Kina rrit mbështetjen dhe përmirëson klimën e biznesit për kompanitë e huaja
2023-07-25 10:38:50

Foto nga CFP

Foto nga CFP

Qeveria do të përdorë më tej mekanizmin e takimeve të tryezës së rrumbullakët që përfshin kompanitë e huaja dhe shoqatat e biznesit për të rritur mbështetjen për veprimtaritë e tyre në Kinë, tha të premten një zyrtar i lartë i Ministrisë së Tregtisë.

Gjatë takimit të tij me përfaqësuesit e korporatave shumëkombëshe dhe dhomave të biznesit të huaj, duke përfshirë Dhomën Amerikane të Tregtisë në Kinë dhe Dhomën e Tregtisë së Bashkimit Evropian në Kinë, Chen Chunjiang, zëvendësministër i Tregtisë, theksoi se qeveria kineze e konsideron tërheqjen e investimeve të huaja një prioritet kryesor dhe i përkushtohet krijimit të një mjedisi biznesi të drejtë, transparent dhe të parashikueshëm për investitorët globalë.

Takimi, i cili u mbajt në Pekin, u përqëndrua në adresimin e shqetësimeve të ngritura nga bizneset e huaja, veçanërisht ato mbi flukset ndërkufitare të të dhënave, kontrollet e eksporteve dhe Ligjin e Kundërspiunazhit të Kinës, sipas një deklarate në internet të lëshuar nga Ministria e Tregtisë.

Chen tha se ministria e tij do të punojë me agjencitë përkatëse qeveritare për të intensifikuar përpjekjet për të promovuar dhe interpretuar politikat në mënyrë efektive. Qëllimi është të përmirësojë shërbimet mbështetëse dhe të krijojë një mjedis biznesi me cilësi të lartë për kompanitë e huaja që operojnë në Kinë.

Për të inkurajuar kompanitë e huaja që të luajnë një rol më të madh në tregun kinez, zyrtarë të lartë të Ministrisë së Tregtisë kanë mbajtur këtë vit një numër tryezash të rrumbullakëta konferencash dhe takimesh me drejtues të lartë të korporatave dhe krerët e shoqatave të biznesit të huaj nga Japonia, Gjermania, Holanda, Singapori dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Ata thanë se kompanitë e huaja mund të presin më shumë mundësi rritjeje pasi Kina po avancon modernizimin në një mënyrë të gjithanshme dhe po nxit pa u lëkundur hapjen me standarde të larta.

Këto marrëveshje institucionale për tryeza të rrumbullakëta dhe takime të rregullta sigurisht që do të zgjerojnë më tej kanalet për mbledhjen e komenteve mbi vështirësitë operative dhe sugjerime të tjera nga kompanitë e huaja, të cilat do të ndihmonin në adresimin e shqetësimeve të tyre në kohën e duhur, përveç lehtësimit të zhvillimit të tyre të qëndrueshëm në Kinë, tha Zhu Bing, drejtor i përgjithshëm i departamentit të administrimit të investimeve të huaja në Ministrinë e Tregtisë.

Ministria ka mbajtur 17 takime dhe seminare për sipërmarrjet e financuara nga jashtë dhe ka bërë përpjekje të koordinuara për të zgjidhur problemet e tyre gjatë tre viteve të fundit, sipas informacionit të lëshuar në fillim të këtij muaji.

Për të mbajtur ritmin me tregun me rritje të shpejtë të Kinës, shumëkombëshja franceze Schneider Electric SE ka shtuar përpjekjet e saj për të rritur investimet në vend.

Schneider Electric njoftoi në fillim të kësaj jave se faza e tretë e një fabrike në pronësi të filialit të saj - Schneider Shanghai Power Distribution Electrical Apparatus Co Ltd - përfundoi. Kjo "uzinë e re me karbon zero" dixhitale dhe e automatizuar do të jetë baza më e madhe e prodhimit të ndërprerësve ajror të grupit në botë.

"Kjo është një tjetër dëshmi e besimit tonë për Kinën," tha Yin Zheng, nëndrejtor ekzekutiv i Schneider Electric. Ai tha se kompania do të vazhdojë të investojë si në inovacion ashtu edhe në zinxhirët e furnizimit në Kinë.

Pikëpamje të ngjashme ndanë edhe Thomas Pauer, president i divizionit të Bosch Powertrain Solutions, një njësi biznesi e grupit gjerman industrial dhe teknologjik Robert Bosch GmbH. Ai tha se kompania mbështet plotësisht tregun kinez dhe sektorin e saj të automobilave dhe një fabrikë e re për modulet e energjisë me hidrogjen në Chongqing pritet të hapet këtë vit për të rritur më tej kapacitetin e prodhimit.

Kina është tashmë një treg lider për makinat komerciale të fuqizuara nga qelizat e karburantit me hidrogjen, të cilat do të rriten me shpejtësinë më të shpejtë për sa i përket vëllimit, vuri në dukje ai.