Detektori i ri radar identifikon me shpejtësi shenjat e jetës
2023-07-29 15:19:55

foto nga

foto nga  “China Coal Technology and Engineering Group”

Një detektor i ri radar me brez të gjerë ka kaluar testin në terren, raportoi “Daily Science and Technology”, citon “Xinhua”.

Sinjali i zbulimit të detektorit mund të depërtojë në materiale jometalike si mur me tulla, panel druri, beton dhe tokë, tha Qi Qingjie, shkencëtar kryesor me zhvilluesin e detektorit “China Coal Technology and Engineering Group”.

Detektori mund të ndiejë sinjalet e jetës së të mbijetuarve, si frymëmarrja dhe rrahjet e zemrës, në disa minuta në rezolucion në nivel centimetri brenda një distancë prej 30 metrash, tha Qi.

Ai mund të përdoret në përpjekjet e shpëtimit pas tërmeteve, fatkeqësive gjeologjike dhe aksidenteve të rrëshqitjes së dheut.

Ekipi i kërkimit dhe zhvillimit kreu zbulimin e sinjalit të jetës dhe testet e pozicionimit në subjekte nën skenarë të ndryshëm simulimi pas fatkeqësive, të tilla si shembja e ndërtesave të larta dhe rrënojat nga tërmeti, si dhe verifikoi kohëzgjatjen e zbulimit, distancën e pozicionimit dhe saktësinë e radarit. (Irma)