Investitorët blejnë bono të Kinës pavarësisht nga shanset
2023-07-25 10:54:32

Foto nga CFP

Foto nga CFP

Tregu i obligacioneve të Kinës ka tërhequr flukse hyrëse neto të kapitalit në gjysmën e parë të këtij viti, pavarësisht diferencës së normës së interesit SHBA-Kinë, duke reflektuar besimin e fortë të investitorëve globalë në aktivet e shprehura në juan, si dhe në ekonominë kineze, thanë zyrtarët dhe ekspertët të premten e kaluar.

Investitorët e huaj blenë bono kineze me vlerë gati 79 miliardë dollarë neto në gjysmën e parë, duke përmbysur shitjet neto vitin e kaluar, tha Administrata Shtetërore e Këmbimit të Huajve.

Në tremujorin e dytë, blerjet e huaja neto të bonove arritën në 58.5 miliardë dollarë, duke arritur një nivel tremujor të krahasueshëm, tha SAFE.

Më shumë se 1100 institucione globale, kryesisht banka qendrore, nga më shumë se 60 vende kanë hyrë në tregun e bonove ndërbankare në fund të qershorit.

Investitorët blenë bono kineze pavarësisht diferencës së lartë të normave të interesit SHBA-Kinë mes rritjes agresive të normës së interesit nga Rezerva Federale e SHBA. Rendimenti nominal i obligacioneve 10-vjeçare të qeverisë kineze ishte rreth 2.62 përqind të premten, kundrejt 3.85 përqind të obligacioneve 10-vjeçare të thesarit të SHBA të enjten, sipas monitoruesit të tregut Wind Info.

Kjo ka reflektuar plotësisht tërheqjen e investimeve dhe alokimit të obligacioneve kineze, tha në një konferencë shtypi Wang Chunying, (zëvendëspresidente dhe zëdhënësja e SAFE.

"Duke parë përpara, investitorët e huaj do të vazhdojnë të rrisin zotërimet dhe të ndajnë në mënyrë të qëndrueshme aktivet e shprehura në juan."

Asete të tilla ofrojnë avantazhin e përfitimeve të diversifikimit për investitorët globalë, tha Wang, pasi cikli i politikës monetare të vendit është i ndryshëm nga ai i shumë ekonomive të tjera të mëdha, gjë që çon në një performancë të dallueshme të tregut të obligacioneve.

Ndërsa FED i SHBA ka rritur normat e interesit me ritmin më të mprehtë të regjistruar që nga viti i kaluar, Kina në vend të kësaj ka ulur normat e interesit në mënyrë të moderuar për të mbështetur ekonominë pasi rregullimet e politikës monetare të Kinës janë bërë kryesisht bazuar në kushtet e brendshme, sipas Yi Gang, guvernator i Bankës Popullore të Kinës, banka qendrore e vendit.

Gjithashtu, ndryshe nga shumë ekonomi të tjera, Kina ka qenë e kujdesshme në lidhje me rregullimet e normave të interesit për të kursyer hapësirën e politikës për një ditë  të vështirë dhe për të parandaluar investimet e tepërta, tha Yi në një punim të fundit të botuar nga Revista e Kërkimeve Ekonomike.

Ndërsa Kina lehtësoi më tej kushtet monetare, obligacionet tokësore u rritën në gjysmën e parë dhe siguruan yield-et reale konkurruese – yield-et nominale të obligacioneve minus normat e inflacionit – në mes të inflacionit të ulët të brendshëm, por inflacionit kokëfortë të lartë jashtë shtetit, duke çuar në interesin e vazhdueshëm të investitorëve të huaj në tregun e obligacioneve të Kinës, tha Zhou Maohua në China Banker anabright.

“Më e rëndësishmja, tendenca rritëse afatgjatë e ekonomisë kineze u ka ofruar investitorëve globalë kthime të qëndrueshme dhe të parashikueshme të aktiveve të shprehura në juan”.

Wang nga SAFE tha se administrata do të vazhdojë të optimizojë hapjen e tregut të obligacioneve me më shumë produkte dhe shërbime, duke shtuar se është e sigurt dhe e aftë të mbajë kursin e këmbimit të renminbit përgjithësisht të qëndrueshëm në një nivel të arsyeshëm dhe të balancuar.

Ajo tha se tregu i këmbimit valutor të vendit do të përballet me një mjedis të jashtëm më të faktorizueshëm në gjysmën e dytë, pasi Fed është afër fundit të rritjes së normave, ndërsa rimëkëmbja ekonomike e Kinës mund të dalë në pah në një ekonomi globale të ngadalësuar.

Të enjten, në një lëvizje që u interpretua si një përpjekje për të stabilizuar kursin e këmbimit të juanit, PBOC dhe SAFE së bashku ngritën parametrin e rregullimit makroprudencial për financimin ndërkufitar të korporatave dhe institucioneve financiare në 1.5 nga 1.25.

Rritja do të ndihmojë në rritjen e flukseve hyrëse të kapitalit, rritjen e likuiditetit të këmbimit valutor në tokë dhe stabilizimin e pritjeve të tregut të këmbimit valutor, tha Wang, duke u zotuar se do të zbatojë më shumë masa për të ankoruar pritjet e tregut.

Duke i bërë jehonë vërejtjeve të Wang, Eddie Yue, shefi ekzekutiv i Autoritetit Monetar të Hong Kongut, tha se ai është përgjithësisht optimist për perspektivat e tregut financiar tokësor për tërheqjen e flukseve të kapitalit nëpërmjet Hong Kongut në 12 muajt e ardhshëm.

Në një ndërveprim me gazetarët në Pekin të enjten, Yue tha se HKMA po punon për të lançuar kontratat e së ardhmes në det të hapur të obligacioneve të qeverisë kineze në Hong Kong në një datë të hershme për t'u ofruar investitorëve të huaj më shumë mjete për të mbrojtur kundër disa rreziqeve të perceptuara që lidhen me zotërimet e tyre të obligacioneve në tokë.