës kontribuon në zhvillimin ekonomik të qytetit, i cili nga ana tjetër ndihmon në ndërtimin e bazës materiale për zhvillimin e industrisë sportive.

foto: VCG

foto: VCG

Gjithashtu, ngjarjet e mëdha sportive krijojnë mundësi të reja dhe injektojnë një shtysë të re në industrinë e sportit. Pritja e ngjarjeve të mëdha sportive mund të ndihmojë në optimizimin e zinxhirëve të industrisë, duke përfituar kështu sektorin industrial. Për shembull, Lojërat Olimpike Dimërore të Pekinit 2022 jo vetëm që promovuan sportet dimërore dhe ndërtimin e vendeve të sporteve dimërore, por ndihmuan në rritjen e prodhimit të industrisë së sporteve të akullit dhe borës.

Vlerësohet të rritet me shpejtësi në 800 miliardë juanë në vitin 2022 falë suksesit të Lojërave Olimpike Dimërore të Pekinit dhe pritet të jetë me vlerë 1 trilion juanë deri në vitin 2025.

foto: VCG

foto: VCG

Përveç kësaj, sponsorizimet, të drejtat e transmetimit dhe ekskluzivitetet mund të tërheqin më shumë kapital në industrinë e sportit. Lojërat Olimpike Verore të Los Anxhelosit 1984, për shembull, dhanë një fitim prej 223 milionë dollarësh, duke u bërë Olimpiada e parë fitimprurëse që nga viti 1932, megjithëse u tejkalua nga Lojërat Verore të Seulit 1988, të cilat fituan 479 milionë dollarë.

Ngjarjet e mëdha sportive mund të përfitojnë gjithashtu sektorë të tillë si turizmi, hoteleria, logjistika, pasuritë e paluajtshme dhe konventat dhe ekspozitat, të rrisin fushën e shërbimeve sportive dhe të krijojnë kushte të nevojshme që industria sportive të fitojë. Niveli i lartë i konkurrencës në ngjarjet e mëdha sportive mund të ndihmojë në ndërtimin e një baze solide konsumatore dhe në rritjen e konsumit duke i frymëzuar njerëzit të luajnë sport ose të ushtrojnë rregullisht, ose të marrin pjesë në fushata të fitnesit fizik dhe ngjarje të tjera sportive.

foto: VCG

foto: VCG

Përveç kësaj, objektet e mëdha sportive të ndërtuara për të pritur ngjarje të mëdha sportive mund të plotësojnë kërkesën e një numri të madh njerëzish për të luajtur sport ose për të fituar të ardhura si vende turistike moderne. Në fakt, për të inkurajuar më shumë njerëz që t'i bashkohen fushatës së fitnesit, qeveria filloi të përfshijë disiplina të tilla si go, tai chi dhe vallëzimi katror në Lojërat Kombëtare katërvjeçare që nga viti 2017. Si të tilla, ngjarjet e mëdha sportive sot tërheqin më lehtë vëmendjen e njerëzve, duke ndihmuar nxisin konsumin.

Qeveria ka zbatuar  disa politika të favorshme për industrinë e sportit. Që nga suksesi i madh i Lojërave Olimpike Verore të Pekinit, Kina ka pritur disa mega-ngjarje sportive, të cilat tërhoqën një numër në rritje njerëzish dhe ndihmuan në rritjen e konsumit për frymë të mallrave dhe shërbimeve sportive.

Meqenëse ngjarjet e mëdha sportive luajnë një rol të madh në drejtimin e ekonomisë sportive, ne duhet të përfitojmë nga ngjarje të tilla për të rritur konsumin e mallrave dhe shërbimeve sportive dhe për të promovuar zhvillimin me cilësi të lartë të industrisë sportive me qëllimin përfundimtar për ta kthyer Kinën në një komb lider sportiv.