Kompanitë e huaja shohin mundësi të mëdha në Kinë pas hyrjes në fuqi të RCEP
2023-07-24 10:16:33

Foto nga CFP

Foto nga CFP

Në një restorant hoteli në komunën Tianjin të Kinës veriore, tavolinat janë kthyer në një festë për sytë, të mbushura me mish viçi nga Australia, karavidhe nga Vietnami, midhje nga Zelanda e Re, gaforre me guaskë të butë nga Myanmar dhe oriz nga Tajlanda.

Mysafirët nga e gjithë bota mund të shijojnë kuzhina me përbërës të importuar nga anëtarët e Partneritetit Ekonomik Gjithëpërfshirës Rajonal (RCEP).

RCEP përbëhet nga 15 anëtarë, të 10 shtetet anëtare të Shoqatës së Kombeve të Azisë Juglindore (ASEAN), Kina, Japonia, Republika e Koresë (ROK), Australia dhe Zelanda e Re. RCEP u nënshkrua në nëntor 2020 dhe hyri në fuqi më 1 janar 2022, me synimin për të eliminuar gradualisht tarifat për mbi 90 për qind të mallrave të tregtuara midis anëtarëve të tij.

RCEP hyri në fuqi në Filipine më 2 qershor, duke shënuar një moment historik me paktin më të madh të tregtisë së lirë në botë, që është plotësisht aktiv për të 15 vendet anëtare.

"Restorantet e hotelit tonë përfitojnë shumë nga marrëveshja RCEP në fuqi," tha Anthony Gill, menaxher i përgjithshëm i Hotelit "Four Seasons" Tianjin, duke shtuar se është më i përshtatshëm për ta të blejnë përbërës nga anëtarët e RCEP për shkak të një numri të lartë rekord të opsioneve të furnizuesve.

Me lehtësimin e politikës së udhëtimit dhe rimëkëmbjen e industrisë së turizmit, biznesi i akomodimit të hoteleve ka treguar rritje mbresëlënëse kohët e fundit. Rezervimet e dhomave të hoteleve në qershor u rritën me më shumë se 150 për qind nga viti në vit.

Udhëtarët e biznesit nga vendet anëtare të RCEP si Japonia, ROK dhe Singapori janë bërë mysafirë të shpeshtë.

"Shumë biznesmenë nga ato vende vijnë në Tianjin për mundësi biznesi, e cila nga ana tjetër mbështet drejtpërdrejt biznesin e hotelit tonë," tha Gill.

Drejtuesit e kompanive të huaja në Kinë kanë parë gjithashtu mundësi të mëdha pasi RCEP hyri në fuqi të plotë.

Shin Eun Shik, nga ROK, është angazhuar në biznesin e prodhimit dhe shitjes së pajisjeve të trajtimit të ujit dhe aksesorëve të lidhur në Tianjin që nga viti 2002.

"Për shkak të marrëveshjes RCEP në fuqi për të gjithë anëtarët dhe faktorë të tjerë, të ardhurat tona nga shitjet pritet të kalojnë 50 milionë juanë (7 milionë dollarë) këtë vit, më shumë se dyfishuar atë të vitit të kaluar," tha Shin, president i ITM (Tianjin) Mechanic Equipment Co Ltd.

Përveç shërbimit të kompanive lokale kineze, kompania e Shin eksporton produktet e saj në ROK, Australi, Indonezi dhe vende të tjera.

"Është më i përshtatshëm për të eksportuar mallra në Australi. Ndërkohë, klientët tanë australianë mund të ulin kostot me uljen ose eliminimin e tarifave. Është një përfitim i ndërsjellë," tha Shin.

Shin tha se do të ndihmojë gjithashtu kompaninë teksa kërkon të rrisë më tej konkurrencën e produkteve të saj dhe të zhvillojë tregje të reja në vendet e RCEP.

SMC (China) Co Ltd, një filial i plotë i prodhuesit japonez të komponentëve pneumatikë SMC Corporation, ka dëshmuar gjithashtu mundësi të reja. Që kur hodhi rrënjë në Kinë në 1994, SMC ka krijuar fabrika në Pekin, Guangzhou dhe Tianjin.

Ma Qinghai, një ekzekutiv i kompanisë, tha se pasi marrëveshja RCEP hyri në fuqi të plotë, komponentët pneumatikë të prodhuar në Kinë u bënë më konkurrues.

Ne jo vetëm që mund të ofrojmë më shumë shërbime për industrinë e automatizimit industrial në vendet anëtare të RCEP, por gjithashtu të ndihmojmë furnizuesit mbështetës në Kinë të gëzojnë përfitimet preferenciale të marrëveshjes, "tha Ma.

Në gjysmën e parë të këtij viti, importet dhe eksportet e Kinës me 14 anëtarët e tjerë të RCEP arritën në 6.1 trilion juanë, 1.5 për qind më shumë nga viti në vit, duke kontribuar më shumë se 20 për qind në rritjen e tregtisë së jashtme të Kinës, sipas Administratës së Përgjithshme të Doganave.

Zhang Yansheng, studiuesi kryesor në Qendrën Kineze për Shkëmbimet Ekonomike Ndërkombëtare, tha se më shumë kompani të huaja do të vazhdojnë të zënë rrënjë në Kinë për shkak të zbatimit gjithëpërfshirës të RCEP.

"Kompanitë e huaja mund të zgjerojnë zinxhirët e tyre të ardhshëm industrialë dhe të furnizimit në tre qarqet kryesore të bashkëpunimit ekonomik rajonal, Kinë-ASEAN, Kinë-Japoni-ROK dhe Kinë-Australi-Zelandë e Re. Ata do të ndajnë mundësi më të rëndësishme tregtare dhe investimesh të krijuara nga zhvillimi rajonal", tha Zhang.