Radarët e motit monitorojnë reshjet në liqene në rrafshnaltën e Kinës jugperëndimore
2023-07-31 16:38:07

Foto nga VCG

Radari i parë i motit në Kinë, i përdorur për të vëzhguar reshjet në liqene, u vu në përdorim në rrafshnaltën Qinghai-Xizang, njofton “CGTN”.

I vendosur pranë liqenit Nam Co, në një lartësi prej 4730 metrash, ai është një radar moti me polarizim të dyfishtë me brez X.

Nam Co është liqeni më i lartë në botë me ujë të kripur dhe liqeni i tretë më i madh në pllajën Qinghai-Xizang në Rajonin Autonom Xizang të Kinës jugperëndimore.

Radari mund të matë reshjet brenda një rrezeje prej 75 kilometrash, tha Chen Yingying, studiues në Institutin e Kërkimeve të Plateau Xizang (IXPR) nën Akademinë Kineze të Shkencave (CAS).

Sipas tij, duke përdorur objekte kërkimore, të tilla si radari i motit, spektrometri lazer i pikave të shiut dhe matësit e shiut rreth liqenit, mund të merren të dhënat e reshjeve që mbulojnë të gjithë pellgun ujëmbledhës.

Të dhënat do të dërgohen në Qendrën Kombëtare të të Dhënave të Rrafshnaltës Qinghai-Xizang të vendit, e cila merr përsipër mbledhjen e të dhënave të ekspeditës së dytë shkencore në pllajë, për kërkime të mëtejshme. (Fatosi)