Shkencëtarët kinezë thonë se ngrohja e klimës ka sjellë ndryshimet në dete
2023-07-31 16:40:03

Foto nga VCG

Shkencëtarët kinezë njoftuan se detet përreth Kinës kanë ndryshuar në dekadat e fundit dhe parashikohet të ndryshojnë nën një klimë të ngrohtë, sipas Institutit të Oqeanologjisë nën Akademinë Kineze të Shkencave (CAS), shkruan “CGTN”.

Gjetjet u publikuan në revistën “Nature Reviews Earth & Environment”.

Sipas hulumtimit, detet përreth Kinës, duke përfshirë Bohain, Detin e Verdhë, Detin e Kinës Lindore dhe Detin e Kinës Jugore, po pësojnë ndryshime të shumanshme për shkak të ndikimit të ndryshimeve klimaterike dhe aktiviteteve njerëzore.

Wang Fan, studiues në institut dhe autori kryesor i studimit, tha se kërkimi i tyre integroi gjetjet fizike, biogjeokimike dhe biologjike dhe analizoi ndryshimet në dete, si rritja e temperaturës, valët e të nxehtit, qarkullimi dhe më shumë.

Studimi tregoi se që nga viti 1950, temperatura e sipërfaqes së këtyre deteve është rritur mesatarisht nga 0.10 deri në 0.14 gradë Celsius në dekadë. Midis tyre, Deti i Kinës Lindore u ngroh më shpejt, ku rritja e temperaturës në dimër ishte më e shpejtë se ajo në verë.

Frekuenca, kohëzgjatja dhe intensiteti mesatar i valëve të të nxehtit detar janë rritur, duke çuar në zbardhjen e koraleve dhe humbje në peshkim dhe akuakulturë, tha ai.

Ndikimi tokësor ka rritur përqendrimin e lëndëve ushqyese dhe ndryshimet e përbërjes në ujërat bregdetare, ndërsa ngrohja dhe ndryshimet ushqyese kanë rritur ashpërsinë e hipoksisë dhe acidifikimit.

Ndryshimet në organizmat detarë, si planktoni, bentosi dhe peshqit, janë gjithashtu të dukshme, duke shkaktuar pushtimin në veri të specieve të ujit të ngrohtë dhe miniaturizimin.

Ai tha gjithashtu se përqendrimet e lëndëve ushqyese dhe ndikimi i tyre janë zbutur që nga fillimi i këtij shekulli, për shkak të përpjekjeve të vendit në ndërtimin ekologjik dhe mbrojtjen e mjedisit. (Fatosi)