Kina kryeson botën për pikat e karikimit
2023-07-14 09:45:58

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Interesi global për pikat e karikimit për automjetet me energji të re është rritur, pasi Kina ka çimentuar pozicionin e saj udhëheqës në tregun global të automjeteve me energji të re me eksportet që pritet pothuajse të dyfishohen këtë vit, thanë ekspertët dhe drejtuesit e industrisë.  Eksportet e automjeteve me energji të re të Kinës ka të ngjarë të arrijnë në 1.3 milionë njësi këtë vit, sipas një vlerësimi nga firma e kërkimit të tregut “Canalys”.  Dërgesat e automjeteve me energji të re ishin 679.000 njësi në vitin 2022, sipas Shoqatës Kineze të Prodhuesve të Automobilave.

 

“Rritja e shtrirjes së automjeteve elektrike kineze në tregjet jashtë shtetit si Evropa dhe Shtetet e Bashkuara në vitet e fundit ka ndikuar pozitivisht në perceptimin e markave vendase nga klientët e huaj, veçanërisht produktet që lidhen me sektorin e automjeteve me energji  të re”,- deklaroi Zhang Hong, sekretari i përgjithshëm i “China Auto Dealers”, dega e kompanisë për automjetet me energji të re.

 

Ndërsa tregu i automjeteve me energji të re në rajone si Evropa dhe SHBA është në një fazë të hershme të rritjes së shpejtë, ndërtimi i infrastrukturës së karikimit nuk ecën me të njëjtin ritëm dhe nuk mund të kujdeset për rritjen e kërkesës, tha Zhang. Sipas tij, kjo ofron një mundësi për ndërmarrjet kineze që prodhojnë pika karikimi për të eksploruar tregje të reja.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Të dhënat nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë treguan se shitjet e automjeteve me energji të re në Evropë u rritën në 2.6 milionë njësi në vitin 2022 nga 212.000 njësi në 2016-n, ndërsa numri i pikave të karikimit të aksesueshëm nga publiku u rrit nga 116.100 në vitin  2016 në 474.700, duke rezultuar në një raport makinë-pikë karikimi 16:1 në 2022-shin.  Rasti ishte i ngjashëm edhe në SHBA. Automjetet me energji të re të regjistruara arritën në 2.96 milionë në vitin 2022, ndërsa numri i pikave të karikimit të aksesueshme nga publiku ishin 128.000, ose një raport 23:1.

 

“Anfu New Energy Technology Co Ltd”, me bazë në Yueqing në provincën Zhejiang, ka krijuar një rrjet të gjerë global marketingu për të ofruar zgjidhje për klientët në shumë vende, pasi pikat e tij të karikimit për përdorim komercial kanë fituar popullaritet në Evropë, Azinë Juglindore, Afrikë dhe SHBA.

 

Cheng Zifan, drejtor i departamentit të biznesit ndërkombëtar të kompanisë, tha se produktet e saj mundësojnë që bateria jo vetëm të ngarkohet në më pak se 10 minuta, por edhe të zgjasë në kohë. Krahasuar me pikat e karikimit për përdorim komercial, ato për përdorim rezidencial kanë kërkesa relativisht më të ulëta për karikim të shpejtë, tha Li Chenghai, drejtor i shitjeve në “Huajia Electrical Equipment Co Ltd”, me bazë në Wenzhou, Zhejiang.

 

Njësia e karikimit të kompanisë për përdorim shtëpiak, sa madhësia e një peshoreje elektronike, mund të rikarikojë një makinë në katër deri në shtatë orë, tha Li, duke shtuar se instalimi i njësive të karikimit në shtëpitë jashtë shtetit do të bëhet i pashmangshëm për shkak të komoditetit më të madh dhe kostove më të ulëta.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Deri në vitin 2025, tregu i përgjithshëm i pikave të karikimit në Evropë dhe SHBA do të arrijë një total të kombinuar prej rreth 73.12 miliardë juanë (10.1 miliardë dollarë), me më shumë se tre të katërtat e pjesës së tregut që vijnë nga pikat private të karikimit, sipas një vlerësimi nga “Guosen”.  Prodhuesit vendas, me zinxhirin e tyre të plotë të furnizimit dhe kosto-efektivitetin, janë zgjeruar me një ritëm më të shpejtë në tregun global, megjithëse po përballen me vështirësi të ndryshme në ruajtjen e zhvillimit të shëndoshë.

 

Standardet e shumta të karikimit në rajone të ndryshme kërkojnë në radhë të parë certifikimin lokal, tha Li Yang, menaxher i përgjithshëm i divizionit të pikave të karikimit të “Kstar Science &Technology Co Ltd” me bazë në Shenzhen në provincën Guangdong.

 

Zakonisht duhen të paktën tre muaj për të marrë një certifikatë nga Bashkimi Evropian dhe rreth një vit për të marrë një nga SHBA. Kostoja e një certifikimi të tillë mund të jetë deri në 1 milion juanë, e cila është e tepruar për shumë ndërmarrje, veçanërisht ato më të voglat, tha Li. Sipas tij, për më tepër, shërbimet pas shitjes duke përfshirë instalimin dhe mirëmbajtjen duhet të optimizohen nëse kompanitë duhet të sigurojnë më shumë porosi në të ardhmen.