GDI: Roli i Kinës në rimëkëmbjen globale pas COVID shihet si proaktiv
2023-07-12 14:53:20

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Udhëheqësit dhe zyrtarët e lartë nga vende në mbarë botën kanë përshëndetur Iniciativën e Zhvillimit Global si një mjet të fuqishëm për të çuar përpara prosperitetin e vendeve në zhvillim, pasi Presidenti Xi Jinping dërgoi një mesazh urimi për hapjen e një konference të madhe për realizimin e GDI.

Gjithsej 158 vende dhe organizata ndërkombëtare morën pjesë në konferencën e parë të nivelit të lartë të Forumit mbi Veprimin Global për Zhvillimin e Përbashkët në Pekin të hënën në një format offline ose virtual.

Xi vuri në dukje se transformimi i botës i paparë në një shekull po shpaloset me një ritëm më të shpejtë, ekonomia botërore po përpiqet të rimëkëmbet dhe axhenda e zhvillimit global po përballet me sfida.

Në shtator 2021, Xi paraqiti GDI-në për herë të parë kur iu drejtua debatit të përgjithshëm të Asamblesë së Përgjithshme të 76-të të Kombeve të Bashkuara.

Të hënën, Xi tha se ai propozoi këtë vizion për "të ndërtuar konsensus mbi bashkëpunimin dhe për të promovuar zhvillimin e përbashkët" dhe për të ndihmuar në përshpejtimin e zbatimit të Axhendës së KB 2030 për Zhvillim të Qëndrueshëm.

"Kam kënaqësinë të shoh se me pjesëmarrjen e përbashkët të të gjitha palëve, bashkëpunimi në Iniciativën për Zhvillim Global ka dhënë rezultate të hershme të rëndësishme dhe ka përfituar shumë vende në zhvillim," tha ai.

Duke vënë në dukje se zhvillimi është një temë e përjetshme për njerëzimin, Xi tha se "zhvillimi i përbashkët është një rrugë e rëndësishme për ndërtimin e një bote më të mirë".

Si vendi më i madh në zhvillim, Kina e ka vendosur gjithmonë zhvillimin e saj brenda kontekstit më të gjerë të zhvillimit njerëzor dhe ka krijuar mundësi të reja për zhvillimin e botës përmes zhvillimit të saj, tha ai.

Kina do të vazhdojë të ndajë më shumë burime për bashkëpunimin global të zhvillimit dhe do të punojë me komunitetin ndërkombëtar për të sjellë rezultate më konkrete në avancimin e GDI-së, në mënyrë që të japë kontribute të reja në realizimin e Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm të OKB-së për vitin 2030 sipas planit dhe në ndërtimin e një komuniteti me një të ardhme të përbashkët për njerëzimin, tha ai.

Aktualisht, mbi 100 vende dhe organizata ndërkombëtare kanë shprehur mbështetje për GDI-në dhe afër 70 vende i janë bashkuar Grupit të Miqve të GDI-së në kuadër të OKB-së.

Pekini do të ndërmarrë veprime të mëtejshme për të mbështetur zhvillimin si një agjendë prioritare, për të nxitur më mirë projektet e zhvillimit, për të lehtësuar financimin, për të diversifikuar mënyrat e bashkëpunimit, për të nxitur bashkëpunimin e palëve të treta dhe për të përforcuar rolin e të rinjve, tha Wang Yi, një anëtar i Byrosë Politike të Komiteti Qendror i Partisë Komuniste të Kinës dhe drejtor i Zyrës së Komisionit të Punëve të Jashtme të Komitetit Qendror të CPC.

"Pavarësisht se si mund të evoluojë situata ndërkombëtare, Kina do t'i qëndrojë besnike statusit të saj si një vend në zhvillim dhe do të qëndrojë fort krah për krah me vendet e tjera të Jugut për zhvillimin e përbashkët dhe rigjallërimin e përbashkët," tha Wang gjatë fjalimit në konferencë.

Konferenca dha rezultate kyçe, duke përfshirë deklaratën e Pekinit, e cila kërkon përpjekje për të vënë zhvillimin në qendër dhe në qendër të bashkëpunimit ndërkombëtar.

Gjithashtu u publikuan dy dokumente - Udhëzimet për Grupin e Projekteve të Zhvillimit Global dhe Udhëzimet për Financimin e Projekteve të Zhvillimit Global.

Presidentja e Tanzanisë Samia Suluhu Hassan tha se ngjarja "do të tërheqë vëmendjen e botës, veçanërisht në jehonën e thirrjeve të bëra nga shumica e vendeve në zhvillim nga Afrika dhe Azia në ndjekje të zhvillimit".

"Ne gjithashtu kemi nevojë për përpjekje të përbashkëta për të ruajtur paqen, zhvillimin dhe bashkëpunimin tonë. Ne duhet të kuptojmë se izolimi dhe konfrontimi nuk mund dhe nuk do të japin kurrë rezultate pozitive," tha ajo në një fjalim video.

Kryeministri i Kamboxhias Samdech Techo Hun Sen paralajmëroi se situata dhe zhvillimi ekonomik global "po përballen ende me çështje gjithnjë e më të komplikuara, të rënda ekonomike, sociale dhe mjedisore".

“Në këtë kontekst, ne kemi dëshmuar pjesëmarrjen proaktive të Kinës në rimëkëmbjen në epokën pas pandemisë përmes avancimit të integrimit të rajonit si dhe multilateralizmit”, tha ai në një fjalim video.

Bjellorusia ishte ndër vendet e para që mbështeti zyrtarisht GDI dhe është anëtare e Grupit të Miqve të GDI. Nikolai Snopkov, zëvendëskryeministri i parë i Bjellorusisë, tha se ndërsa bota po përballet me tensione gjeopolitike dhe kriza në sigurinë e ushqimit dhe energjisë, "është zhgënjyese të shohësh disa vende që politizojnë axhendën e zhvillimit, duke vendosur kufizime në aksesin në energji dhe teknologji. sesa ofrimi i këshillave për trajtimin e sfidave dhe kërcënimeve aktuale globale”.

Ai vuri në dukje se vizioni GDI kujdeset për të gjitha vendet, duke përfshirë kombet e vogla dhe shtoi se "asnjë vend nuk duhet të lihet pas".