"Tre të reja" që ndihmojnë në nxitjen e eksporteve
2023-07-17 17:45:08

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Peizazhi i tregtisë së jashtme të Kinës po kalon një transformim të gjelbër pasi kategoritë tradicionale të eksportit, si veshjet dhe mobiljet, i hapin rrugë inovacioneve të teknologjisë së lartë në sektorin e ri të energjisë, të tipizuara nga automjetet elektrike, bateritë e litiumit dhe qelizat diellore, thanë ekspertët.

Ata thanë se një prirje e tillë nxitet nga kërkesa në rritje e tregut global dhe politikat e favorshme, si dhe mbështetur nga kapaciteti i furnizimit të vendit dhe zinxhiri i fortë industrial. Ndërsa transformimi global i gjelbër vazhdon të paraqesë mundësi biznesi, nevojiten përpjekje të mëtejshme nga kompanitë për të rritur inovacionin, për të rritur konkurrencën dhe për të eksploruar tregje të reja.

Vërejtjet erdhën pasi Lyu Daliang, zëdhënës i Administratës së Përgjithshme të Doganave, tha të enjten në një konferencë shtypi se struktura e tregtisë së jashtme të Kinës vazhdoi të optimizohej në gjysmën e pare të vitit. Produktet "tre të reja", përkatësisht EV, bateritë e litiumit dhe qelizat diellore, dëshmuan një rritje prej 61.6 për qind nga viti në vit në eksporte, duke rritur rritjen e përgjithshme të eksportit me 1.8 pikë përqindjeje.

Lyu tha se ndërmarrjet private kanë qenë forca shtytëse pas rritjes së eksportit të produkteve "tre të reja", vlera e eksportit të të cilave u rrit 64.6 për qind nga viti në vit në 346.3 miliardë juanë (48.38 miliardë dollarë) në gjysmën e pare të këtij viti.

Lyu theksoi se këto produkte janë eksportuar në më shumë se 200 vende dhe rajone, ku pesë tregjet kryesore ishin Bashkimi Evropian, Shtetet e Bashkuara, Shoqata e Kombeve të Azisë Juglindore, Koreja e Jugut dhe Mbretëria e Bashkuar, me rritje të eksporteve në të gjitha tregjet mbi 80 për qind.

"Rritja e eksportit të këtyre produkteve përfaqëson një ndryshim të qartë në kërkesën e tregut global, i nxitur nga nevoja në rritje për dekarbonizim.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Produktet e reja kineze të energjisë, veçanërisht panelet diellore, bateritë e litiumit dhe EV-të, janë konkurruese në tregun global me çmime relativisht të ulëta. dhe cilësi të lartë, dhe kompanitë në këta sektorë kanë fituar njohje në rritje dhe një reputacion relativisht të lartë në tregun ndërkombëtar.

Zinxhiri i furnizimit të vendit po përmirësohet gjithashtu, i cili është gjithashtu një shtytës i rëndësishëm i rritjes së eksporteve", tha Zhou Mi, studiues në Akademinë Kineze të Tregtisë Ndërkombëtare dhe Bashkëpunimit Ekonomik.

Sektori i energjisë diellore është një shembull i mirë. Kina është përgjegjëse për më shumë se 75 për qind të zinxhirit global të furnizimit me fotovoltaikë dhe vëllimi i saj i eksportit të produkteve të tilla është rritur ndjeshëm në përputhje me rritjen globale, tha Jiang Yali, analist në ofruesin e kërkimit të energjisë diellore pranë  BloombergNEF.

Jiang tha se Kina ka një zinxhir të plotë furnizimi të ciklit jetësor në prodhimin e objekteve PV, duke shijuar një efekt të dukshëm në shkallë. Ndërkohë, teknologjia e prodhimit të energjisë FV po zhvillohet me shpejtësi, e cila nxit shumë uljen e kostove, duke i dhënë vendit një rol udhëheqës në zinxhirin global të furnizimit me FV.

Vitin e kaluar, Kina eksportoi rreth 36.3 gigavat vaferë diellore dhe 23.8 GW qeliza diellore, respektivisht 60.8 për qind dhe 130.7 për qind më shumë nga viti në vit. Eksportet e moduleve diellore vitin e kaluar u rritën 55.8 për qind dhe tejkaluan 153.6 GW, të dyja rekord, tha Shoqata e Industrisë Fotovoltaike të Kinës.

Lojtari kryesor kinez i PV Jinko Solar Co, gjurma tregtare e të cilit arrin në Evropë, SHBA, ASEAN dhe Afrikë, shprehu një synim për t'u zgjeruar më tej jashtë shtetit dhe aktualisht po kërkon tregje të reja. Kompania tha se për të ulur më tej koston e përdorimit të energjisë diellore dhe për ta bërë energjinë e re më të aksesueshme si për familjet ashtu edhe për përdoruesit industrialë, ajo do të rrisë investimet e saj në sektorin e ruajtjes së energjisë.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Qian Jing, nënkryetar i Jinko Solar, tha: "Në sfondin e transformimit të gjelbër global të nxitur nga prodhimi i ri i energjisë, qëllimet e dekarbonizimit nuk nënkuptojnë një rritje të kostove, por një raund të ri zhvillimi të fuqishëm, i cili do të paraqesë mundësi të mëdha (për të gjeneruar pika të reja rritjeje).

Ekspertët thanë se në sfondin e transformimit të gjelbër global, kërkesa për produktet "tre të reja" do të vazhdojë të rritet.

"Megjithatë, shkalla e eksportit të Kinës për produkte të tilla të gjelbra mund të ngadalësohet në një moment. Duke u përballur me politikat tregtare në ndryshim të vazhdueshëm nga vende të ndryshme, kompanitë duhet të ndërmarrin veprime në kohë reale për zhvillim të qëndrueshëm," tha Zhou.