Aplikacionet kineze përpiqen të fitojnë terren te konsumatorët në mbarë botën
2023-07-13 09:42:58

Foto nga VCG

Foto nga VCG

“PubMatic”, një firmë e teknologjisë reklamuese me bazë në Kaliforni, SHBA, ka ndjesi pozitive për potencialin e rritjes së Kinës dhe zhvillimin e saj në ekonominë digjitale, duke pritur të shohë një numër në rritje të kompanive kineze që shtojnë përpjekjet për të zgjeruar praninë e tyre globale.

 

“Kina ka qenë motori i rritjes për ekonominë globale për shumë vite dhe nuk besoj se kjo do të ndryshojë ndjeshëm në epokën pas Covid”,- deklaroi Jason Barnes, shefi i Financave të “PubMatic” për Azi-Paqësorin.

 

“Me rregullimin e politikave të Kinës për parandalimin dhe kontrollin e Covid-19, ekonomia kineze ka treguar një tendencë stabilizimi dhe rimëkëmbjeje dhe momenti i rritjes vazhdon të forcohet”,- theksoi Barnes, duke vënë në dukje se pjesa më e qëndrueshme e ekonomisë kineze do të jetë ekonomia digjitale. Sipas tij, fushat e inovacionit dhe investimeve do të mbështeten nga ekonomia digjitale.

 

“Nuk kemi parë që kompanitë kineze të ngadalësojnë ritmin e tyre për t'u bërë globale. Në fakt, ato vazhdojnë të zgjerohen në më shumë tregje, duke investuar më shumë në infrastrukturë dhe inovacion”,- theksoi Barnes.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

“PubMatic”, një platformë që kryen transaksione automatike reklamimi në kohë reale, lejon zhvilluesit dhe botuesit e aplikacioneve të shesin inventarin e reklamave për reklamuesit nëpër media, duke përfshirë televizionet dhe aplikacionet e lidhura celulare.

 

Gjatë viteve të fundit, “PubMatic” i ka shërbyer një game të gjerë klientësh kinezë në procesin e tyre global. Sipas Barnes, ndërsa Kina dhe Koreja e Jugut janë tregjet më të fundit të kompanisë që kanë hyrë në dy vitet e fundit, janë parë shenja të forta suksesi dhe ritmi i biznesit të ri ka vazhduar edhe këtë vit.

 

Disa nga partnerët e kompanisë përfshijnë markat kryesore kineze si “Xiaomi” “TCL” dhe “iQiyi”. Kur bëhet fjalë për tendencat e reja në zgjerimin e firmave kineze jashtë shtetit, aplikacionet si “TikTok” dhe platformat e tregtisë elektronike si “Alibaba” kanë fituar popullaritet të madh në tregjet jashtë shtetit. Barnes tha se ai ka parë një potencial të madh rritjeje në rajonin e Azi-Paqësorit.

 

Sipas Barnes, India dhe Azia Juglindore kanë një popullsi të madhe digjitale të pjekur, gjë që është shumë emocionuese për markat dhe kompanitë e tregtisë elektronike. Ai theksoi se Japonia, Koreja e Jugut dhe Australia janë më goxha përpara në udhëtimin e tyre digjital, por ende po përjetojnë rritje solide.

 

“Ka pasur gjithashtu një ndryshim në qasjen e rritjes me çdo kusht për të parë ndërgjegjësimin e markës dhe mbajtjen e klientëve. Është më konkurrues, kështu që marketingu mund të përdoret për të nxjerrë më shumë nga klientët ekzistues”,- tha ai.

“Kompanitë kineze janë gjithnjë në maksimum për të kënaqur kërkesat e konsumatorëve. Do të doja të shihja prodhuesit e pajisjeve të televizorëve të vazhdojnë me risitë në inovacion, pasi ata kanë akses në audiencë të madhe dhe mund të ndërtojnë shtresa softuerësh që ofrojnë vlerë për konsumatorët dhe reklamuesit”,- tha Barnes.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Duke vënë re ndryshimin e mjedisit dhe kushtet më të buta ekonomike, Barnes tha se shumë kompani do të investojnë më pak në kërkim dhe zhvillim, si dhe në marketing dhe zgjerim, gjë që paraqet mundësi për ata që janë mjaft të guximshëm për të fituar pjesë të tregut.

 

Ndërkohë, ai paralajmëroi për sfidat për sa i përket ligjeve më të rrepta të privatësisë dhe zhvlerësimit të reklamave të palëve të treta. Sipas tij, kompanitë duhet të jenë në përputhje me ligjet lokale për të nxjerrë, përpunuar dhe menaxhuar të dhënat e palës së parë, për të siguruar që ato mund të përdoren ende për të përjetuar ndjesi më të këndshme, duke u dhënë përdoruesve kontrollin se si përdoren të dhënat e tyre personale.

 

Për kompanitë kineze që kërkojnë zgjerim global, ai tha se njohja me standardet globale të reklamimit digjital është gjithashtu e rëndësishme.  Zhang Yi, drejtor ekzekutiv dhe analisti kryesor i “iiMedia Research”, theksoi përparimin e konsiderueshëm të bërë nga kompanitë kineze në zgjerimin e tyre jashtë shtetit, veçanërisht ato të lojërave.

 

“Kompanitë kineze të lojërave kanë fituar një avantazh konkurrues në tregun global dhe biznesi i tyre jashtë vendit është bërë një pjesë gjithnjë e më e rëndësishme e bizneseve të tyre”,- tha ai.

 

Të dhënat nga baza e të dhënave kineze të lojërave “Gamma Data” tregojnë se shitjet jashtë vendit të lojërave të zhvilluara në Kinë arritën në 17.35 miliardë dollarë në vitin 2022, duke zënë mbi 10 për qind të shitjeve të përgjithshme të lojërave në tregjet jashtë shtetit.

 

Për të zgjeruar më tej praninë e firmave kineze në tregjet jashtë shtetit, Zhang tha se duhen bërë më shumë përpjekje për të rritur blerjen e talenteve dhe ekipeve të huaja, të cilat do të ishin të dobishme për operacionet e tyre lokale.

 

Po ashtu, dhe për të thithur talente të jashtëzakonshme nga vende dhe rajone të ndryshme në drejtim të kulturave krijuese, dizajnit të lojës dhe kanaleve të lokalizimit.